Viherkasvit luovat kotiin viihtyisyyttä ja runsautta! Poimi 28 vinkkiä viherkasveilla sisustamiseen
Sisustus
Viherkasvit luovat kotiin viihtyisyyttä ja runsautta! Poimi 28 vinkkiä viherkasveilla sisustamiseen
Viherkasvit ovat supertrendikkäitä, ja buumi vaan jatkuu! Sisusta amppeleilla ja tee viherkasveista asetelmia ikkunalaudalle. Takuuvarmat rehottajat, perintökasvit ja uudet väripilkut asettuvat rinta rinnan kodin komistajiksi.
Julkaistu 3.1.2017
Meillä kotona

1. Söpöstele viherkasveilla

Pienet viherkasvit ja mehikasvit ovat kuin luotuja asetelmiin. Kun istutat monta kasvia samaan astiaan, pikkuruisten juuripaakkujen kastelu helpottuu. Yhdistele keskenään lajeja, joilla on samat vaatimukset kastelun ja valomäärän suhteen.

2. Säväytä punaisilla viherkasveilla

Miksi tyytyä vihreälehtisiin huonekasveihin? Punalehtinen kasvi sopii istutuksen katseenvangitsijaksi. Huomio on taattu, kun ryhmittelet värikkäät kasvit omaksi ryhmäkseen. Huolehdi värikäslehtisten lajien valonsaannista. Pimeässä lehtien värihehku heikkenee.

3. Valitse helppous

Jos haluat kukkaikkunalle helppohoitoisen mättään, valitse viherkasviksi esimerkiksi mehikasvi, juoru, liisantyyny tai piilea. Ne sietävät leikkaamista ja juurtuvat helposti pistokkaista. Kodinonni sen sijaan suutahtaa kuivahtamisesta ja jää huolettomalla kastelijalla lyhytaikaiseksi iloksi.

4. Nosta viherkasvit korkealle

Leikittele ruukkujen muodoilla. Korkean ruukun avulla saat kukkaikkunalle kerroksellisuutta. Kaada ruukun pohjalle reilusti kevytsoraa, jos istutat kasvin suojaruukkuun.

5. Iloitse kukkasesongeista

Alkutalven viherkasveja ovat esimerkiksi perinteinen annansilmä, atsalea ja syklaamit.

6. Kieputa tukeen

Puno köynnöstävälle viherkasville tukikehikko rautalangasta tai pensaiden oksista. Lyhtykukan versoista saat koristeellisen tuen köynnöstävälle lajille. Anna oranssien verhiöiden kuivaa paikoilleen.

7. Kukkulan kuningas

Köynnöstävä viherkasvi saa uuden ilmeen, kun asetat ruukun laakean vadin keskelle. Asettele astiaan kiviä tai oksia, joiden varaan versot asettuvat. Viimeistele esimerkiksi kivillä ja puun käppyröillä. Myös perinteiset amppelit ovat nyt suosiossa. Opi solmimaan perinteinen naruamppeli ohjeellamme.

8. Luota varmoihin viherkasvilajeihin

Vanhat kunnon huonekasvit, kuten amatsoninlilja, rönsylilja ja lehtikaktukset, ovat nousseet taas suosioon.

9. Pyydä pistokas

Monet lajit, kuten enkelinsiipibegonia, apostolinmiekka ja lehtikaktukset, kulkevat harrastajalta toiselle. Kukoistavasta kasvista otettu alku on varma tapa saada kotiin terve viherkasvi. Kaiken lisäksi saat pistokkaan antajalta hoito-ohjeet. Haluatko lisää tietoa pistokkaista? Lue juttumme huonekasvien lisäyksestä.

10. Vaali kasvimuistoja

Pyydä tädiltä ja kummilta alkuja vanhasta huonekasvista. Erityisen arvokkaita ovat kasvit, joiden tarina on tiedossa. Selvitä kasvin tausta ja nosta ruukku kunniapaikalle. Lisäksi kasvit poikkeavat myymälöistä ostetuista kasveista, sillä aiemmin kasveja risteytettiin vähemmän kuin nykyään. Esimerkiksi vanhan kliivian kukat saattavat olla sirot ja hennon oranssit. Kymmenien vuosien takaiset paavalinkukat ovat Saintpaulia ionantha -lajia, uudet risteymiä.

