
1. Vähennä kastelua
Kasvit tarvitsevat vettä niukasti, kun valon määrä vähenee. Useimmat kasvit pitävät siitä, että multa hieman kuivahtaa. Testaa siis multa sormilla tai punnitse ruukkua kädessä ennen kastelua. Altakasteluruukut tarvitsevat täydennystä vasta, kun mittatikku näyttää säiliön olleen muutaman päivän tyhjillään.
2. Lannoitustauko
Seuraavan kerran lisäravinnetta tarvitaan lokakuun jälkeen vasta helmi–maaliskuun vaihteessa, kun aurinko paistaa jo vähän. Lannoituksen sijasta voit vahvistaa kasvejasi merileväuutteella. Anna sitä joko kasteluveden kanssa tai sumuta lehdille.
3. Muutto eteläikkunalle
Valon puute on kasveille suuri stressi. Siirrä viherkasvit eteläiselle tai ainakin läntiselle ikkunalle ja vedä päiväksi verhot ja kaihtimet syrjään. Vain harva kasvi kestää talvisin paikkaa muualla kuin ikkunalla. Keskemmällä huonetta pärjäävät esimerkiksi palmuvehka ja anopinkieli.
4. Pyyhi pölyt
Pölykerros lehdillä pienentää kasvin valonsaantia entisestään. Ota pehmeä rätti käteen ja puhdista lehdet. Myös sumuttaminen virkistää. Talvella veteen voi lisätä kasveja vahvistavaa merileväuutetta. Nahkealehtisiä tai karvapeitteisiä lehtiä ei sumutella.
5. Valoa lampusta
Paahteisilta seuduilta kotoisin olevien kasvien valonkaipuuseen auttaa kasvilamppu. Valitse energiansäästö- tai ledilamppu ja tarkista värilämpötila. Useimmille riittää 4 000 kelviniä. Kasvivaloa annetaan lokakuusta maaliskuun alkuun. Yöksi valo sammutetaan, jotta kasvitkin saavat leponsa.
6. Vaihda multa
Vaikka mullanvaihdon aika on vasta keväällä, kannattaa uudet kasvit istuttaa heti uudestaan. Ostokasvit on yleensä kasvatettu turpeessa, joka sopii vain kasvihuoneisiin. Kun ruukun pohjassa on reikä, ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Reiätön ruukku on hyvä salaojittaa kevytsoralla.