6 x upeasti kukkivat ruukkukasvit
Piha ja puutarha
6 x upeasti kukkivat ruukkukasvit
Syklaamin punaa, gloksinian purppuraa ja esikon sinisyyttä. Kukkivat ruukkukasvit antavat pikaista väriterapiaa pimeään vuodenaikaan.
31.1.2017
 |
Viherpiha

1. Viihtyy valoisassa

Gloksiniasta on jalostettu useita puna-, sini- ja valkokukkaisia lajikkeita. Niiden kasvatus on helppoa. Sijoita suojaan auringonpaahteelta ja lannoita kukinnan aikaan parin viikon välein. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä.

2. Ikikukkija

Paavalinkukka eli saintpaulia lienee yksi vaivattomimmista huonekasveista, jonka orvokkia muistuttavat kukat koristavat kasvia ympäri vuoden. Se ottaa nokkiinsa ainoastaan suorasta auringonvalosta kesällä. Kastele haalealla vedellä aluslautaselle ja lannoita kasvukaudella parin viikon välein.

3. Onko jo kevät?

Tarhakääpiöesikko ilmestyy kauppoihin heti joulun jälkeen ja siivittää ajatukset kohti kevättä. Nosta kasvi valoisalle itä- tai länsi-ikkunalle ja kastele sitä säännöllisesti. Saat pidennettyä kukinta-aikaa, jos siirrät esikon yöksi viileään. Kukinnan jälkeen voit viedä kääpiöesikon kompostiin tai jos sinulla on puutarha, vie se viileään ja istuta keväällä ulos.

4. Vuorilta kesytetty

Kotiseudullaan Välimeren ja Lähi-idän vuoristossa idänsyklaami puhkeaa kukkaan varhain keväällä. Täällä pohjoisessa saamme nauttia sen paperisen ohuista kukinnoista keskellä talvea. Sijoita syklaami pohjoisikkunalle mahdollisimman viileään tilaan. Kastele haalealla vedellä aluslautaselle, jotta mullan pinnalla olevat juurimukulat eivät mätäne. Varo ylikastelua, mutta älä myöskään päästä kasvia kuivumaan. Lannoita viikoittain kukinnan aikaan. Kuvassa idänsyklaami ’Fleur en Vogue’.

5. Pippuri ja suklaa

Orkideoihin ja kämmeköihin on helppo hurahtaa. Kukat näyttävät eksoottisen aristokraattisilta, ja kukinta kestää monella lajilla uskomattoman pitkään. Kuvassa etualalla keikistelevä Beallara Peggy Ruth Carpenter ’Morning Joy’ on neljän orkideasuvun risteymä, joka tuoksuu erittäin voimakkaasti pippuriselta. Pinkki nystykämmekkä ’Ruffles’ puolestaan levittää ympäristöönsä suklaan tuoksua. Pidä kasvit kasvukaudella tasaisen kosteana, sumuttele usein. Lannoita kasvukaudella kerran kuussa orkidealannoitteella.

6. Yhdeksi kaudeksi

Asterikasveihin kuuluvat sineraariat ovat lopputalven ilopillereitä. Kanariansaarilta kotoisin olevasta kantalajista on jalostettu lukuisia risteymiä, joita ei ole tarkoituskaan kasvattaa sisällä kuin yhden kukintakauden ajan. Sineraariat viihtyvät valoisassa paikassa, mutta suojassa auringon kuivattavalta paahteelta. Kastele multa aina perusteellisesti ja anna sen jälkeen vain hivenen kuivahtaa pinnalta. Sineraaria pärjää huoneenlämmössä, mutta kukoistaa viileässä.

Lue lisää:

2 kommenttia