Kurpitsan kasvatus
Piha ja puutarha
Kurpitsan kasvatus
Kurpitsa kaipaa kasvaakseen runsaasti lämpöä, kasvutilaa, kastelua ja vahvaa maata. Kovakuorinen kurpitsa säilyy pitkään jopa huoneenlämmössä.

Kurpitsat jaetaan viljelyn ja käytön mukaan kesä- tai talvikurpitsoihin ja jättikurpitsoihin. Lisäksi on talvikurpitsojen kaltaiset myöhään kypsyvät myski- ja viikunanlehtikurpitsat. Kesäkurpitsat käytetään kesällä keskenkasvuisina ja pehmeäkuorisina. Muiden annetaan kasvaa täysikokoisiksi.

Talvi- tai jättikurpitsan kasvatus kannattaa, sillä kohtuullisella vaivalla runsaasti satoa. Ensin näkyy pingis-, sitten tennis-, jalka- ja lopulta rantapallo. Kurpitsat ovat vaivattomia, sillä ne ovat melko terveitä. Lähinnä sadekesinä niitä voi vaivata härmä, joskus lehtikirvat ja kehrääjäpunkit. Kasvi vaatii paljon lämpöä, mutta alkuun päästyään se huolehtii itsestään varjostamalla rikkaruohot hengiltä.

Kurpitsa on suursyöppö ja -juoppo. Paranna maata istutusaikaan reilusti kompostilla tai yleislannoitteella. Lannoita myöhemmin kesällä lisää niin, että lehdet pysyvät tummanvihreinä.

Raakileiden määrä riippuu pölytyksen onnistumisesta. Kolme kurpitsanalkua on yhdelle taimelle sopiva määrä. Kun raakileita on 4–5 kappaletta, uudet kukat kannattaa nyppiä pois. Pitkiä versoja ei tarvitse typistää. Hedelmänsaantia voit vahvistaa multaamalla osan varsista maahan, jolloin lehtihankoihin kasvaa juuria. Pullistuvien kurpitsojen alle on hyvä panna jokin alusta.

Ruoaksi laitettaessa kurpitsa halkaistaan ja kuoritaan, siemenet ja rihmasto poistetaan. Malto käy keittoihin, muhennoksiin, leivonnaisiin ja hilloihin. Öljysiemenlajikkeista syödään myös siemenet.

Kurpitsan kasvatus

Kurpitsan kasvualusta

Runsasravinteinen, kompostilla parannettu ja kosteutta pidättävä. pH 6–7. Käytä katetta, jotta maa säilyy varmasti kosteana koko kasvukauden.

Valo ja paikka

Lämmin, aurinkoinen ja tuulensuojainen. Perinteisesti myös oljella tai muulla katteella katetun kompostin päällä. Kasvutilaa kesäkurpitsan taimelle noin 1 m², rotevammille 1,5–3 m².

Kurpitsan esikasvatus

Suositeltavaa talvi- ja jättikurpitsoille toukokuussa, 3–4 viikkoa ennen istutusta. 2 siementä halkaisijaltaan 10 sentin ruukkuun. Poista heikompi taimi.

Kurpitsan kylvö

Avomaalle keväthallojen mentyä. Siemen 1–3 sentin syvyyteen. Peitä kylvös harsolla kukkimiseen asti.

Kurpitsan istutus

Kesäkuun puolessa välissä tai hallanvaaran mentyä. Suojaa taimet harsolla kukkimiseen asti.

Kastelu

Tasainen, runsas kastelu varsinkin hedelmän kasvuaikaan. Juuriston vahvistamiseksi vettä voi antaa laajemmalti, ei vain varren tyveen. Lämmin vesi on eduksi. Maa kannattaa peittää oljilla, ruohosilpulla, mustalla muovilla tai mansikkakankaalla.

Lannoitus

Alkulannoituksen lisäksi kompostimultaa tai yleislannoitetta muutaman kerran kesässä. Loppukesästä typetöntä ja kaliumpitoista lannoitetta.

Kurpitsan sadonkorjuu

Korjaa talvi- ja jättikurpitsa talteen kypsänä. Kuori on niin kova, että siihen ei jää kynnestä jälkeä ja koputettaessa kurpitsa kumisee ontosti. Poimi talvikurpitsat elo–syyskuussa, kun kuori on kovettunut. Jätä viiden sentin kanta. Jälkikypsytä huoneenlämmössä kaksi viikkoa, siirrä sen jälkeen 10–13-asteiseen varastoon.

Talvikurpitsalla kasvatetaan 4–6 hedelmää kasvia kohden, jättikurpitsalla 1–3.

Herkullisia kurpitsalajikkeita

Talvikurpitsa

  • ’Sweet Dumpling’: Hedelmä pieni ja pyöreähkö, vaalea, vihreäkuvioinen. Malto vaaleankeltainen. Satoisa. Maku makea ja pehmeä.
  • ’Herakles’: Öljysiemenkurpitsa. Hedelmä pyöreä, keltaisen ja vihreän kirjava, malto vaaleankeltainen. Käytetään siemenet, joissa ei siemenkuorta.

Jättikurpitsa

  • ’Big Max’: Hedelmä pitkulaisen pyöreä, pinnassa matalat urat. Kuori ja malto kirkkaanoranssit. Kasvutapa köynnöstävä. Sopii Halloween-lyhdyksi. Säilyy viileässä 5–10 kuukautta.
  • ’Uchiki Kuri’ (’Red Kuri’): Pisaranmuotoinen, kirkkaanoranssi japanilainen lajike. Malto tasaisen keltainen, maku kermaisen makea ja pähkinämäinen. Hedelmä säilyy hyvin.
  • ’Ungarische Blauer’: Litteänpyöreä, vaaleanharmaa, malto syvän oranssi. Kasvutapa köynnöstävä. Maku täyteläinen. Kestää hyvin varastointia.

Myskikurpitsa

  • ’Butternut Waltham’: Hedelmä päärynämäinen, vaaleanruskehtava, malto oranssi. Kohtalaisen köynnöstävä. Maku aromaattinen, makea.
  • ’Futsu Black’: Hedelmä alkuun tummanvihreä, sitten beige ja lopuksi harmahtava, malto oranssi. Maku hedelmäinen.
1 kommentti