Korianterin kylvö, kasvatus ja sadonkorjuu – näillä ohjeilla saat yrtin menestymään
Piha ja puutarha
Korianterin kylvö, kasvatus ja sadonkorjuu – näillä ohjeilla saat yrtin menestymään
Korianteri antaa uutta terää ruoanlaittoon, ja yrtin kasvatus onnistuu mainiosti myös kotioloissa. Korianterin voi kylvää kevään tullen suoraan maahan. Katso Viherpihan vinkit korianterin kasvatukseen ja hoitoon.
10.2.2019
 |
Viherpiha

Korianteri on yksivuotinen sarjakukkaiskasvi, jonka kasvatus ja viljely on helppoa. Yrtistä voidaan käyttää sekä lehdet että siemenet, joiden sato korjataan eri aikoina.

Korianterin kasvatus ja hoito

Korianterille sopiva kasvupaikka

Korianteri viihtyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla kuivahkossa maassa. Kasvualustan tulee olla hyvin läpäisevä sekä ravinteikas ja kalkittu.

Korianterin kylvö

Saadakseen jatkuvasti lehtisatoa korianterin siemeniä pitää kylvää kolme kertaa kesässä, sillä korianteri tekee nopeasti kukkavarren.

Korianterin siemenet kylvetään suoraan avomaalle sentin parin syvyyteen varhain keväällä, kun maa on lämmennyt. Kylvövaon leveys on viisi senttiä, siementen väli sentin. Siemenet peitetään kevyesti mullalla, multa tiivistetään taputtamalla ja kylvös kastellaan.

Koska korianterin taimettuminen on hidasta, kannattaa merkitä siemenrivi esimerkiksi hiekalla.

Vaikka korianteri vaatii lämpöä, taimet kestävät kasvuun päästyään yllättävän kovia pakkaslukemia, jopa kymmenen astetta.

Korianterin hoito

Korianterin kastelusta on huolehdittava niin, että kylvös pysyy kosteana.

Korianterin sadonkorjuu

Lehdet muistuttavat korjuuvaiheessa persiljan lehtiä. Ne pitää korjata ennen kukintaa, ettei maku muutu katkeraksi. Jos korianterin annetaan kukkia, sen ylimmät lehdet kasvavat tillimäisen liuskaisiksi.

Korianterin siementen sadonkorjuu

Hyvän siemensadon saamiseksi korianteri tarvitsee paljon lämpöä. Lehtisatoa varten lämpö ei ole yhtä tärkeää. Vaikka kylvöstä siementen korjuuseen kuluu 110–130 vuorokautta, sato ehtii normaalina kesänä kypsyä suuressa osassa maata.

Tiesitkö?

Korianterin siemenet maistuvat aivan muulta kuin hieman pistävän makuiset lehdet. Murskatuissa siemenissä on raikas mutta lämpimän makea appelsiinin aromi.

Kommentoi »