Viherpiha

Rosmariinin kasvatus

Rosmariinin kasvatus
Rosmariinin kasvatus onnistuu hyvin ruukussa. Kun opit oikean kastelurytmin, saat rosmariinin viihtymään.
Julkaistu 13.4.2016

Rosmariini tarvitsee paljon lämpöä ja aurinkoa. Se viihtyy muhevassa, kalkitussa hiekkamultamaassa, joka läpäisee hyvin vettä. Juuret ovat arkoja liialle kosteudelle. Multamaan läpäisevyyttä kevennetään hiekalla.

Avomaalla rosmariini tarvitsee suojaisan ja aurinkoisen paikan. Suomessa se sopii parhaiten ruukussa kasvatettavaksi. Ruukun pohja kannattaa salaojittaa lekasoralla tai ruukunsirpaleilla.

Rosmariini ei tarvitse liiemmin lannoitusta, mutta riittävä kaliumin saanti on tärkeää eteeristen öljyjen muodostumiselle.

Kastelu

Oikea tuntuma rosmariinin kastelemiseen löytyy kokemuksen myötä.Etenkin ruukussa rosmariinin juuret vahingoittuvat helposti liian kastelun seurauksena. Sen merkkinä on oksien kuivuminen ja lehtien variseminen.

Juuret ovat arkoja myös kuumuudelle. Siksi kannattaa käyttää paksuseinäistä saviruukkua. Jos kasvatusruukku on muovia, muoviruukun ja suojaruukun väliin pitää jäädä ilmarako.

Vaikka rosmariini on luonnossa kuivan paikan kasvi, kuivassa huoneilmassa tai kuivana kesänä se voi kuolla myös veden puutteeseen. Jotkut suosittelevat rosmariinille altakasteluruukkua. Oli ruukku millainen tahansa, kosteuden säätely on suuressa ruukussa aina helpompaa kuin pienessä.

Rosmariini pitää sumutuksesta. Sumutus on tärkeää varsinkin sisällä kehrääjäpunkin torjumiseksi.

Kuivaus

Rosmariini sopii kuivattavaksi. Sato korjataan kuivaamista varten juuri ennen kukintaa. Versoja leikataan saksilla ja laitetaan puhtaan pyyhkeen päälle kuivumaan. Kuivana lehdet on helppo riipiä irti varsista. Vuosiversojen latvat (5–10 cm) voi kuivata kokonaisina. Niistä lähtee enemmän makua kuin pelkistä lehdistä.

Kuivatut lehdet ja versot säilytetään tiiviissä lasipurkissa valolta suojattuna. Ennen käyttöä niitä voi pienentää huhmaressa. Rosmariinin maku on vahva kuivattunakin, mutta ei säily kovin pitkään. Joka vuosi on saatava uutta satoa.

Rosmariini, Rosmarinus officinalis

  • Suomessa yksivuotinen, kotiseudullaan monivuotinen.
  • Sopii ruukussa kasvatettavaksi.
  • Multava, kalkittu ja läpäisevä kasvualusta.
  • Viihtyy lämpimässä.
  • Lisäys pistokkaasta.
  • Hyvin hallanarka.
  • Voimakasarominen.

Lue lisää:

Kommentoi »