Amatsoninliljan kasvatus
Piha ja puutarha
Amatsoninliljan kasvatus
Amatsoninliljan kasvatus on helppoa. Tuoksuvat kukat amatsoninlilja tekee pari kertaa vuodessa, kunhan se saa pienen lepotauon kesällä.
18.3.2016
 |
Viherpiha

Amatsoninlilja on vanha ruukkukasvi, jossa on ajatonta lumoa. Tuoksuva narsissikasvi kukkii pari kertaa vuodessa, kun annat sen huilata kesällä. Amatsoninlilja viihtyy runsaassa hajavalossa. Kun kevätaurinko alkaa paahtaa, nosta ruukku ikkunalta syvemmälle huoneeseen. Sumuttele lehdistöä haalealla vedellä.

Amatsoninlilja voi levätä talven yli lehdettömänä, kun lämpötila on noin 15–18 astetta. Kun kastelu loppuu, lehdistö kuihtuu vähitellen. Huoneenlämmössä talvehtiva kasvi hyötyy niukasta kastelusta.

1.  Kevät on sulotuoksuisen amatsoninliljan varsinainen kukinta-aika. Pidä multa tasaisen kosteana kasvun ja kukinnan aikana, mutta vähennä kastelua kukinnan jälkeen muutamaksi viikoksi. Niukenna kastelua myös loppukesällä. Se innostaa kasvin usein uuteen kukintaan syyspuolella. Amatsoninlilja viihtyy kesällä myös ulkona, kunhan paikka on varjoisa.
2. Laji kukkii upeimmin, kun ruukku pullistelee sipuleita. Kasvi kaipaakin uudelleen istuttamista tai jakamista vain muutaman vuoden välein. Korvaa mullanvaihto uusimalla pintamulta parin vuoden välein.
3. Höystä multa ilmavaksi ja vettä läpäiseväksi. Esimerkiksi komposti- ja kukkamullan sekä kevytsoran seos on ihanteellinen pienijuuriselle sipulikasville.
4. Valitse pieni ja mieluiten laakea ruukku. Jos ruukku on korkea, kaada sen pohjalle reilu kerros kevytsoraa. Istuta sipulit niin, että kärjet jäävät mullan pinnan tuntumaan.

Lue lisää

Kommentoi »