Istutussuunnitelma: hyötykasvit
Piha ja puutarha
Istutussuunnitelma: hyötykasvit
Hyötykasveja ei kannata piilottaa pihan laitamille. Yhdistele yrttejä ja vihanneksia perennapenkkeihin, istuta aidanteeksi marjapensaita tai pihapuuksi suloisesti kukkiva kirsikka. Ja jos intohimo vie mennessään, suunnittele koko puutarhasi täyteen syötävän upeita kasviryhmiä.
16.4.2016
 |
Viherpiha

Esimerkkiryhmä sopii vaikkapa pikkupihan oleskelutilan yhteyteen, jolloin sipulia ja yrttejä on helppo napata mausteeksi pitkin kesää.

Leikkaa kukkineet pillisipulit alas, jotta saat uutta satoa. Myös yrtit versovat jatkuvasti uutta, kun leikkaat versoja tuorekäyttöön.

Useimmat meillä kasvatettavat yrtit ovat kotoisin Välimeren seudulta, ja ne viihtyvät parhaiten lämpimässä, aurinkoisessa ja suojaisessa paikassa. Monet ovat kukkiessaan hyvin koristeellisia.

Esimerkiksi iisoppi on pitkän ja kauniin kukintansa ansiosta hieno lisä perennapenkkiin. Maku on melko voimakas, joten lisää sitä ruokiin varovasti. Sitruunamelissa puolestaan on hyvin monikäyttöinen, sillä se sopii samoihin ruokiin ja juomiin kuin sitruuna. Kokeile teesekoituksissa, jälkiruoissa ja kalan mausteena.

Rungolliset marjapensaat ovat hauska lisä pikkupihoille, koristeeksi tai kasvimaalle. Herukoiden ohella vartettuina myydään muun muassa karviaisia ja marja-aroniaa. Jos pihallesi mahtuu vain yksi pensas, voit valita yhdistelmän, jossa samaan kasviin on ympätty musta-, puna- ja valkoherukka. Sato jää tavallista pensasta niukemmaksi, mutta voit kerätä kypsät marjat helposti kumartelematta.

Suklaakirsikka on pensasmainen, mutta voit kasvattaa sen pikkupuuksi poistamalla alaoksia. Kukkiessaan se on hurmaava, ja pensas tuottaa kirsikoita jo pienikokoisena. Pidä varasi, etteivät linnut ehdi syödä niitä ensin!

Hyötykasvien istutussuunnitelma

Esimerkkisuunnitelman istutusalueen koko on noin 7,5 x 3,5 metriä.

Kasvimäärät

  • 2 mustaherukkaa
  • 7 japaninruusukvitteniä
  • 1 suklaakirsikka
  • 7 piparjuurta
  • 6 sitruunamelissaa
  • 5 pillisipulia
  • 6 iisoppia.

Malli-istutuksen kasvit noin 330 euroa.

Kasvien korkeudet

korkein suklaakirsikka, 1,5–2 m

keskikokoiset mustaherukka, japaninruusukvitteni, piparjuuri, 0,8–1,5 m

matalimmat sitruunamelissa, pillisipuli ja iisoppi 0,3–0,6 m.

1. Mustaherukka ’Öjebyn’ Ribes nigrum, rungollinen

Talvenkestävä vanha lajike on suhteellisen vastustuskykyinen härmälle ja varistetaudille. Sato on runsas, ja suurikokoiset marjat kypsyvät melko myöhään. Rungollinen muoto sopii erityisesti pienille pihoille ja lisäämään istutusten kerroksellisuutta. Istuta yksittäin tai pikku ryhmäksi, taimiväli on noin 120 senttiä. Leikkaa maltillisesti aikaisin keväällä tai sadonkorjuun jälkeen.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 80 cm Kukinta-aika: toukokuu Kasvuvyöhykkeet: I–V (VI)

