Pihasuunnitelma: hyötyviljelijän ja kokkaajan rivitalon piha
Piha ja puutarha
Pihasuunnitelma: hyötyviljelijän ja kokkaajan rivitalon piha
Jos ruoanlaitto ja hyötyviljely ovat sydäntäsi lähellä, muuta rivitalon piha harrastuksesi mukaiseksi. Kasvata lähiruokaa tyylillä ja nauti yhdessäolosta.

Kesäkeittiöt ja lähellä tuotettu ruoka ovat vahvoja trendejä, jotka ovat vakiinnuttaneet suosionsa myös pienissä puutarhoissa. Tämä piha on suunniteltu innokkaalle ruoanlaiton harrastajalle. Rivitalopihoilla keittiö on lähellä, mutta laadukas grilli on silti tarpeen, samoin tyylikkäät ja käytännölliset, hyötyviljelyä helpottavat ratkaisut.

Vuodenajoistamme johtuen keittiöpuutarha on osan vuodesta mulloksella. Jotta yleisilme pysyy aina siistinä ja puutarhassa riittää silmäniloa, luo ryhtiä rakenteilla, pintamateriaaleilla ja kalusteilla. Tässä pihassa on käytetty korotettuja viljelylaatikoita ja tilaa rytmittäviä päällysteitä. Valitse viljelylaatikoihin kyllästämätöntä puuta ja käytä katteita. Käytävien pinnoitteeksi sopii rustiikkinen pihatiili ja terassiin puu. Päällysteiden ja rakenteiden värit ovat lämpimiä tai neutraaleja luonnonsävyjä. Puinen, ruskeasävyinen pergolaportti köynnöksineen rajaa tontin takaosaa ja lisää korkeutta pihalle.

Vakiokokoista puuterassia laajennettiin, jotta tilaa riittäisi sekä ruokailuun että viljelyyn. Terassilla on kookas ruukku yrteille ja pari pitkänomaista ruukkua kausi-istutuksia varten. Raja-aidan viereen sopii reilun neliön kokoinen kasvihuone ja nurkkaan ruukutuspöytä.

Viljelylaatikoissa voit kasvattaa kesäkukkia ja hyötykasveja rinta rinnan. Kukat hyödyttävät koko puutarhaa houkuttelemalla pölyttäjiä ja hämäämällä tuholaisia.

Täyteläiset värit ja elinvoimaiset vihreät sopivat tähän kokonaisuuteen. Pergolaportin köynnös, ruukkuihin istutetut kausikasvit sekä istutusalueen perennat sipulikasveineen tuovat pihalle väriä. Reunalistalla rajattu nurmi antaa rauhallisen yleisilmeen. Takarajan havut muodostavat ainavihannan kehyksen.

  1. Värikkäitä kausi-istutuksia
  2. Korotettu istutusalue tuo väriä oleskelualueen yhteyteen
  3. Grilli
  4. Reunalista tekee nurmialueesta ryhdikkään
  5. Taloyhtiön leikattu pensasaita
  6. Nurmikko ja puinen pergolaportti on mitoitettu toisiinsa sopiviksi
  7. Ruukutuspöytä
  8. Minikasvihuone
  9. Terassin suureen ruukkuun mahtuu monipuolinen yrttikimara
  10. Rungollisen marjapensaan ympärillä voi kasvattaa mansikoita
  11. Viljelylaatikot ja katteet ovat siistit pienessäkin puutarhassa
  12. Kultatuijia

Viimeistele hyötyviljelijän piha näin

  • Hyötytarhassa korostuvat luonnonmukaisuus ja toiminnallisuus. Valitse ruokailuryhmäksi kovapuinen kalusto, jota huolletaan lämpimän ruskealla öljykäsittelyllä. Petsaa ruukutuspöytä ja pergolaportti samalla sävyllä.
  • Istuintyynyihin sopivat pellavamaiset kankaat ja luonnonläheiset värit. Kontrastia tuovat kasvihuoneen kehyksissä ja grillissä pilkahtava kiiltävä metalli.
  • Valitse ruukkuihin murrettuja vihreitä tai runsaita terracotan sävyjä. Sujauta vielä viljelylaatikoihin koristeeksi pajukartiot.

Hyötyviljelijän pihaan sopivat kasvit

Kultatuija ’Sunkist’

Vaaleahko kullankeltainen sävymuuttuu vihertävämmäksi syksyä kohden. Pensas kasvaa leveän kartiomaiseksi ja tarjoaa näkösuojaa talvellakin.

Valovaatimus: (aurinko) puolivarjo

Korkeus: 4 m

Kukinta-aika: toukokuu

Menestymisvyöyke: I–III

Viinikärhö ’Purpurea Plena Elegans’

Näyttävät, kerrannaiset kukat. Köynnös kukkii runsaasti saman vuoden versoilla ja on hyvin helppohoitoinen. Upea pergolassa kasvaessaan.

Valovaatimus: aurinkoisesta puolivarjoon

Korkeus: 3 m

Kukinta-aika: heinä–syyskuu

Menestymisvyöhyke: I–IV

Punaherukka ’Punainen Hollantilainen', vartettu

Rungollinen herukka sopii pieneenkin pihaan. Sen alle voi istuttaa tarha-ahomansikkaa tai muita matalia, monivuotisia kasveja.

Valovaatimus: aurinko

Korkeus: runko esim. 80 cm

Kukinta-aika: toukokuu

Menestymisvyöhyke: I–V (VI)

Tulikellukka ’Borisii’

Hyvä kimalaiskasvi, jonka lehtimättäistä osa säilyy talven yli. Kukkii noin kuukauden mansikankukintoja muistuttavin, oranssein kukinnoin.

Valovaatimus: aurinkoisesta puolivarjoon

Korkeus: 20 cm lehdet/40 cm kukkavanat

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Iisoppi

Monivuotinen, kukkiessaan koristeellinen ja tuoksuva puolipensas, joka sopii monenlaisten ruokien mausteeksi. Laji tarvitsee kevyen talvisuojauksen.

Valovaatimus: aurinko

Korkeus: 20–50 cm

Kukinta-aika: heinä–syyskuu

Tarhatulppaani ’Princess Irene’

Voimakaskasvuinen tulppaani auringonlaskun hehkuvissa sävyissä. Sään kestävä ja tuoksuva lajike. Sopii hyvin myös ruukkuihin ja hyötämiseen.

Valovaatimus: aurinkoisesta puolivarjoon

Korkeus: 30 cm

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

Suunnitelma: Sari Lampinen/Puutarhasuunnittelu Puksipuu

Kommentoi »