Viherpiha

7 suosikkiyrttiä: näiden kasvatus onnistuu myös kotona!

7 suosikkiyrttiä: näiden kasvatus onnistuu myös kotona!

Yrtit kasvattavat suosiotaan suomalaisten keittiöissä. Mikä olisikaan sen ihanampaa, kuin poimia mausteet ruokiin itsekasvatetuista yrteistä.
Teksti Anna Aho
Kuvat Fotolia, 123RF, A-lehtien kuvatoimitus
Mainos

Basilika

Lajikkeita on kymmeniä erilaisia, myös tummalehtisiä, ja niissä on kaikissa oma arominsa.

Käyttö: Parhaimmillaan tuoreena. Lisää lehtiä salaattiin, pitsan ja piirakoiden pinnalle, keittoihin, pastaruokiin, yrttiöljyyn. Pakasta silppuna tai kokonaisina lehtinä.

Yrtin kasvatus ja hoito

Timjami

Timjami on kuivassa viihtyvä yrtti, joka maustaa monenlaiset ruuat sävykkäästi.

Käyttö: Lehtiä voi käyttää tuoreena salaateissa, grillatuissa ruuissa ja padoissa. Lisää oksia keittoihin ja patoihin ja poimi pois valmiista ruuasta. Säilö yrtit kuivaamalla.

Yrtin kasvatus ja hoito

Minttu

Erilaisia minttuja on valtavasti ja niiden aromit vaihtelevat. Viher- ja piparminttu ovat maailman käytetyimpiä maustekasveja.

Käyttö: Tuore lehtisilppu maustaa erilaiset kylmät ja lämpimät juomat. Käytä lehtiä myös salaateissa, kasvisruuissa, jälkiruokakastikkeissa ja hyytelöissä. Säilö kuivaamalla tai pakastamalla.

Yrtin kasvatus ja hoito

Korianteri

Yksi vanhimmista tunnetuista yrteistä. Koko kasvi on käyttökelpoinen.

Käyttö: Parhaimmillaan tuoreena. Lehtisilppu sopii thairuokiin, etenkin keittoihin ja riisi- tai nuudeliruokien pinnalle. Korianterin siemenillä voit maustaa liharuokia, keittoja, säilykkeitä.

Yrtin kasvatus ja hoito

Salvia

Ryytisalviaa on viljelty jo tuhansia vuosia. Sitä on käytetty sekä lääkkeenä että mausteena.

Käyttö: Nuoret lehdet tuoreena ja maltillisesti käytettynä. Lisää yrtit liha- ja pataruokiin jo kypsentämisen alkuvaiheessa tai paista lehtiä voissa sellaisenaan. Säilö pakastamalla tai esimerkiksi öljyyn.

Yrtin kasvatus ja hoito

Rosmariini

Neulasmaisissa lehdissä on voimakas, hieman havumainen maku.

Käyttö: Sopii hyvin grillatun lihan tai kalan mausteeksi. Myös pataruokiin. Rosmariiniöljy tuo makua leipiin siveltynä ja salaatinkastikkeessa. Säilö kuivaamalla, pakastamalla tai öljyyn.

Yrtin kasvatus ja hoito

Persilja

Kähärä- ja silopersilja sopivat melkeinpä kaikkien ruokien mausteeksi.

Käyttö: Käytä yrtit kokonaisia oksia patojen ja keittojen haudutusvaiheessa. Tuore lehtisilppu sopii salaatteihin, keittojen ja patojen päälle. Säilö yrtit pakastamalla.

Yrtin kasvatus ja hoito

Julkaistu: 15.3.2017