Kasvata yrtit ulkona! Näin rakennat kivistä yrttispiraalin
Piha ja puutarha
Kasvata yrtit ulkona! Näin rakennat kivistä yrttispiraalin
Pientä kukkulaa muistuttava yrttispiraali on helppo tehdä omaan pihaan. Tarvitset vain kiviä ja multaa. Yrttispiraalissa yrteille muodostuu kasvua edistävä pienilmasto.
Julkaistu 8.4.2016
Viherpiha

Mikä on yrttispiraali?

Spiraalimainen ramppirakennelma, johon syntyy erilaisia pienilmastoja kosteus- ja valo-olosuhteiden mukaan. Rakenteessa käytetyt kivet, tiilet tai muut lämpöä varaavat materiaalit lämmittävät istutuksia yöllä ja viileinä päivinä. Sen ansiosta Välimeren yrtit voi kasvattaa ulkona myös pohjoisilla leveysasteilla. Yrttispiraali mahdollistaa myös monien kasvien kasvatuksen erittäin pienellä pinta-alalla.

Jos haluat kasvattaa yrtit ulkona, valitse spiraalille mahdollisimman aurinkoinen ja pahimmilta tuulilta suojattu paikka. Sijainti keittiön lähellä on eduksi, jotta yrttejä saa nopeasti napsaistua ruokiin. Jos mahdollista, yrttispiraali kannattaa rakentaa syksyllä valmiiksi. Silloin se ennättää asettua muotoonsa ennen taimien istutusta seuraavana keväänä.

Rakennusmateriaalit

Spiraalin sisus:

  • kompostimulta
  • päällimmäiseksi seos, jossa puutarhaturvetta ja ravinteikasta multaa (3:1)
  • hiekkaa/kivituhkaa.

Spiraalin runko:

  • lämpöä varaavaa materiaalia, kuten erikokoisia kiviä, tiiliä tai betonimurikoita.

Vinkkejä yrttispiraalin rakentamiseen ja hyödyntämiseen

  • Asettele olosuhteiden salliessa spiraali avautumaan pohjoiseen. Tällöin etelänpuoleista rinnettä tulee mahdollisimman paljon.
  • Korvaa kivet muulla lämpöä varaavalla materiaalilla, kuten tiilillä tai betonimurikoilla.
  • Halutessasi voit käyttää tukirakenteen tilkintään hiekkaa.
  • Istuta ja kasvata spiraalissa yrttien sijaan koristekasveja.
  • Spiraalin juuren voi jättää avoimeksi ja antaa pienen kosteikon muodostua sinne. Halutessasi voit auttaa jopa pienen lammen muodostumista.
  • Spiraalin rakennus on oivallista talkoopuuhaa. Hyödynnä sukulaisvierailut puutarhasi hyväksi. 

Näin rakennat yrttispiraalin

1. Sopiva halkaisija spiraalille on noin 1,2 metriä. Peitä tarvittaessa yrttispiraalin pohja valitsemallasi katteella, esimerkiksi sanomalehdellä (noin 10 arkkia) tai juurimatolla. Jos käytät sanomalehteä, kastele arkit hyvin. Näin ne asettuvat mahdollisimman tiiviisti paikalleen.

2. Ala muodostaa spiraalin runkoa kasaamalla erikokoisia kiviä spiraalin ääriviivoiksi. Kuvan yrttispiraali avautuu vastapäivään, mutta joidenkin mielipiteiden mukaan se kannattaa rakentaa pohjoisella pallonpuoliskolla  avautumaan myötäpäivään. Näin vesi valuu luontevasti coriolisvoiman avustamana huipulta kohti juurta. Coriolisvoima liittyy maapallon pyörimisliikkeeseen ja kääntää liikkeen suuntaa pohjoisella pallonpuoliskolla oikealle.

Spiraalin juuren voit jättää avoimeksi tai sulkea sen kivillä.

3. Kun olet asetellut kivet rungoksi, ala täyttää sisusta kompostimullalla. Kuvissa olevan yrttispiraalin korkeus on noin 60 senttiä, ja sen täyttämiseen menee kolmisen kottikärryllistä kompostimultaa. Korkeampiin spiraaleihin tarvitset luonnollisesti enemmän kiviä ja multaa. 

4. Aseta tarvittaessa lisää kiviä nostamaan rakennelmaa korkeammaksi mullan tukemana. Yrttispiraalin kärjen tulisi olla rakennelman korkein kohta. Näin vesi pääsee valumaan alempiin kerroksiin, ja huipulle jää kuivin ja kuumin kasvupaikka. Laita päällimmäiseen täyttökerrokseen turve-multa-hiekka-seosta kottikärryllinen tai pari. Kastele lopuksi spiraalin sisus hyvin.

5. Yrtit istutetaan ulos pääosin keväällä, lukuunottamatta esimerkiksi talvivalkosipulia. Huipulle tulevat kuumassa ja kuivassa viihtyvät yrtit ja alempiin osiin kosteammassa maassa viihtyvät lajit. Huomioi myös kasvien kasvuominaisuudet ja asettele ne niin, etteivät ne varjosta toisiaan tarpeettomasti. Näin yrtit viihtyvät ulkona paremmin.

6. Korkeutensa ansiosta yrttispiraalia on helppo hoitaa. Se ei vaadi luvattoman paljon kumartelua, koska korkeimmalle kohdalle ylettää lähes suorin selin. Spiraalin voi kastella annostelemalla veden lähes yksinomaan sen huipulle.

Teksti: Sari Kaakinen

Lue lisää:

Kommentoi »