Viherpiha

Korianterin kasvatusKorianterin kasvatus

Korianterin kasvatus on helppoa. Jos et vielä ole maistanut korianteria, tee se. Siitä voi tulla lempiyrttisi. Eksoottisesta korianterista saat uutta terää liha-, kala- ja kasvisruokiin.
Teksti Leena Raivio
Kuvat Paavo Martikainen

Korianterin siemenet kylvetään suoraan avomaalle sentin parin syvyyteen varhain keväällä, kun maa on lämmennyt. Kylvövaon leveys on viisi senttiä, siementen väli sentin. Siemenet peitetään kevyesti mullalla ja multa tiivistetään taputtamalla. Kylvös kastellaan ja pidetään kosteana.

Koska korianterin taimettuminen on hidasta, kannattaa merkitä siemenrivi esimerkiksi hiekalla.

Saadakseen jatkuvasti lehtisatoa siemeniä pitää kylvää kolme kertaa kesässä, sillä korianteri tekee nopeasti kukkavarren. Lehdet muistuttavat korjuuvaiheessa persiljan lehtiä. Ne pitää korjata ennen kukintaa, ettei maku muutu katkeraksi. Jos korianterin annetaan kukkia, sen ylimmät lehdet kasvavat tillimäisen liuskaisiksi.

Vaikka korianteri vaatii lämpöä, taimet kestävät kasvuun päästyään yllättävän kovia pakkaslukemia, jopa kymmenen astetta.

Korianterin siemenissä on appelsiinin maku

Korianterin siemenet maistuvat aivan muulta kuin lehdet. Murskatuissa siemenissä on raikas mutta lämmin appelsiinin aromi.

Hyvän siemensadon saamiseksi korianteri tarvitsee paljon lämpöä. Lehtisatoa varten lämpö ei ole yhtä tärkeää. Vaikka kylvöstä siementen korjuuseen kuluu 110–130 vuorokautta, sato ehtii normaalina kesänä kypsyä suuressa osassa maata.

Korianteria tuotetaan vuosittain noin 600 000 tonnia. Suurimmat tuottajamaat ovat Intia, Venäjä ja Romania. Kaupallisesti viljellyt siemenet eivät vedä vertaa omassa puutarhassa kypsyneiden siementen vahvaan aromiin, väittää englantilainen yrttiviljelijä Jekka McVicar.

Korianteri, Coriandrum sativum

  • Yksivuotinen sarjakukkaiskasvi.
  • Lehdissä pistävä maku.
  • Siemenet makean aromaattiset.
  • Aurinkoinen kasvupaikka, kuivahko maa.
  • Ravinteikas, kalkittu, läpäisevä kasvualusta.
  • Helppo viljellä.
  • Taimet kestävät hyvin kylmää.
Julkaistu: 12.3.2015