11. Satsaa isoihin viherkasveihin

Hanki kotiin myös kookkaita huonekasveja. Ne tuovat tullessaan tropiikkimaista rehevyyttä. Lisäksi yksi iso viherkasvi on helpompi hoitaa kuin monta pientä. Suuressa ruukussa multa säilyy kosteana pitkään.

12. Kasvurauha palmuille

Kaupassa myytävien palmujen viljelyruukun täytteenä on usein painavaa, huonolaatuista multaseosta. Se pidättää heikosti vettä ja vaikeuttaa kasvin kastelutarpeen arviointia. Palmu onkin pian ostamisen jälkeen syytä istuttaa hiekkapitoiseen multaan tai kestomultaan. Palmuille riittää mullanvaihto 3–5 vuoden välein. Helpoimpia palmulajeja ovat pensaspalmu, kultapalmu, pikkutaateli ja kentiapalmu. Älä koskaan päästä multaa rutikuivaksi, sillä se saa palmujen lehden kärjet ja alalehdet ruskettumaan. Lue juttumme, miten valitset kasville oikean mullan.

13. Valitse viherkasville oikea kasvupaikka

Tuttu neuvo pihakasveille pitää paikkansa myös huonekasveille. Huolellinenkaan hoito ei paikkaa vääränlaisia valo-olosuhteita. Sisusta pilkkopimeä eteinen ja kylpyhuone kasveilla, joiden on tarkoituskin somistaa tilaa ainoastaan viikkoja tai kuukausia.

14. Nosta viherkasvit valoon

Talvella kasvit vaativat kaiken mahdollisen valon. Lisävalo auttaa kaikkia kasveja selviämään pimeän ajan yli. Tarkoitukseen sopivat kasvilamppujen lisäksi yleisvalaisimet, kunhan ne tuottavat myös sinistä säteilyä.

15. Tutustu viherkasviin

Yleensä veden puutteesta kärsivä kasvi riiputtaa lehtiään. Kun pikkutaateli vetää lehtilavat suppuun, kastelulla on jo hoppu. Muuten alalehtien kellastuminen alkaa nopeasti. Meillä kotonan huonekasvi-teemasta löydät hoito-ohjeet monelle kasville.

16. Satsaa viherkasvien multaan

Oikeanlaisessa mullassa kasvi on helppohoitoinen. Mehikasvien multaan saat ilmavuutta perliitillä, kevytsoralla ja hiekalla. Sekoita tasaista kosteutta vaativan lajin multaan kastelukiteitä tai vermikuliittia, jotka parantavat vedenpidätyskykyä. Paras aika mullanvaihtoon on keväällä, kun kasviin ilmestyy uutta kasvua.

17. Varo märkyyttä

Pienijuuriset kasvit, kuten kaktukset, pullojukka ja rahapuu, pitävät ahtaista ruukuista ja niukasta kastelusta. Vähennä kastelua talvella. Pimeänä vuodenaikana märkyys on kuivuutta suurempi uhka kasville. Rahapuu kärsii muiden mehukaslehtisten kasvien tavoin herkästi kylmästä ja märästä mullasta.

18. Apua viherkasvien kasteluun

Ryhmittele tasaista kosteutta vaativat lajit, kuten gardenia, alokasia ja ludisia, omaksi ryhmäkseen. Näin niiden kastelu sujuu vaivatta. Helpota kastelua pienin konstein. Leikkaa imukykyisestä tiskirättirullasta pitkiä suikaleita. Laita suikaleen toinen pää vesiastiaan ja työnnä toinen multaan muutaman sentin syvyyteen. Myynnissä on myös valmiita kastelulaitteita, jotka helpottavat tasaista kosteutta vaativien lajien hoitoa.

