Huonekasvi, joka voi kotonakin hyvin? Näin onnistut kasvatuksessa!
Piha ja puutarha
Huonekasvi, joka voi kotonakin hyvin? Näin onnistut kasvatuksessa!
Valitse sopivat huonekasvit ja tutustu niiden vaatimuksiin. Oikealla hoidolla huonekasvit pysyvät kotona yhtä kauniina kuin kaupassa.
28.12.2016
 |
Viherpiha

Monelle on käynyt niin, että kaupasta ostettu huonekasvi on alkanut kotona voida huonosti tai kasvaa tyystin erilaiseksi – eikä useinkaan niin kauniiksi, kuin mitä se oli ostohetkellä. Tähän on syynä se, että kodin olot ovat olleet kasville väärät tai sitä on hoidettu väärin.

Kasvualusta ratkaisee

Useimmat kauppojen huonekasvit on istutettu turpeeseen. Suurten, tietokoneilla valvottujen ja massatuotantoon keskittyneiden tarhojen kasvihuoneissa turve on huokea ja hyvin toimiva kasvualustamateriaali. Suomen oloissa turve on kuitenkin pidemmän päälle petollinen.

Kun päivä syksyllä lyhenee, kasvien veden tarve vähenee. Talvella kasvit käyttävät vieläkin vähemmän vettä. Silloin turpeen huonot puolet tulevat esiin. Se nimittäin pysyy pitkään liian märkänä ja mädännyttää kasvien juuret. Jos sen taas päästää kastelujen välillä aivan rutikuivaksi, sen uudelleen kostuttaminen on vaikeaa. Sen sijaan että kasteluvesi imeytyisi turpeeseen, se valuu ruukun sisäreunoja pitkin aluslautaselle eikä imeydy kasvualustaan.

Tästä ongelmasta välttyy, jos antaa kasveille talvella kunnolla lisävaloa. Silloin myös niiden elintoiminnot ja siten myös veden tarve ovat suurempia kuin pelkästään ikkunalaudalla.

Harva kuitenkaan haluaa isoa valoarsenaalia kasveilleen, joten kasvualusta kannattaa vaihtaa turpeesta multaan. Erilaisia multaseoksia on kaupan useita. Esimerkiksi kesto- ja kaktusmulta ovat sellaisenaan sopivia lähes kaikkien kasvien tarpeisiin.

Kotioloissa turve ei ole hyvä kasvualustamateriaali, joten se on syytä vaihtaa kunnolliseen kukkamultaan. Huuhtelemalla juuret vedellä saat turpeen poistettua kaikkein hellävaraisimmin.
Istuta kasvi normaaliin tapaan samaan tai uuteen, muutamaa senttiä isompaan ruukkuun.

Istuta uusi kasvi heti

Turve vaihdetaan multaan siten, että kasvi otetaan varovasti ruukusta. Kaikki irtoava turve huuhdotaan pois haalealla vedellä joko suihkun tai hanan alla. Juurten vahingoittamista pitää välttää, joten turvetta ei saa repiä juurista väkisin. Osa turpeesta jää väistämättä juuristoon kiinni, mutta siitä ei ole suurta haittaa. Turpeen poiston jälkeen kasvi istutetaan multaan.

Jos kasvi ei ollut selvästi kasvamassa ruukustaan ulos, se istutetaan takaisin joko samaan tai samankokoiseen ruukkuun. Uusi ruukku saa olla korkeintaan etusormen paksuuden verran vanhaa suurempi.

Yksi suurista virheistä on istuttaa kasvi aivan liian suureen ruukkuun sen takia, että kasvilla olisi tilaa kasvaa siinä pitkään. Todellisuudessa juuret eivät täytä kovin nopeasti ylimääräistä multatilaa, päinvastoin. Kun ylimääräisessä mullassa ei ole vettä imeviä juuria, se pidättää vettä pitkään. Tämä lisää liikakastelun vaaraa.

Kasvi istutetaan samaan syvyyteen, missä se kasvoi aikaisemmin. Ruukun yläreunaan on hyvä jättää yhden kahden sentin tyhjä tila, jottei kasteluvesi valu ruukun reunojen yli pöydälle tai ikkunalaudalle.

Jos kasvisi on kukassa, anna sen kukkia rauhassa loppuun ennen uudelleen istutusta.

Käytä suojaruukkuja harkiten

Monen mielestä huonekasvien muoviset ruukut ovat rumia. Niitä peittämään hankitaan suojaruukkuja. Jotkut jopa istuttavat kasvin suoraan suojaruukkuun.

Jos suojaruukun pohjassa ei ole reikää, niin kasvattaja ei voi milloinkaan tietää, onko sen pohjalla vettä. Jos kasvi on istutettu suoraan suojaruukkuun, multaan imeytymätön vesi ei pääse valumaan pois vaan kerääntyy ruukun pohjalle. Ajan myötä minkä tahansa kasvin saa tällä tavoin tapettua liikamärkyyteen.

Tilanne ei ole juuri sen parempi, jos kasvi laitetaan vain hieman kukkaruukkua isompaan suojaruukkuun. Silloinkin vesi kerääntyy suojaruukun pohjalle, kasvin juuret seisovat jatkuvasti vedessä ja kuolevat hitaasti.

Suojaruukkua voi hyvin käyttää, kunhan se on kasvin ruukkua sentin tai kaksi isompi. Suojaruukun pohjalle on hyvä laittaa muutaman sentin kerros kevytsoraa tai pieniä kiviä, jonka päälle kukkaruukku asetetaan. Näin ylimääräinen, multaan imeytymätön kasteluvesi valuu ruukusta pois, ja multa kuivahtaa kastelujen välillä. Kukkaruukun ja suojaruukun väliin jäävä pieni rako haihduttaa suojaruukun pohjalle kertynyttä vettä. Ajoittain on syytä tarkistaa, ettei vettä ole kertynyt suojaruukun pohjalle liikaa eivätkä kasvin juuret seiso vedessä.

Suojaruukkuja suosivan kannattaa harkita lasitettujen saviruukkujen hankkimista. Ne ovat yhtä kauniita ja niitä on tarjolla sekä yksivärisinä että erilaisin kuvioin. Mutta mikä tärkeintä, niiden pohjassa on reikä ylimääräisen kasteluveden poistumista varten.

Laita suojaruukun pohjalle pikkukiviä tai kevytsoraa, jotta ruukusta valunut ylimääräinen kasteluvesi ei jää seisomaan kasvin juuristoon.
Valitse riittävän iso suojaruukku, jotta pohjalle kerääntynyt ylimääräinen kasteluvesi pääsee haihtumaan helposti pois.

Älä kastele liikaa

Huonekasvien yleisin kuolinsyy on liikakastelu, ja vähintään kahdeksan kasvia kymmenestä tapetaan siihen. Useimpien kasvien mullan pitää kuivahtaa ainakin kevyesti kastelujen välillä, ja monet vaativat mullan kunnollisen kuivahtamisen.

Erityisen tärkeää kuivahtaminen on loppusyksyllä ja talvella sillä silloin liikakastelun riski on kaikkein suurin. Tämä koskee myös kaikkia hyvin helppoja huonekasveja, sillä nekään eivät kestä jatkuvaa märkyyttä.

Asiantuntija: kasvitieteilijä Visa Lipponen

Lue lisää:

2 kommenttia