Maissin esikasvatus ja istutus
Piha ja puutarha
Maissin esikasvatus ja istutus
Sokerimaissi antaa keittiötarhan makeimman sadon. Sen onnistuminen vaatii aikaisen lajikkeen, lämpimän kasvupaikan ja otollisen kesän. Esikasvatus on suositeltavaa, mutta sen ehtii vielä hyvin toukokuussa.

Maissin taimikasvatus on vaivatonta ja nopeaa. Ulos istutettu taimi lähtee sen sijaan kasvuun tuskastuttavan hitaasti. Lisäksi kesäkuun alkuun osuu yleensä viileä jakso, jonka yli taimet saavat sinnitellä moninkertaisen harson suojassa. Kun sää lämpenee, taimet porhaltavat hurjaan kasvuun.

Tuore sokerimaissi on herkullisinta purtavaa suoraan tähkästä, kun jyvän sisältä tirsuu maitomaista nestettä. Tähkä on korjuukypsä, kun sen päässä olevat emit ruskistuvat ja kuivavat. Käytä tähkät viikon sisällä, sillä homeitiöt iskevät helposti sokeripitoisiin jyviin.

Näin onnistut maissin esikasvatuksessa ja istutuksessa

1. Liota siemeniä vedessä muutama tunti. Kylvä siemenet suoraan viiden sentin potteihin, sillä kouliminen vioittaa rapeaa juuristoa. Sopiva kylvösyvyys on nelisen senttiä. Muista tasainen kastelu, joka on maissin taimille erityisen tärkeää.
2. Esikasvata taimia vain 2–3 viikkoa. 10–15 sentin mittainen taimi juurtuu nopeasti.
3. Istuta lähekkäin vähintään kymmenen tainta, sillä maissi on tuulipölytteinen. Ryhmittele taimet riveihin esimerkiksi neliön muotoiselle alueelle. Peittele taimet hieman entistä syvempään.
4. Korjaa tähkä, kun sen päässä olevat emin luotit ovat ruskettuneet. Sadon korjaaminen edistää seuraavien tähkien valmistumista. Tähkä on pölyttynyt hyvin, kun kaikki jyvät ovat pullis­tuneet. Vajaa tähkän kärki on kuitenkin maissille tyypillistä. Pölytys­ongelmat voivat johtua siitepölyn vähäisestä määrästä tai kosteasta ja koleasta säästä. Kuvassa ’Early Extra Sweet’.

Lue lisää:

Kommentoi »