Huonekasvit kaipaavat uutta multaa
Piha ja puutarha
Huonekasvit kaipaavat uutta multaa
Mullanvaihto virkistää huonekasveja. Voimakaskasvuiset lajit voidaan istuttaa joka kevät, pintamullan vaihto riittää kasvurauhaa kaipaaville lajeille.

1. Ruukun pohjalle pannaan salaojaksi ruukunsirpaleita tai kevytsoraa. Tyylikkään lanka-agaaven, Agave filifera, tunnistaa lehdistä irtoavista rihmoista. Jokaisen lehden kärjessä on terävä oka, minkä vuoksi mullanvaihto kannattaa tehdä nahkahansikkaat kädessä.

2. Mullanvaihto on hidaskasvuiselle agaavelle tarpeen parin vuoden välein. Mehikasvit istutetaan kaktusmultaan, johon on sekoitettu hiekkaa ja kevytsoraa. Karkea aines parantaa kasvualustan ilmavuutta. Ennen ruukutusta multa kostutetaan erillisessä astiassa.

3. Kasvi kannattaa kastella edellisenä päivänä, jotta se on helppo irrottaa ruukusta juuria vioittamatta. Kuivat juuret rapsutellaan irti ja vanha pintamulta kaavitaan pois. Lanka-agaave lisätään emokasvin viereen kasvavista sivuversoista. Niiden annetaan kuivahtaa pari päivää ennen istutusta.

4. Ruukuksi valitaan halkaisijaltaan pari senttiä entistä suurempi ruukku. Lanka-agaave kasvaa hitaasti ja tulee enimmillään puolen metrin korkuiseksi.

5. Salaojakerroksen päälle laitetaan multaa sen verran, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä. Kasvi asetetaan ruukkuun niin, että ruusuke on suorassa joka suunnalta katsottaessa.

6. Uutta multaa valutetaan ruukun seinämän ja juuripaakun väliin ja se tiivistetään hellävaraisesti. Ruukun pinnalle jätetään ainakin sentin verran kasteluvaraa.

7. Koulintapuikko helpottaa mullan tiivistämistä pisteliästä kasvia käsitellessä. Jos istutusmulta on kosteaa, kasvia kastellaan vasta parin päivän kuluttua. Runsas kastelu aloitetaan parin viikon päästä, kun kasvi on juurtunut. Lanka-agaave kastellaan kerralla kunnolla ja mullan annetaan välillä kuivua.

Kommentoi »