Palsternakan kasvatus – näillä ohjeilla saat maukkaan juureksen menestymään
Piha ja puutarha
Palsternakan kasvatus – näillä ohjeilla saat maukkaan juureksen menestymään
Palsternakan kasvatus onnistuu, kun tiedät muutaman niksin. Herkullisten juurikkaiden kannattaa antaa pulskistua maassa rauhassa. Varastoitavan sadon kasvatus onnistuu varmimmin eteläisessä Suomessa, mutta viljelykarkulaisia voi tavata Oulun korkeudellakin.
Julkaistu 6.4.2021
Viherpiha

Palsternakan kasvatus

Palsternakalle sopiva kasvupaikka

Kasvata palsternakka multavassa ja syvään muokatussa maassa, jonka ravinnetila on hyvä ja pH 6–7. Jäykässä ja ohutmultaisessa maassa kohopenkki on eduksi, kunhan kylvös ja kasvusto pysyvät kosteina.

Palsternakan kylvö

Kylvä siemenet varhain keväällä tai loka–marraskuussa. Kohopenkkiin tehty syyskylvö voi jouduttaa taimettumista ja satoa, mutta riskinä on, että siemenet tuhoutuvat talvisesta märkyydestä. Jätä riviväliksi 40 senttiä ja ripottele siemenet 7–10 sentin välein. Harvenna taimet 12–15 sentin välein. Kitke rikkaruohot ja hyödynnä katteita.

Palsternakan hoito

Anna lisälannoitusta heinäkuussa ja vielä elokuussa, jos maa on keveää ja vähämultaista. Multavassa maassa ravinteita liukenee vähitellen kasvin käyttöön, mikä vähentää lisälannoituksen tarvetta. Hivenravinteista tärkein on boori. Sen puutokselle altistavat keveän ja vähämultaisen maan lisäksi korkea pH-luku ja kuivuus. Booria sisältävät puutuhka, ruohosilppu, kananlanta ja osa kaupallisista lannoitteista.

Aloita varastoitavan sadon korjuu lokakuun puolivälin tienoilla, jolloin juures on makeimmillaan ja sen kuori on vahvistunut.

Tiesitkö?

Palsternakan vihreänkeltaiset kukat tarjoavat hyönteisille mettä ja siitepölyä.

Palsternakan sadonkorjuu

Käytä lehtiä mausteeksi ja korjaa hyvänkokoisia juuria jo keskenkasvuisina. Aloita varastoitavan sadon korjuu lokakuun puolivälin tienoilla, jolloin juures on makeimmillaan ja sen kuori on vahvistunut. Pienetkin vioitukset ja kolhut heikentävät säilyvyyttä. Jos varastotila uupuu, anna juuresten olla mahdollisimman pitkään maassa puiden lehdillä suojattuina.

Palsternakan siementen sadonkorjuu

Jätä pari tainta talvehtimaan, jos haluat kerätä kylvösiemeniä. Estä kasvin liiallinen kylväytyminen katkomalla kukkavarsia. Hybridilajikkeista on ostettava uudet siemenet, jos haluaa tasalaatuista satoa.

Palsternakan kasvatus – näillä vinkeillä onnistut!

  • Kasvata palsternakkaa tai niin ikään sarjakukkaista porkkanaa samassa paikassa enintään neljän vuoden välein. Viljelykierto auttaa torjumaan esimerkiksi laikkutauteja.
  • Kylvä siemen hikevään multaan, jotta maa pysyy kosteana itämisen ajan. Kastele kylvöstä savisessa ja karkeassa maassa huolellisesti, jotta siemenet itävät ja taimirivistöstä tulee tasainen.
  • Jouduta maan kuivumista ja lämpenemistä keväällä kääntämällä se ja peittämällä tummalla katteella 1–2 viikoksi. 15–20 asteessa siemen itää noin 2–3 viikossa, 5–10 asteessa aikaa kuluu tuplasti. Viileys voi saada taimet kukkimaan jo ensimmäisenä vuonna.
  • Kokeile siementen esi-idätystä kevätkylvössä. Pidä siemeniä koko ajan kosteana pysyvän talouspaperin ja ilmavan muovin välissä. Kun siemenkuori raottuu, kylvä siemenet pinseteillä.

Palsternakka – lajikkeita:

  • ’White Gem’: Tavallinen perinnelajike vuodelta 1860. Juuri on valkoinen, sileä ja suurehko.
  • ’Gladiator’ F1: Nopeakasvuinen ja tasalaatuinen F1-hybridilajike. Makea ja mausteinen.
  • ’White King: Maultaan voimakas lajike, jonka juuri on pitkä ja teräväkärkinen.
  • ’Halblange Weisse’: Vanha lajike. Juuret ovat kermanväriset ja kartiomaiset.
  • ’Tender & True’ F1: Nopeakasvuinen hybridi lajike, jonka juuri on pitkä ja kapea.
Kommentoi »