Pinaatin kasvatus – kylmänkestävän kasvin satokausi jatkuu ensimmäisiin pakkasiin asti
Satoa pitkälle syksyyn
Pinaatin kasvatus – kylmänkestävän kasvin satokausi jatkuu ensimmäisiin pakkasiin asti
Pinaatin kasvatus onnistuu penkkiä nopeammin aurinkoisessa paikassa olevassa ruukussa tai viljelylaatikossa. Taimettumista ja siten myös satoa jouduttaa siementen liotus vedessä tai pitäminen kosteassa hiekassa. Muista kastella taimia riittävästi, jotta lehdet kasvavat meheviksi.
Julkaistu 19.5.2023
Viherpiha

Pinaatin kasvatus – näin onnistut

Kasvupaikka

Kasvata pinaattia ruukussa ikkunalla ja ulkona sekä laatikossa ja penkissä. Aikaisessa kasvatuksessa ja viileällä säällä kasvuharso, tunneli, kannellinen lava ja kasvihuone nopeuttavat kasvua.

Kasvualusta

Kunnosta pinaatille kuohkea, vettä pidättävä, kalkittu ja melko ravinteikas maa. Vältä liiallista typpilannoitusta, sillä pinaatti kuuluu nitraattia kerääviin kasveihin. Yleensä peruslannoitus riittää koko kasvatusajaksi.

Pinaatin kylvöajat

Pinaatin kylvö ja esikasvatus

Kylvä siemeniä keväällä ja loppukesällä. Kesällä kylvetty pinaatti kasvattaa yleensä nopeasti korkean kukkavarren, ja maku puisevoituu.

Voit jouduttaa kovakuoristen siementen taimettumista pitämällä niitä vuorokauden vedessä tai pari päivää kosteassa hiekassa. Voit myös esikasvattaa taimet ja kylvää siemenet muutaman kappaleen ryppäissä pieniin potteihin.

Kylvä siemenet 1–1,5 sentin syvyyteen hajakylvönä tai noin 15 sentin välein oleviin riveihin. Pidä kylvös kosteana ja kastele taimia säännöllisesti.

Pinaatin syyskylvö

Jätä syyskylvö myöhäiseen syksyyn tai alkutalveen, sillä pinaatti pystyy itämään jo nollan tuntumassa. Voit myös kylvää siemenet maalis-huhtikuussa syksyllä kunnostettuun penkkiin tai laatikkoon.

Kylvä pinaatti varhain keväällä tai loppukesällä, ettei kasvi kuki. Lajikkeilla on eroa kukintaherkkyydessä.

Pinaatin kasvatus ruukussa

  • Ruukussa kasvava pinaatti tuottaa satoa joutuisasti. Valitse kasvatukseen pohjareiällinen, mieluiten 20–30 sentin syvyinen ruukku tai laatikko. Ohut multakerros kuivuu lämpimällä säällä nopeasti.
  • Hajakylvä siemenet melko tiheästi. Jos sää on viileää, nosta astia lämpimään paikkaan taimettumisen jouduttamiseksi. Voit myös peittää kylvöksen kasvuharsolla. Pinaatin siemen itää nopeimmin 20 asteessa. Taimettumiseen kuluu 5–15 vuorokautta.
  • Pidä ruukku valoisassa paikassa ja mieluiten suojassa sateen roiskeilta, jotka saavat lehdet multaisiksi.

Harvennus

Harvenna pinaattia korjaamalla kylvöksestä pieniä taimia. Jätä loput taimet kasvamaan 5–10 sentin välein ja kerää niistä vähitellen isoimpia, noin nelisenttisiä lehtiä.

Sadonkorjuu

Baby leaf -satoa saat alle kuukaudessa. Karaistunut pinaattikasvusto kestää kylmää useita pakkasasteita, joten satoaika jatkuu pitkälle syksyyn.

Pinaattilajikkeita:

  • ’Red Tabby’ F1, ’Red Kitten’ F1 ja ’Reddy’ F1: Koristeellisilla lajikkeilla on punaiset lehtisuonet ja varret.
  • ’Lazio’ F1, ’Puma’ F1, ’Renegade’ F1 ja ’Palco’ F1: Suositellaan ruukkuun ja minipinaatiksi eli baby leaf -kasvatukseen.
  • ’Thorin’, ’Giant America’, ’Vroeg Reuzenblad’, ’Corvair’ F1 ja ’Viroflex’: Saatavana luomusiemeniä ja biodynaamisia siemeniä.
  • ’Monstrueux de Viroflay’: Perinnelajike vuodelta 1866. Lehtien oksaalihappopitoisuus pieni
  • ’Mikado’ F1: Tummanvihreät lehdet ovat maultaan mietoja ja muodoltaan erikoisia.
Kommentoi »