Orkidean ruukun vaihto
Piha ja puutarha
Orkidean ruukun vaihto
Perhosorkidean ruukun vaihto on ajankohtaista, kun juuret kasvavat ulos pohjarei'istä tai kasvualusta on maatunut ilmattomaksi.

1. Kastele orkidea ennen mullanvaihtoa upottamalla koko ruukku muutamaksi minuutiksi haaleaan veteen. Orkideat kannattaa aina silloin tällöin muutenkin upottaa veteen, jotta kaarnasta ja hiilestä muodostuva kasvualusta kastuu kunnolla. Normaalisti vesi saattaa valua karkean kasvualustan läpi aluslautaselle kastelematta sitä kunnolla.

2. Valitse samankokoinen tai vain hieman edellistä suurempi ruukku. Myyntiin tulevat perhosorkideat on usein istutettu muoviruukkuun, mutta kotioloissa voi yhtä hyvin käyttää saviruukkua. Lasitettu saviruukku vastaa ominaisuuksiltaan muoviruukkua. Lasittamaton saviruukku sen sijaan päästää lävitse kosteutta, minkä vuoksi kasvualusta kuivuu nopeasti. Aseta ruukun pohjalle salaojaksi karkeaa materiaalia, kuten ruukun palasia tai kevytsoraa.
3. Irrota orkidea ruukusta varovasti, jotta pohjan läpi kasvaneet juuret eivät katkea ja vahingoitu. Käsittele eläviä juuria niin hellävaraisesti kuin mahdollista. Useimmat orkideat ovat epifyyttejä, jotka ankkuroituvat puun koloihin ja keräävät ilmasta kosteutta ilmajuurillaan.
4. Rapsuttele vanhasta kasvualustasta pois kaikki, mikä irtoaa helposti. Poista tuhoutuneet juuret, jotka erottuvat terveistä juurista paperimaisen hauraina. Juuret voivat vaurioitua ja tuhoutua, jos kasvia kastellaan liikaa lepokaudella. Vioituksen syynä voivat olla myös etanat ja kotilot. Varo vioittamasta eläviä juuria.
5. Istutusmateriaalina on helppo käyttää valmista orkideamultaa, joka on ilmava ja kuohkea erikoiskasvualusta. Sen raaka-aineena käytetään puun kuorta, ruukkusoraa ja puuhiiltä. Aseta kasvi ruukun keskelle. Valuta istutusmateriaalia juurten väliin ja tiivistä kevyesti. Älä hautaa kasvia syvälle, vaan kohota se pienelle kummulle. Kasvi kannattaa sitoa tukikeppiin ainakin alkuvaiheessa, jotta se asettuu suoraan juurtuessaan.
6. Kastele kasvi istutuksen jälkeen, jotta kasvualusta asettuu tiiviisti juurten ympärille. Harvenna tämän jälkeen kastelua, niin juuret pääsevät hyvään kasvuun. Palaa normaaliin kastelurytmiin noin kuukauden kuluttua istutuksesta. Anna kasvualustan kuivahtaa kastelujen välillä, mutta älä kuitenkaan pidä kasvia kuivana pitkään. Kasvukaudella kasville annetaan mietoa lannoiteliuosta joka toinen viikko.

Lue lisää:

1 kommentti