
Rukola on helppo ja runsassatoinen yrtti – katso ohjeet kylvöön ja kasvatukseen & nappaa parhaat resepti-ideat
Rukola eli sinappikaali ja villirukola eli isohietasinappi ovat helppoja kasveja, joiden herkulliset lehdet sopivat monipuolisesti ruoanlaittoon. Voit kasvattaa sinappikaalia myös ruukussa. Nopeakasvuisen rukolan siemeniä kannattaa kylvää useita kertoja kesässä.
Rukola – tai rucola – eli sinappikaali on miedon makuinen verrattuna villirukolaan. Rukola kasvaa nopeasti, joten lämpimässä paikassa, kuten kasvihuoneessa, lämpölavassa tai ikkunalla lehtiä voi päästä korjaamaan jopa kolmessa viikossa. Laji sopii myös versokasvatukseen, joten sitä voi kasvattaa ruukussa ympäri vuoden. Rukolan kukat ovat valkoiset ja se kukkii herkemmin kuin villirukola.
Villirukola eli isohietasinappi on keltakukkainen ja voimakkaanmakuinen. Jos haluat varhaista satoa, esikasvata villirukolan taimet. Villirukolan siemenet itävät usein hitaasti ja epätasaisesti.
Tiesitkö?
Rukolat kuuluvat nitraattia kerääviin kasveihin pinaatin, salaatin ja punajuurikkaan tavoin. Huomioi nitraatin kertyminen, jos käytät lehtisatoa säännöllisesti.
Rukolan kasvatus – näin onnistut
Rukolalle sopiva kasvupaikka ja valo-olot
Rukola on suhteellisen vaatimaton maan suhteen. Valoisa paikka vähentää nitraatin kertymistä rukolan lehtiin, mutta toisaalta katve tai varjostus viivästyttävät kukintaan virittymistä, mikä takaa paremman makuisen sadon.
Rukolan ruukkukasvatus onnistuu sisällä lisävalon avulla ympäri vuoden. Ilman lisävaloa rukolaa on mahdollista kasvattaa maaliskuusta syys- tai lokakuun tienoilla.

Rukolan kylvö ja esikasvatus
- Kylvä sinappikaalia eli rukolaa sisä- ja ulkoruukkuihin tai avomaalle joitakin kertoja kasvukaudessa. Kun teet rukolasta useita pieniä eriaikaisia kylvöksiä, pääset korjaamaan yhdestä kylvöksestä toisen ollessa vielä taimivaiheessa.
- Yksivuotinen rukola eli sinappikaali taimettuu lämpimässä maassa vajaassa viikossa. Kun olosuhteet ovat kohdallaan, lehtiä pääsee korjaamaan jo kuukauden kuluttua kylvöstä.
- Etelä-Suomessa siemeniä kannattaa kylvää keväällä, kesäkuun loppupuolella, heinäkuussa ja vielä viimeisen kerran elokuun puolella.
- Pohjoisessa kylvöt kannattaa ajoittaa toukokuulle ja heinäkuulle.
- Varhaissatoa saat kylvämällä siemeniä kasvihuoneeseen tai lavaan jo huhtikuussa.
- 4–8 viikon pituinen esikasvatus on suositeltavaa etenkin villirukolalle eli isohietasinapille, jonka alkukehitys on hidasta. Kylvä siemenet potteihin huhtikuussa.
Rukolan kylvö- ja satoajat


Rukolan kasvutiheys ja taimiväli
Rukolan kasvatuksessa suositeltu taimiväli noin 5–10 senttiä ja riviväli 15 senttiä. Tiheä kasvusto lisää nitraatin kertymistä.
Rukolan kasvatus monivuotisena
Vuosittaista rukolasatoa havittelevan kannattaa valita tavallinen villirukola. Istuta ja kylvä syväjuurinen isohietasinappi lopulliselle kasvupaikalle. Laji talvehtii parhaiten kohopenkissä hiekkapitoisessa ja läpäisevässä maassa. Jos talvehtiminen on tuottanut ongelmia, suojaa kasvusto talveksi. Kantojen talvenkestävyydellä on eroa.
Rukolan kastelu ja lannoitus
Pidä maa tasaisen kosteana ja lannoita kohtuudella. Runsas sadonkorjuu ja kasvuston alasleikkaus lisäävät ravinteiden tarvetta. Vältä kuitenkin runsasta typpilannoitusta, sillä se heikentää isohietasinapin talvehtimista ja lisää nitraatin kertymistä lehtiin. Myös vähäinen valo ja kuivuus lisäävät rukolasadon nitraattipitoisuutta.


