Kasvata sitruunantuoksuisia yrttejä
Piha ja puutarha
Kasvata sitruunantuoksuisia yrttejä
Sitruunalta tuoksuvien ja maistuvien yrttien joukossa on monia rakastettuja kasveja mutta myös uusia kiehtovia tuttavuuksia. Useimmat lajit ovat helppohoitoisia ja menestyvät ruukussa.

Mitä olisikaan yrttitarha ilman sitruunantuoksuisia kasveja? Tunnetuin laji sitruunamelissa sopii lähes kaikkialle, minne kaivataan mietoa sitruunanmakua tai somia lehtiä. Melissan suosiota lisää myös sen helppohoitoisuus.

Monia sitruunantuoksuisia lajeja on vain harvoin myynnissä taimina. Esimerkiksi suvikynteli täytyy kasvattaa itse siemenistä, sillä meillä kasvia myydään lähinnä kuivattuna teesekoituksissa.

Sitruunaisten yrttien joukossa on lajeja monivuotisista heinäkasveista puuvartisiin pehkoihin. Siinä missä sitruuna-ajuruoho kasvaa mattona hiekkaisessa maassa, sitruunaväriminttu kukkii pitkään ravinteikkaassa perennapenkissä. Värimintun kukkien ja lehtien maussa on kipakka pippurinen polte ja vain häivähdys sitruunanmakua.

Sitrusheinä sen sijaan maistuu puhtaasti sitruunalta. Heinäkasvi on thaimaalaisen keittiön perusmauste, jonka lempeä aromi pääsee esiin tulisissakin ruoissa. Kasvatus on helppoa, kunhan hankit valmiin taimen. Siementaimet kehittyvät tuskastuttavan hitaasti.

Ruukkukasvatus sopii lähes kaikille sitruunaisille yrteille. Kenties viehättävin yrtti ruukkukasvatukseen on sitruunabasilika, jolla on soma lehdistö ja tuuhea, matala kasvusto.

Sitruunaväriminttu

Esikasvatetut taimet kukkivat jo ensimmäisenä vuonna. Maku pippurinen. Talvehtiminen epävarmaa. Monivuotinen.

Sitruuna-ajuruoho

Talvehtii parhaiten hiekkaisessa maassa. Kirjavat ja keltaiset lajikkeet ovat talvenarkoja. Monivuotinen.

Sitruunamelissa

Tuottaa eniten satoa kuohkeassa ja ravinteikkaassa maassa. Monivuotinen, mutta talvehtiminen on epävarmaa.

Sitruunakissanminttu

Kissanmintun sitruunanmakuinen versio. Teekasvi. Maku säilyy kuivattuna. Esikasvatus tai suorakylvö. Monivuotinen.

Sitruunabasilika

Pieni- ja ohutlehtisiä basilikalajikkeita. Myös jälkiruokiin. Meillä yksivuotinen, joskin talvetusta voi yrittää viileässä paikassa.

Kokeile myös näitä:

  • ’Lemon Gem’ -kääpiösamettikukka: pienikukkainen ja pallomainen kasvusto. Käytä kukkia ja nuoria lehtiä. Esikasvatus suositeltava. Yksivuotinen.
  • Sitrusheinä: hieno sitruunanmaku. Lisäys siemenistä tai kasvullisesti (jakamalla tai pistokkaasta). Kasvatus yksivuotisena tai talvetus viileässä paikassa. Sitruunapelargoni (Pelargonium crispum): teehen, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Kasvatus yksivuotisena tai talvetus viileässä paikassa.
  • Suvikynteli: tuuhea, pystykasvuinen teeyrtti. Ehtii tuottaa siemenet seuraavaksi kesäksi. Kasvatus yksivuotisena tai talvetus viileässä paikassa. Mintun sitruunanmakuiset lajikkeet: talvehtiminen epävarmaa. Monivuotinen tai yksivuotinen.
  • Sitruunapiparminttu eli sitruunaminttu: lisätään kasvullisesti. Monivuotinen.
  • Tuoksuampiaisyrtti: muistuttaa sitruunamelissaa. Esikasvatus tai suorakylvö ulos. Yksivuotinen.
1 kommentti