Rosmariinin kasvatus vaatii valoa ja lämpöä – näillä vinkeillä onnistut
Ainavihanta yrtti
Rosmariinin kasvatus vaatii valoa ja lämpöä – näillä vinkeillä onnistut
Rosmariinin kasvatus onnistuu hyvin ruukussa. Rosmariinin lehdet haihduttavat vähän, ja siksi kasvi sietää kuivaa ja paahdetta. Kun opit oikean kastelurytmin, saat rosmariinin viihtymään.

Rosmariini, Rosmarinus officinalis

  • Suomessa yksivuotinen, kotiseudullaan monivuotinen. Kasvaa Välimeren alueella karuilla rinteillä 50–250 senttiä korkeaksi.
  • Sopii ruukussa kasvatettavaksi.
  • Multava, kalkittu ja läpäisevä kasvualusta.
  • Viihtyy lämpimässä.
  • Lisäys pistokkaasta.
  • Hyvin hallanarka.
  • Voimakasarominen.

Rosmariinin kasvatus

Kylvö ja esikasvatus

Aloita kasvatus hankkimalla taimi, ruukkuyrtti, pistokkaita tai siemeniä. Siemenkasvatus vaatii kärsivällisyyttä, sillä kylvös itää epätasaisesti ja hitaasti 1–4 viikon aikana. Pistokkaiden juurtuminen vie 4–8 viikkoa.

Kylmäkäsittely edistää siementen itämistä. Ripottele siemenet kylvömultaan ja vie astia viileään paikkaan, kuten jääkaappiin. Nosta kylvös 1–2 viikon kuluttua mieluiten 18–22-asteiseen paikkaan. Otollisin lämpötila on +0–4 astetta.

Käsittele juuristoa koulinta- ja ruukutusvaiheessa hellästi.

Kasvupaikka

Kasvata rosmariinia valoisalla ikkunalla, kasvihuoneessa sekä ulkona ruukussa valoisassa ja lämpimässä paikassa.

Rosmariini viihtyy muhevassa, kalkitussa hiekkamultamaassa, joka läpäisee hyvin vettä. Juuret ovat arkoja liialle kosteudelle. Multamaan läpäisevyyttä kevennetään hiekalla.

Avomaalla rosmariini tarvitsee suojaisan ja aurinkoisen paikan. Suomessa se sopii parhaiten ruukussa kasvatettavaksi. Ruukun pohja kannattaa salaojittaa lekasoralla tai ruukunsirpaleilla.

Käytä osa rosmariinin runsaasta versosadosta uusien taimien kasvattamiseen. Pistokkaiden juurrutus onnistuu kukkaruukussa valoisalla keittiön ikkunalla.

Rosmariinin lisäys

  • Valitse terveitä ja nuoria, elinvoimaisia versoja. Parhaiten tarkoitukseen sopivat kukkimattomat versot. Jos kasvi kukkii, poista kukat ja nuput. Leikkaa versot terävällä veitsellä. Paras ajankohta pistokkaiden ottoon on aamupäivä, jolloin kasvin nestejännitys on parhaimmillaan.
  • Typistä pistokas 5–10 sentin mittaiseksi. Poista alimmat lehdet, sillä ne haihduttavat kosteutta. Leikkaa pistokkaan varteen uusi imupinta lehtihangan alapuolelta.
  • Anna pistokkaiden kasvattaa lyhyet juuret vesilasissa tai tökkää ne suoraan ilmavalla taimi- tai sammalmullalla täytettyyn ruukkuun. Voit juurruttaa pistokkaat yksittäin pikkuruukuissa tai monta versoa isommassa ruukussa. Kastele varovasti, jotta multa asettuu tiiviisti pistokkaiden ympärille.
  • Peitä ruukku muovihupulla ja aseta se valoisaan paikkaan suojaan auringonpaisteelta.
  • Sumuttele päivittäin ja huolehdi mullan kosteudesta. Pistokkaiden juurtuminen saattaa kestää useita viikkoja. Kouli taimet omiin ruukkuihinsa juurten kehityttyä. Käsittele taimia varoen, sillä rosmariinin juuret vaurioituvat herkästi.

