Viherpiha

Timjami – poimi vinkit yrtin kasvatukseen ja hoitoon


Timjami on herkullinen, varpumainen Välimeren mausteyrtti. Kasvata timjamia lämpimällä ja aurinkoisella paikalla, niin saat sen menestymään.
Teksti Outi Tynys
Kuvat Paavo Martikainen

Timjami (Thymus vulgaris) on sopeutunut pitkän, kuivan ja kuuman kesän sekä lauhojen, kosteiden talvien vuorotteluun. Moni Välimeren mausteyrtti kasvaa luonnossa karussa rinteessä, jossa maa on läpäisevää ja kalkkipitoista. Kasvupaikalla on täällä Suomessa siis erityisen suuri merkitys, jolla voit vaikuttaa kasvin menestymiseen.

Istuta timjami aurinkoiseen paikkaan. Se tarvitsee kaiken mahdollisen valon ja lämmön, jotta se pystyy keräämään eväitä kasvuun ja talvehtimiseen. Juuristoa hellii ilmava ja vetää läpäisevä kasvualusta. Kohopenkki sopii loistavasti, kunhan taimi kasvaa leveän penkin keskellä. Reunassa pakkanen pääsee puraisemaan juuristoa vähälumisina talvina. Suojaa timjamin kasvusto lumettomina kausina pakkaselta ja kuivattavalta kevätahavalta.

Muista lannoitus, sillä ravinteiden puutteesta kärsivä kasvi on altis pakkasen tuhoile. Annostele typpeä sisältävä lannoite keväällä, kun kasvu alkaa.

Timjamin kasvatus – näin onnistut

Kasvupaikka

Aurinkoinen. Maa kalkittu, kohtalaisen ravinteikas, hiekkapitoinen ja läpäisevä. Timjamine kasvtus onnistuu esimerkiksi ikkunalla, kasvihuoneessa, ulkona, kohopenkissä ja kivikkotarhassa.

Timjamin siemenlisäys

Kylvä yhteen ruukkuun muutamia siemeniä ja jätä kylvös peittämättä. Esikasvata taimia 5–8 viikkoa ennen ulos istuttamista.

Muut lisäystavat

Voit lisätä timjamia myös kasvullisesti jakamalla, taivukkaista ja pistokkaista. 

Timjamin talvehtiminen

Epävarmaa Etelä-Suomessakin ja otollissa paikoilla etenkin lumettomina talvina. Suojaa herkästi kuivuva kasvusto pakkaselta ja kevätahavalta esimerkiksi havuilta. Talvetus onnistuu myös viileässä ja valoisassa paikassa.

Timjamin sadonkorjuu

Leikkaa versojen kärkiä saksilla tai terävällä veitsellä. Jos haluat talvettaa kasvin, lopeta versojen leikkaaminen elokuussa.

Muut lajit

Ajuruohoja on useita lajeja. Sitruuna-ajuruoho on suosittu yrtti, jonka talvenkestävyys on timjamia parempi. Siitä on jalostettu useita lajikkeita, joiden maku ja lehdistön väritys vaihtelevat. Lajikkeiden talvenkesto on yleensä ryytisalviaa heikompi. Monia lajikkeita voi lisätä ainoastaan kasvullisesti.

Julkaistu: 20.3.2015