Viherpiha

12 ideaa viljelypalstan vihanneksiin

12 ideaa viljelypalstan vihanneksiin
Viljelypalstalla voi kasvattaa varmoja sadontuottajia, mutta myös jotain erikoisempaa. Sopiva lajivalikoima löytyy tutkimalla ja kokeilemalla.
Julkaistu: 28.8.2015
Sitruunamelissa
Monivuotinen yrtti, joka kasvaa kiitollisesti. Tuoreilla lehdillä voit maustaa juomia, jälkiruoka-annoksia ja kastikkeita.
Uudenseelanninpinaatti eli lamopinaatti
Kasvaa aluksi hitaasti, mutta vauhtiin päästyään haaroo hyvin ja tuottaa runsaasti lehtisatoa. Kannattaa kastella hyvin.
Peruna ’Timo’
Varhainen lajike, jonka idätetyt mukulat voit laittaa maahan toukokuussa harson alle. Potaatit ehtivät juhannusjuhlaan.
Retiisi
Nopeakasvuinen. Kylvä parin viikon välein toukokuusta lähtien, niin saat satoa jatkuvasti. Pidä rapsikuoriaiset loitolla harson avulla.
Punajuuri
Kylvä touko–kesäkuussa. Nuorista harvennustaimista voi käyttää myös naatit salaatin lisänä. Vältä liikaa typpilannosta. Lue lisää punajuuren kasvatuksesta.
Mangoldi
Ruotimangoldista käytetään lehtiruodit, lehtimangoldista lehdet. Kerää sato nyhtämällä tai leikkaamalla uloimmat lehdet ensin.
Purjo
Kylvä siemenet esikasvatukseen maaliskuussa tai osta valmiit taimet toukokuussa. Multaa tyvet kasvukauden aikana.
Palsternakka
Itää hitaasti, mutta toisaalta kasvaa pakkasiin saakka. Voit myös esikasvattaa. Huolehdi kastelusta, niin saat sileitä mukulajuuria.
Sidesalaatti
Kylvä aikaisin heti toukokuun alussa ja tee uusintakylvöjä, jotta tuoretta satoa riittää syksyllekin. Lue lisää salaatin kasvatuksesta.
Viinisuolaheinä eli punahierakka
Monivuotinen, varhain keväällä kasvuun lähtevä lehtivihannes. Voidaan jakaa.
Salkopapu
Kylvä yön yli vesilasissa olleet siemenet lämpimään maahan. Harso edistää itämistä. Tue taimet hyvin. Lue lisää papujen kasvatuksesta.
Sileälehtinen persilja
Kylvä ajoissa, sillä itää ulkona hitaasti. Voit myös esikasvattaa taimet. Muista kastella. Lue lisää persiljan kasvatuksesta.

Lue lisää:

Kommentoi »