Viherpiha

Huonekasvien hoito talvella


Talvi on huonekasveille haastavaa aikaa. Luonnonvaloa on vähän, huoneilma on kuivaa ja pattereista nousee lämmintä ilmaa. Kasvit tarvitsevatkin säännöllistä sumutusta, mutta maltillista kastelua.
Kuvat Paavo Martikainen

1. Punkit ja kilpikirvat tunkeutuvat kukkaikkunalle kutsumatta. Heikkokuntoinen kasvi on niille helppo saalis. Tarkkaile lehden alapintoja ja lehtihankoja, minne tuholaiset ensin ilmaantuvat.

2. Torju tuhoojat heti niiden ilmestyttyä. Se käy helposti hyönteispuikoilla, jotka pistetään kosteaan multaan. Puikosta liukeneva tehoaine kulkeutuu juurien kautta koko kasviin. Käsittely uusitaan, jos mahdollisista munista kehittyy uusia yksilöitä. 3. Sumuttelu puhtaalla vedellä virkistää kasveja ja antaa kyytiä tuholaisille. Talvella veteen voi lisätä merileväuutetta, joka vahvistaa kasveja. Voit myös viedä koko kasvin haaleaan suihkuun. Muista peittää multa muovilla ennen suihkutusta.
4. Kuiva huoneilma näkyy lehdenkärkien kuivumisena. Vesimalja kostuttaa ilmaa tehokkaasti kasvien välissä. Sumupullo on kukkaikkunan vakiovaruste, josta ohikulkiessa suihkautetaan vettä.
5. Liikakastelu koituu talvella kasvien kohtaloksi. Kastelutarvetta voi kokeilla punnitsemalla ruukkua kädessään tai pistämällä sormen reilusti multaan.
6. Keskitalvella kaikki mahdollinen valo on tarpeen. Pyyhkäisy kostealla virkistää kasvia ja poistaa varjostavan pölykerroksen. Samalla voi tehdä tuholaisratsian.
7. Uusi kasvi tai värikäs ruukku piristää kummasti. Ruukkua ja ruukkukatetta valitessa kannattaa oikeaa sävyä hakea kasvin omista väreistä. Ota huomioon myös huoneen sisustus ja väritys.
8. Huonepuutarhurin hoitokorissa on merileväuutetta, torjunta-aineita ja kasviravinteita. Merileväuutetta annetaan sumutuksena tai kasteluveden mukana. Tuholaiset on helppo torjua hyönteispuikoilla ja -suihkeilla. Lannoitus aloitetaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää:

Huolehdi huonekasveista oikein

12 x kiehtovan eksoottiset kasvit

Näin saat talvipistokkaista uusia taimia

Julkaistu: 30.12.2016