9 x helppohoitoinen mehikasvi
Piha ja puutarha
9 x helppohoitoinen mehikasvi
Tiesitkö, että rahapuu ja anopinkieli ovat mehikasveja? Lajit voivat muistuttaa ulkonäöltään myös ruusuketta tai tähteä.

Lanka-agaave, Agave filifera

Kotoisin Meksikosta.

Korkeus: Kasvaa enintään puolimetriseksi, mutta vanha kasvi vaatii leveyssuunnassa paljon tilaa.

Hoito: Valoisa paikka, kesällä viihtyy myös ulkona. Kastele kerralla runsaasti, anna sitten kasvualustan kuivahtaa kunnolla ennen seuraavaa kastelua. Talvella erittäin niukka kastelu. Jos kasvi on talvella +10–13-asteessa, lanka-agaave pärjää täysin ilman kastelua. Istutus hiekkapitoiseen kaktusmultaan. 

Rahapuu, Crassula ovata

Kotoisin Etelä-Afrikasta.

Korkeus: Vanhana voi olla metrin korkea ja leveä. Hidaskasvuinen.

Hoito: Viihtyy parhaiten valoisassa, jopa aurinkoisessa paikassa. Keväästä syksyyn kastele kerralla kunnolla ja anna sitten kuivahtaa kunnolla. Talvella kastelutarve riippuu kasvupaikasta: Patterin lähellä olevalle kasville vähän vettä muutaman kerran talven kuluessa. Jos kasvi on kaukana lämpöpatterista ja lämpötila huoneenlämpöä viileämpi, rahapuu ei välttämättä tarvitse kastelua lainkaan.

Mehiruusukkeet, Echeveria

Kotoisin trooppisilta seuduilta Amerikasta, suuri osa lajeista Meksikosta.

Korkeus: Osa kasvaa maanmyötäisesti ja tiiviinä ruusukkeena, osalla on lyhyt varsi, jonka latvassa on lehtiruusuke.

Hoito: Runsasvaloinen paikka. Mehiruusukkeet kaipaavat vain vähän vettä. Anna mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välillä. Keväästä syksyyn voit kastella runsaammin, mutta talvella vain sen verran, etteivät lehdet nahistu.

Viirukirjotähti, Haworthia fasciata

Kotoisin Etelä-Afrikasta.

Korkeus: Muodostaa melko matalaa, haaroittunutta ja patjamaista kasvustoa.

Hoito: Valoisa tai puoliaurinkoinen paikka. Anna vettä tilkka kerrallaan, mutta kuitenkin säännöllisesti, etteivät lehdet nahistu. Varo kaatamasta vettä lehtiruusukkeeseen, äläkä sumuta kasvia.

Anopinhammas, Sansevieria trifasciata ’Hahnii’

Kotoisin Etelä-Afrikasta.

Korkeus: Korkeintaan 20–30 senttiä, ruusukemaiset lehdet noin kymmensenttisiä.

Hoito: Valoisa tai puolivarjoinen paikka. Anna kuivahtaa kunnolla kastelujen välillä. Istuta kaktusmultaan ja lasittamattomaan saviruukkuun. 

Paksujalat, Pachypodium lamerei ja P. geayi

Tunnetaan myös nimellä madagaskarinpalmu.

Kotoisin Madagaskarista.

Korkeus: Luonnossa 5–8 metriä, ruukussa hidaskasvuinen, saavuttaa metrin korkeuden noin kymmenessä vuodessa. 

Hoito: Valoisa tai aurinkoinen paikka. Kasvukaudella pidä multa jatkuvasti vähän kosteana niin, että vain pintamulta kuivahtaa kastelujen välillä. Lepokaudella kasvi varistaa lehtensä. Kastele silloin hyvin niukasti. Paksujalat arvostavat kasvurauhaa eli vaihda ruukkua mahdollisimman harvoin. 

Kynsiaaloe, Aloë perfoliata (mitriformis)

Kotoisin Etelä-Afrikasta.

Korkeus: Noin 15 senttiä.

Hoito: Kaipaa runsaasti valoa. Kastele kerralla runsaasti, sitten anna kasvualustan kuivahtaa kunnolla. Talvella niukka kastelu. Istutus hiekkapitoiseen kaktusmultaan.

Pylvästyräkki, Euphorbia trigona

Kotoisin Etelä-Afrikasta, Malawista ja Tansaniasta.

Korkeus: 2–3 metriä.

Hoito: Kauneimmillaan puolivarjoisessa paikassa, mutta sietää niin aurinkoa kuin varjoakin. Anna mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välillä. Talvella niukka kastelu. Viihtyy pienessä ruukussa.

Anopinkieli, Sansevieria trifasciata

Kotoisin Etelä-Afrikasta.

Korkeus: 80–150 senttiä.

Hoito: Valoisa tai puolivarjoinen paikka. Anna kuivahtaa kunnolla kastelujen välillä. Istuta kaktusmultaan ja lasittamattomaan saviruukkuun.

Lue lisää:

Kommentoi »