Rukolan tuholaiset ja ongelmat
Rukola kuuluu ristikukkaiskasveihin, ja lajia vaivaavat yleensä samat tuholaiset ja kasvitaudit mitkä kiusaavat muita samaan heimoon kuuluvia viljelyskasveja.
Yleisimpiä tuholaisia ovat pienten kuoriaisten näköiset kirpat, jotka nakertavat reikiä kasvien lehtiin. Kirppoja on vaikea hävittää kokonaan, mutta kylvösten peitteleminen ja pienten suojaaminen harsolla tai hyönteisverkolla auttavat vähentämään kirppatuhoja, samoin kasvimaan säännöllinen sadettaminen.
Myös perhosten toukat käyvät mielellään nakertamassa rukolan lehtiin reikiä. Kaalikärpästen toukat puolestaan vioittavat rukolan juuristoa, mikä saattaa johtaa jopa pikkutaimien kuolemaan. Näitäkin ongelmia on mahdollista vähentää viljelemällä rukolaa kasvuharson alla mahdollisimman pitkään.
Rukolan sadonkorjuu ja leikkaus
Korjaa satoa, kun lehdet ovat 5–15-senttisiä. Pidennä satoaikaa poistamalla kukkavarret tai leikkaamalla taimet muutaman sentin korkeudelta. Kerää kylvösiemeniä, kun lidut ovat tuleentuneet ruskeiksi.
Käytä rukolasato nopeasti tai säilytä lehdet viileässä haihdunnalta suojattuna. Pitkä säilytysaika nostaa nitraattipitoisuutta. Käytä rukolan kukkia ruokien koristeena.

Rukolan lajeja ja lajikkeita
- Sinappikaali eli rukola (Eruca sativa) on yksivuotinen ja nopeakasvuinen. Siemeniä on saatavana esimerkiksi lajikkeista ’Apollo’ ja ’Kultur’.
- Isohietasinappi eli villirukola (Diplotaxis tenuifolia) kasvattaa syvän juuren ja talvehtii monesti. Lajikkeita ovat esimerkiksi ’Voyager’, ’Wildfire’ ja ’Venetia’.
- Erityisen voimakkaan makuinen sortti on maultaan kipakan retikkamainen ’Wasabi’-valkohietasinappi (Diplotaxis erucoides).
- Sinappikaalia sekä iso- ja pikkuhietasinappia kasvaa meillä myös luonnossa ihmisen levittäminä tulokaskasveina.
Rukolan säilytys
Ruukkurukolan tai omasta kasvista korjattujen lehtien oikea säilytyspaikka on jääkaappi. Kaikki rukolat ovat herkästi nuutuvia kavereita. Siksi rukola pitää napsia salaattiin tai pizzan päälle juuri ennen tarjoamista, sillä lehti menettää nopeasti nestejännityksensä ja nuukahtaa silmissä. Jos rukolaa jää yli, pane se heti jääkaappiin. Sama koskee avattua rukolarasiaa tai -pussia.
Rukolan käyttö ruoanlaitossa
Kourallinen rukolaa ei välttämättä kaipaa seurakseen kuin hyvää oliiviöljyä ja hyppysellisen sormisuolaa. Paitsi ehkä tilkan balsamicoa ja muutaman parmesaanilastun. Ilmakuivattu kinkkukin maistuu loistavalta rukolasalaatissa.
Sinappikaalista on myös arkisen lisäkesalaatin piristäjäksi. Ohueksi suikaloitu kaali, porkkanaraaste tai tavallinen lehtisalaatti saavat makuunsa potkua jo muutamista lehdistä. Jos rukola on päässyt nuukahtamaan, tee lehdistä kastike tehosekoittimessa öljyn ja sitruunamehun kanssa. Kastike sopii kostukkeeksi vuohenjuustosalaatille, ja sitä voi valuttaa myös sosekeiton pinnalle.
Yleensä rukolaa käytetään kylmiin ruokiin, mutta se sopii myös nopeasti kuumennettavaksi. Voit lisätä rukolaa viime tipassa vokkiruoan joukkoon, sekoittaa tomaattipohjaiseen pastakastikkeeseen tai paistaa voi-öljyseoksessa lisäkkeeksi sellaisenaan. Wasabirukola toimii hienosti susheissa ja sitä voi myös lisätä ramenkeittoon.
Muokattu 21.8.24 klo 12.20: Lisätty tietoa rukolan säilytyksestä ja käytöstä ruoanlaitossa. Muokattu 4.7.24 klo 12.00: Lisätty uutta tietoa, kuvia ja reseptejä.