Monet myöhään kylvettävät lajit ovat nopeakasvuisia, lämpöä vaativia lajeja. Useat niistä ehtivät kukkia ja tuottaa satoa Etelä-Suomessa myös suoraan maahan kylvettyinä. Joskus käy niin, että ulos kylvetyt kasvit päihittävät kasvuvauhdissa esikasvatetut lajitoverinsa.
Kylvöaika riippuu toivotusta istutusajasta. Kurkuilla ja kurpitsoilla 3–4 viikon taimikasvatusaika on ihanteellinen. Yli-ikäiset taimet venyvät helposti pitkiksi ja honteloiksi. Myös kasvun pysähtyminen hidastaa kasvuunlähtöä ja juurtumista. Heleänvihreät lehdet ja uusien lehtien kehittyminen ovat paras merkki taimen elinvoimasta.
Pienessä potissa kasvava taimi vaatii hellää hoivaa. Jos säät ovat viileät ja taimi joutuu odottamaan ulosistutusta, vaihda sille hieman entistä suurempi ruukku.
Toukokuussa kylvettäviä kasveja ovat:
- avomaankurkku
- kurpitsat
- salkopapu (lue lisää papujen kasvatuksesta)
- maissi.
Lyhyt esikasvatus riittää myös:
- ruusupavulle
- tuoksuherneelle
- krasseille
- kääpiösamettikukalle (lue lisää samettikukan kylvämisestä).
Myös monet nopeaskasvuiset lehtivihannekset ja mausteyrtit, kuten salaatin, pinaatin, meiramin, korianterin ja maustekirvelin, voit avittaa alkuun ikkunalla tai kasvihuoneessa. Lämpimässä potissa ne taimettuvat sutjakasti.
Karaise taimia noin viikko ennen istuttamista. Nosta ne ulos päivän lämpimiksi tunneiksi ja suojaa aluksi harsolla. Laita kurkun taimien alle styroksilevy, joka suojaa juuripaakkua maan kylmyydeltä.