19. Kostuta ilmaa

Sumuttaminen parantaa kasvien viihtymistä lämmityskaudella, jolloin ilmankosteus pysyttelee alhaisena. Kasvit hyötyvät aika ajoin myös kunnon suihkutuksesta, joka huuhtelee lehdiltä pölyn ja ötökät. Kun upotat pienen kasvin lehtineen päivineen soikkoon, multa pysyy kuivana. Lue jutustamme, miten hoidat viherkasveja talvella.

20. Kiiltoa lehtiin?

Lehtikiilto herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Joidenkin mielestä lehtikiilto antaa kasville kauniin silauksen ja auttaa torjumaan tuholaisia. Toisten mielestä se taas saa lehdet luonnottoman kiiltäviksi ja haittaa kasveja. Valmiste sopii ainoastaan lajeille, joilla on luonnostaan kiiltävät lehdet. Puhdista lehdet pölystä ennen käsittelyä ja sumuta aerosolia lehtien yläpinnoille noin 40 sentin etäisyydeltä.

21. Vettä tankkiin

Altakasteluruukut ovat palanneet. Värejä ja malleja on paljon. Jos muovinen pinta tympii, upota se koriin tai suojaruukkuun.

22. Ilmavaa hiekkaa

Täytä säiliöruukku hiekkapitoisella mullalla. Vaihda pintamulta tai lisää pinnalle uutta multaa vuosittain. Mullanvaihto on tarpeen vasta, kun ruukku käy ahtaaksi tai kasvualusta muuttuu koppuraiseksi.

23. Tarkkaa kastelua

Kastele säiliöruukkua päältä useita viikkoja istutuksen jälkeen, sillä istutuksen jälkeen juuriston vedenottokyky kärsii. Anna vettä kohtuudella.

24. Päästä säiliö tyhjäksi

Tärkeintä altakasteluruukun hoidossa on, että vesisäiliö hupenee typötyhjäksi ennen veden lisäämistä. Vielä tämänkin jälkeen multa pysyy kosteana useita päiviä tai jopa viikkoja. Kastelutiheyteen vaikuttavat kasvilaji, ruukkukoko, lämpötila, ilmankosteus ja vuodenaika. Jos istutat ruukkuun pullojukan, anopinkielen tai muun kuivassa mullassa viihtyvän lajin, pidennä säiliön täyttöväli niin pitkäksi, että multa ehtii taatusti kuivaa kunnolla. Älä täytä säiliötä maksimitasoon saakka.

25. Puolita viherkasvien lannoitusmäärä

Koska kastelu- ja lannoitevesi hulahtaa altakasteluruukun säiliöön, kasvi pärjää vähäisellä lannoituksella. Opi jutustamme, miten teet huonekasville sopivan vihersmoothien.

26. Lisää ja uudista

Jakaminen on nopea lisäystapa. Tuonenkielolla, amatsoninliljalla, papinkauralla ja kardemummalla se on myös ainut tapa saada uusia taimia kotikonstein. Jaa kasvi mullanvaihdon yhteydessä keväällä tai alkukesällä, jolloin energiaa riittää kasvuunlähtöön.

27. Revi kappaleiksi

Käsin repiminen on hellävarainen jakamistapa, sillä se jättää kasviin pienet haavapinnat. Tämä nopeuttaa taimien kasvuunlähtöä. Esimerkiksi tuonenkielon juuripaakku saattaa kuitenkin olla niin tiivis, että jakaminen vaatii veistä. Tyydy palmuilla ja muilla vaateliailla kasveilla jakamisen sijasta irrottamaan paakun reunassa olevia alkuja.

28. Uusia taimia

Leikkaa pistokkaita elinvoimaisista kasveista. Tökkää pistokkaat suoraan multaan tai laita ne vesilasiin. Useimmille kasveille käy kumpi tahansa. Vedessä juurruttaminen on huoletonta, sillä mullan kosteuden tarkkailun voi unohtaa. Laita kuitenkin posliinikukat ja soilikit suoraan multaan. Pistokkaat juurtuvat varmimmin keväällä, kun kasvu käynnistyy. Pistokkaista lisättäviä lajeja ovat esimerkiksi juorut, aasinkorvat, vehkat, muorinkukat ja viikunat.

2 kommenttia