Näin valitset kasville oikean mullan
Piha ja puutarha
Näin valitset kasville oikean mullan
Taimimulta, kukkamulta, puutarhamulta... Multia on monenlaisia, mutta miten valita kasville se oikea? Lähtökohdaksi kannattaa ottaa kasvin tarpeet.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 17.2.2017
Viherpiha

Mullan tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • ravinnesisältö
  • happamuus
  • vedensitomiskyky
  • ilmavuus.

Ravinnesisältö

Kaikki myynnissä olevat mullat sisältävät tavallisesti riittävästi ravinteita kasvin alkutarpeiksi.

Happamuus

Myös pH-arvo eli happamuus on yleensä säädetty kalkituksella neutraaliksi ja useimmille kasveille sopivaksi, paitsi happaman maan kasveille tarkoitetuissa kasvualustoissa, joihin ei ole lisätty kalkkia. Jos maan happamuus on kasvin kannalta väärä, se ei pysty käyttämään hyväkseen ravinteita.  

Vedensitomiskyky ja ilmavuus

Vedensitomiskyky ja ilmavuus puolestaan liittyvät toisiinsa. Mitä enemmän kasvualusta imee vettä, sitä harvemmin se kaipaa kastelua. On kuitenkin muistettava, että veden lisäksi juuret tarvitsevat myös happea. Paras kasvualusta ei siis välttämättä ole sellainen, joka imee eniten vettä. Turve ja savi sitovat vettä, hiekka ja muut karkeat aineet (esimerkiksi kevytsora ja styroxrouhe) puolestaan eivät. Etenkin ruukkukasvatuksessa mullan on hyvä sisältää myös vettä läpäiseviä, ilmavia aineksia.   

Ruukkukasvien kasvualustat   

Taimimulta

Vain miedosti tai ei lainkaan lannoitettu kevyt kasvualusta. Koostuu yleensä erilaisista hienojakoisista turvelaaduista ja hiekasta. Sopii taimikasvatukseen.  

Joidenkin valmistajien (esimerkikksi Biolan, Greencare) taimimulta sopii myös kylvöksiin (kylvö- ja taimimulta) ja siihen on lisätty erilaisia hyötymikrobeja, jotka edistävät kasvin tervettä kasvua siementen itämisestä lähtien.

Kukkamulta ja kesäkukkamulta

Kukkamulta sopii kodin viherkasveille, kukkiville ruukkukasveille ja parvekekasveille. Kukkamultaseos koostuu erilaisista turvelaaduista ja hiekasta. Se on yleensä tummaa ja kuohkeaa, lannoitettua ja kalkittua yleismultaa.

Kesäkukille nimettyihin erikoismultiin on useimmiten lisätty kastelukiteitä tai biohiiltä (Biolan kesäkukkamulta), jotka parantavat mullan vedensitomiskykyä ja vähentävät näin kastelun tarvetta. Siihen on yleensä lisätty myös tavallista multaa enemmän pitkävaikutteisia ravinteita, jotta kesäkukat jaksavat muodostaa kukkia koko kesän. Kesäkukkamulta sopii nimensä mukaisesti yksivuotisille kesäkukille.  

Yrttimulta

Hiekkapitoinen, miedosti lannoitettu seos sopii yrttikasvien kasvatukseen niin parvekkeella, ikkunalaudalla kuin puutarhassa.

Kestomulta ja altakastelumulta

Suurista multatuottajista kestomultaa valmistaa vain Kekkilä. Kestomulta koostuu turveseoksesta ja hiekasta. Se sopii suurille huonekasveille, myös altakasteluruukkuihin, aivan kuten Biolanin valmistama altakastelumulta. Altakastelumullassa on hiekkaa, vaaleaa ja tummaa turvetta sekä kasvua edistävää sienijuurta eli mykorritsaa.

Orkideamulta

Orkidean kasvualusta ei oikeastaan ole multaa, vaan hyvinkin karkeista aineksista koottu seos. Yleensä siinä on vaihtelevina pitoisuuksina puunkuorta, puuhiiltä ja kevytsoraa, joillakin valmistajilla myös vähän turvetta ja perliittiä. Orkideamulta on tarkoitettu nimensä mukaisesti orkideoille.  

Kaktusmulta

Koostumukseltaan ilmavaa ja hiekkapitoista, hyvin vettä läpäisevää. Kaktusmulta sopii etenkin kaktuksille ja mehikasveille, jotka eivät siedä liikaa kosteutta juurillaan. Jos sinulla on taipumus kastella huonekasveja ahkerasti ja kasvisi kuolevat liikakasteluun, voit istuttaa ne kaktusmultaan, jolloin liikakastelun haitat vähenevät. Kaktusmulta on yleensä hyvin miedosti lannoitettua, joten sitä voi käyttää myös taimien ja pistokkaiden kasvatukseen. 

Puutarhamullat

Monivuotisille kasveille tarkoitetut multaseokset tehdään yleensä tarkkojen reseptien mukaan erilaisiin käyttötarkoituksiin sopiviksi. Ne voivat sisältää muun muassa erilaisia turvelaatuja, kompostia, hiekkaa, jopa savea. Pusseissa ja säkeissä myytävät mullat ovat myös yleensä seulottuja ja tasalaatuisia. Tosin turveaineksesta johtuen mullassa voi olla isojakin maatumattomia kuitu- ja puunkappaleita. Niistä ei ole haittaa, vaan ne tuovat ilmavuutta multaan.

Parhaimmillaan kasvualusta tarjoaa puutarhakasveille ja nurmikolle hyvät kasvun eväät. Läpäisevyys ja ilmavuus ovat tärkeitä juurten hyvinvoinnin kannalta. Etenkin monet kivikkokasvit viihtyvät paremmin hiekansekaisessa kasvualustassa kuin paksussa puutarhamullassa.

Myös humuksella on tärkeä rooli kasvien hyvinvoinnissa. Humus syntyy eloperäisen aineksen hajoamisen seurauksena. Humuspitoinen maa sisältää muun muassa maatuvia kasvinosia sekä lieroja ja muita pieneliöitä, jotka hyödyntävät ravinnokseen eloperäisiä aineksia.

Myytävissä puutarhamullissa on yleensä mukana kompostia tai kompostoituja luonnonlannoitteita, joten niitä maahan säännöllisesti lisäämällä maan humuspitoisuuskin kasvaa.

Lue lisää:

Kommentoi »