Ruohosipulin kasvatus
Piha ja puutarha
Ruohosipulin kasvatus
Ruohosipulia on helppo kasvattaa itse. Alkukesän raikas sipulikasvi on kalan ja perunan klassinen maustaja.
20.7.2016
 |
Viherpiha

Ruohosipuli, Allium schoenoprasum

  • Monivuotinen, tupastava.
  • Sopii avomaalle ja ruukkuun.
  • Lisäys siemenestä tai jakamalla.
  • Talvehtii hyvin.
  • Ravinteikas, kalkittu, läpäisevä maa.
  • Ruukussa vaatii paljon vettä ja ravinteita.
  • Aurinkoinen paikka.

Ruohosipulin kasvupaikka ja -alusta

Vaikka ruohosipuli tyytyy luonnossa vähään, puutarhassa se kannattaa istuttaa kalkittuun, ravinteikkaaseen maahan, joka säilyttää kosteutta. Maan tulee silti olla läpäisevä, sillä liian märässä sipulit mätänevät.

Aurinkoinen paikka on suotava. Ruohosipuli viihtyy parhaiten, kun se saa kasvaa vähintään viidentoista sentin etäisyydellä muista kasveista. Sille on hyvä antaa kevätlannoituksen lisäksi lisälannoitusta sadonkorjuun jälkeen.

Esikasvatus

Esikasvatus siemenestä onnistuu huoneenlämmössä. Se aloitetaan maalis–huhtikuussa kylvämällä 10–15 siementä pieneen kylvökennoon. Kylvös pidetään tasaisen kosteana. Lehtien kasvulle ihanteellinen lämpötila on 17–25 astetta.

Taimet kasvavat istutuskuntoisiksi noin puolessatoista kuukaudessa. Keväällä kylvetty taimi ei kuki vielä samana vuonna. Alkuun pääset myös ostotaimella tai kaupan ruukkuyrtillä.

Jakaminen

Jaa kasvusto noin neljän vuoden välein, sillä ruohosipuli tuuhistuu tuppaaksi. Jakaminen on ainut tapa poistaa juuristoon soluttautunut juolavehnä. Istuta taimet rikkaruohottomaan maahan. Sopiva taimiväli on noin 25 senttiä.

Leikkaus

Jos haluat runsaan lehtisadon, leikkaa kasvusto alas nuppuisena. Voit leikata tuppaan alas 2–3 kertaa kesässä. Se innostaa sipulin kasvattamaan uuden, mehukkaan naatiston. Kukinta tyrehdyttää versokasvun, ja kasvusto kuihtuu jo kesällä.

Kukinta

Anna osan taimista kukkia. Käytä yksittäisiä pieniä kukkia ruokien koristeeksi ja mausteeksi. Kukat maistuvat miedosti sipulilta.

Ruohosipuli voisi olla kansallisyrttimme, sillä sitä kasvoi merenrannoillamme heti jääkauden jälkeen.

Säilöntä

Jos ruohosipulia haluaa säilöä, satoa korjataan ennen kukintaa. Lehdet leikataan parin kolmen sentin korkeudelta. Tupas uudistuu leikkauksen jälkeen. Kukkien poistamisen sanotaan parantavan makua.

Maku säilyy parhaiten pakastamalla. Lehdet kannattaa säilöä pieneksi silputtuna pakasterasiaan. Kuivattuna ruohosipuli menettää makuaan.

Ruohosipulilajikkeet

Kokeile erilaisia lajikkeita. Osalla niistä on paksut, osalla hienot lehdet. ’Grolau’ on tunnettu tanakka ja pystykasvuinen lajike. Yleensä ruohosipulin kukat ovat roosat, mutta myös tumman- ja vaaleanpunaisia sekä valkoisia lajikkeita on olemassa.

Karhunlaukka on ruohosipulin villi sukulainen, jonka maku muistuttaa valkosipulia. Katso ohjeet karhunlaukan kasvatukseen!

1 kommentti