Viherpiha

Kasvata näin rukolaa ja villirukolaa


Kasvata ykisvuotista rukolaa eli sinappikaalia tai villirukolaa eli isohietasinappia. Molemmista saat herkullista lehtisatoa.
Teksti Outi Tynys
Kuvat Fotolia, A-lehtien kuvatoimitus
1. Kasvata rukolaa sisällä, ulkona ja kasvihuoneessa. Rukolat sopivat hyvin ruukkukasvatukseen.

2. Kylvä siemenet potteihin huhtikuussa tai suoraan maahan toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Uusi etenkin rukolan eli sinappikaalin kylvö useita kertoja, jotta saat jatkuvasti uusia, mureita lehtiä. Kastele säännöllisesti. Kuivuus nopeuttaa kukintaa, kitkeröittää makua ja nostaa lehtien nitraattipitoisuutta.

3. Leikkaa versoja, jotta taimi haaroittuu ja kasvattaa uutta lehtisatoa. Leikkaaminen viivästyttää myös kukinnan alkamista. Kerää nuoria, 5–15 sentin mittaisia lehtiä. Ne maistuvat vanhoja miedommilta. Kookkaat ja vanhat lehdet sisältävät eniten nitraattia.

4. Leikkaa kukkiva kasvi alas niin, että taimeen jää muutamia lehtiä. Rukola voi tuottaa useita satoja kesän aikana. Nuppuvaiheessa lehdet ovat maukkaita, mutta pitkään kukkivan kasvin lehdet puisevoituvat. 5. Käytä kukkia mausteeksi ja koristeeksi. Erityisen koristeellisia ovat villirukolan eli isohietasinapin rikinkeltaiset kukat. Ne maistuvat pippurisen mausteisilta lehtien tapaan.

Lue lisää

Rukola - helppo ja monipuolinen

Näin kasvatat japanilaisia kasviksia

Salaatin kasvatus

Julkaistu: 9.3.2016