2. Japaninruusukvitteni, Chaenomeles japonica

Hidaskasvuinen, mutta pitkäikäinen pikkupensas vaatii lämpimän, aurinkoisen ja tuulensuojaisen kasvupaikan. Viihtyy sekä savi- että hiekkamailla, kun kasvualusta on ravinteikas ja kalkkipitoinen. Voimakkaan oranssit kukat avautuvat miltei samaan aikaan lehtien puhjetessa. Pullukat keltaiset hedelmät käyvät esimerkiksi marmeladin valmistukseen, kun poistat niistä haitallisia aineita sisältävät siemenet. Pidä kasvualusta puhtaana tai käytä katetta, sillä pensas tukahtuu helposti rikkakasvien peittoon. Lumirajan yläpuolelle jäävät versot paleltuvat herkästi, mutta pensas uusiutuu, kun leikkaat kuivat oksat pois. Istuta 80 sentin välein.

Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 80 cm Kukinta-aika: touko–kesäkuu Kasvuvyöhykkeet: I–V

3. Suklaakirsikka, Prunus ’Chokoladnaja’

Venäjältä kotoisin oleva, kestävä pensaskirsikka on itsepölyttävä, mutta ristipölytys tekee sadosta runsaamman. Morellityyppiset, suklaanruskeat kirsikat maistuvat aavistuksen mantelilta. Viihtyy tavallisessa puutarhamaassa. Lannoita niukasti ja leikkaa vain tarvittaessa kuivat versot kesällä. Herkullinen syöntimarja, mutta sopii myös esimerkiksi hillon tai liköörin raaka-aineeksi. Istuta yksittäin, ryhmäksi tai aidanteeksi, sopiva taimiväli on noin metri.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 1,5–2 m Kukinta-aika: toukokuu Kasvuvyöhykkeet: I–IV (V)

4. Piparjuuri, Armoracia rusticana

Komea maustekasvi ja perenna, jolla on valkoiset kukat ja kauniit tummanvihreät lehdet. Pitkäikäinen ja voimakaskasvuinen. Juuristo on eristettävä muista kasveista esimerkiksi teräsverkolla. Helppo lisätä juurenpaloista, ei tee lainkaan siemeniä. Menestyy runsasmultaisessa, tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa. Jos et käytä juurta mausteena, kasvi viihtyy vuosikausia paikallaan. Lannoita keväisin kompostilla. Istuta 50 sentin välein.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 80–150 cm Kukinta-aika: toukokuu

5. Sitruunamelissa, Melissa officinalis

Rehevän mausteyrtin lehdet tuoksuvat hieraistaessa voimakkaasti sitruunalta. Pienet valkoiset kukat sijaitsevat lehtihangoissa. Sopii esimerkiksi perennapenkin reunakasviksi, taimiväli on 30 senttiä. Istuta hiekkapitoiseen maahan ja vältä voimakasta lannoitusta. Suojaa talvisin lumettomilla paikoilla ja uusi kasvustot muutaman vuoden välein.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 50 cm Kukinta-aika: kesä–syyskuu

6. Pillisipuli, Allium fistulosum

Monivuotinen lehtisipuli työntää pulleat versonsa mullasta aikaisin keväällä, ja niitä käytetään ruohosipulin tapaan. Vihreänkeltaiset kukat ovat hyvin koristeellisia. Leikkaa kukinnan jälkeen, jotta kasvi ei leviä liikaa. Helppo lisätä siemenistä ja jakamalla. Istuta kalkki- ja hiekkapitoiseen maahan. Kastele kuivina kausina.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 30–60 cm Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

7. Iisoppi, Hyssopus officinalis

Vanhan rohdos- ja maustekasvin sinivioletit, toisinaan myös valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat tuoksuvat voimakkaasti. Istuta taimet 30 sentin välein lämpimään ja suojaisaan paikkaan, läpäisevään hiekkamaahan. Kerää lehtiä ennen kukintaa. Suojaa talveksi havunoksilla.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon Korkeus: 30–40 cm Kukinta-aika: heinä–syyskuu

Lue lisää:

Kommentoi »