Kastelu

Oikea tuntuma rosmariinin kastelemiseen löytyy kokemuksen myötä. Etenkin ruukussa rosmariinin juuret vahingoittuvat helposti liian kastelun seurauksena. Sen merkkinä on oksien kuivuminen ja lehtien variseminen. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Juuret ovat arkoja myös kuumuudelle. Siksi kannattaa käyttää paksuseinäistä saviruukkua. Jos kasvatusruukku on muovia, muoviruukun ja suojaruukun väliin pitää jäädä ilmarako.

Vaikka rosmariini on luonnossa kuivan paikan kasvi, kuivassa huoneilmassa tai kuivana kesänä se voi kuolla myös veden puutteeseen. Jotkut suosittelevat rosmariinille altakasteluruukkua. Oli ruukku millainen tahansa, kosteuden säätely on suuressa ruukussa aina helpompaa kuin pienessä.

Sisäkasvatuksessa rosmariinin pahin riesa on kuivassa ja lämpimässä viihtyvä vihannespunkki. Siksi kasvustoa ja lehtien alapintoja kannattaa sumutella vedellä.

Lannoitus

Suosi hyötykasvien lannoitteita ja vältä etenkin talvetettavan kasvin voimallista typpilannoitusta. Niukkaravinteinen maa edistää aromiaineiden muodostumista samoin kuin aurinkoinen paikka, mutta kohtalainen lannoitus lisää versokasvua ja satomäärää. Riittävä kaliumin saanti on tärkeää eteeristen öljyjen muodostumiselle.

Sadonkorjuu

Rosmariini sopii kuivattavaksi. Sato korjataan kuivaamista varten juuri ennen kukintaa. Versoja leikataan saksilla ja laitetaan puhtaan pyyhkeen päälle kuivumaan. Kuivana lehdet on helppo riipiä irti varsista. Vuosiversojen latvat (5–10 cm) voi kuivata kokonaisina. Niistä lähtee enemmän makua kuin pelkistä lehdistä.

Kuivatut lehdet ja versot säilytetään tiiviissä lasipurkissa valolta suojattuna. Ennen käyttöä niitä voi pienentää huhmaressa. Rosmariinin maku on vahva kuivattunakin, mutta ei säily kovin pitkään. Joka vuosi on saatava uutta satoa.

Korjaa satoa ja edistä haaroittumista leikkaamalla kasvustosta vähitellen latvaversoja. Kuivaa samalla versosatoa – rosmariini säilyy aromikkaana vuosikausia. Jos haluat talvettaa kasvin, lopeta versojen leikkely elokuun loppuun mennessä.

Vinkki! Rosmariinin aromaattiset ja puisevat varret sopivat varrastikuiksi kasviksille.

Rosmariinin talvetus

Rosmariini tuodaan sisälle ennen syyshalloja, sillä se ei talvehdi ulkona. Se talvehtii parhaiten valoisassa, +2–14 asteisessa paikassa. Kastele multaa silloin tällöin, sillä kuivuus saa yrtin karistamaan lehtiä. Kevättalvella kasvun alkaessa versoja leikataan ja kasvi istutetaan uudelleen.

Rosmariinin kylvö- ja talvetusajat

Rosmariinilajikkeet

Rosmariineihin kuuluu aromaattisuudeltaan ja kasvuvoimakkuudeltaan erilaisia kasveja, joissa on sekä pysty- että riippuvakasvuisia muotoja. Kukat ovat yleensä vaalean- tai keskisiniset, mutta myös valko- ja vaaleanpunakukkaisia kantoja ja lajikkeita on olemassa.

Meillä taimet ja siemenet myydään yleensä ilman lajikenimeä. Siemenmyynnissä on ollut etenkin ’Rosy’ -lajiketta, jonka etuna pidetään nopeakasvuisuutta.

Muokattu 2.6.2023: Lisätty runsaasti uutta tietoa ja kuvia.

Kommentoi »