Karhunlaukka – herkku tuottaa aikaisen sadon, joka muistuttaa maultaan valkosipulia
Piha ja puutarha
Karhunlaukka – herkku tuottaa aikaisen sadon, joka muistuttaa maultaan valkosipulia
Karhunlaukka kukkii näyttävästi ja leviää nopeasti, joten se sopii keväiseksi peittokasviksi. Kasvatuksen aloittamisessa on usein vain yksi ongelma: mistä löytää taimia, sipuleita tai terhakkaasti itäviä siemeniä.
2.5.2023
 |
Viherpiha

Kasvupaikka

Karhunlaukka sopii keväiseksi peittokasviksi puiden ja pensaiden alustalle. Valitse kasvatukseen puolivarjoinen tai varjoinen paikka. Alati aurinkoinen kasvupaikka jouduttaa keväällä kasvuunlähtöä ja satoa, mutta paahde haalistuttaa lehdet. Karhunlaukkaa ei kannata istuttaa kielon lähelle, jotta et vahingossa poimi kieloja syötäväksi. Kielon ja karhunlaukan lehdet nimittäin muistuttavat toisiaan.

Kasvualusta

Ihanteellinen kasvualusta on multavaa, kosteahkoa ja kalkittua. Kuivassa, laihassa maassa lehdet ja kukinnot jäävät pieniksi ja sivusipuleita kehittyy niukasti.

Kylvö

Syksy on paras aika kylvää karhunlaukan siemenet, sillä talvi takaa tehokkaan kylmäkäsittelyn. Siemenet voi kylvää myös heti niiden kypsyttyä heinäkuussa. Ripottele siemenet joko penkkiin tai lopulliselle kasvupaikalle esimerkiksi puiden tai pensaiden alustalle. Peittele ne ohuelti mullalla. Kitke rikkaruohot tai tee maahan paljaita laikkuja ennen kylvöä.

Karhunlaukan talvikylvö

  • Kylmäkäsittele siemenet ulkona, jos kylvät ne vasta talvella tai kevättalvella. Karhunlaukalla kylmäjakso viileässä tilassa, kuten jääkaapissa, ei aina riitä herättämään lepotilaista siementä.
  • Ripottele siemenet kosteaan multaan ruukkuun tai laatikkoon ja peittele ohuelti. Pidä kylvöstä viikko huoneenlämmössä ja nosta sen jälkeen ulos. Peittele laatikko lumella, havunoksilla tai vaikkapa pakkaspeitteellä.
  • Nopea jäätyminen voi tuhota veden turvottaman siemenen. Siksi kylvös kannattaa viedä ulos, kun lämpötila on lähellä nollaa tai plussan puolella. Myös lumen antama suoja hidastaa jäätymistä.
  • Huom! Karhunlaukka kylväytyy otollisessa paikassa ahkerasti, joten leviämisen rajoittaminen voi olla tarpeen. Kerää tällöin kukkavarret ennen siementen kypsymistä.

Lisääminen

Karhunlaukkaa lisätään syksyllä ja keväällä kapeista sivusipuleista ja siemenistä, jotka vaativat kylmäkäsittelyn. Peittele pitkulaiset sipulit noin viiden sentin multakerroksella.

Hoito ja lannoitus

Anna taimettuneiden laukkojen kerätä voimaa ja kasvattaa sipuleita ainakin ensimmäisen kesän ajan, jotta kasvusto vahvistuu.

Lehdistö kellastuu ja kuihtuu keskikesällä. Jätä kuihtuneet lehdet ja puiden lehdet maatumaan paikalleen. Voimanlähteeksi sopii vaikkapa kompostimulta. Sirottele maahan kalkkia tai puutuhkaa 2–3 vuoden välein.

Sadonkorjuu

Poimi miedosti valkosipulilta maistuvia lehtiä huhti-toukokuusta alkaen. Ensimmäiset lehdet ovat herkullisimpia, mutta lehtiä voi kerätä niin kauan kuin ne säilyvät raikkaan vihreinä. Käytä myös nuppuja ja kukintoja mehukkaine ja rapsakkoine varsineen. Vihreät kotahedelmät sopivat kypsennettäviin ruokiin.

Siementen kerääminen

Kerää kasvustosta kylvösiemeniä niiden kypsyttyä heinäkuussa ja jaa ystäville.

Karhunlaukan kylvö- ja istutusajat

Karhunlaukkalehtojen esiintyvyys

Karhunlaukka kasvaa monin paikoin eurooppalaisissa lehtimetsissä. Meillä se esiintyy etenkin maan lounaisosissa ja rauhoitettuna Ahvenanmaalla. Lehtien ja muiden kasvinosien kerääminen on kielletty myös Manner-Suomen luonnonsuojelualueilla. Muilta alueilta elinvoimaisesta kasvustosta voi kerätä lehtiä pieniä määriä, korkeintaan noin 30 prosenttia lehdistöstä. Luonnonvaraisen karhunlaukan kerääminen myyntiin ja sipulien kaivaminen maasta on kielletty.

Kommentoi »