Kliivia palkitsee etevän viherpeukalon kukoistuksellaan – katso ohjeet kasvin hoitoon ja kukittamiseen
Piha ja puutarha
Kliivia palkitsee etevän viherpeukalon kukoistuksellaan – katso ohjeet kasvin hoitoon ja kukittamiseen
Kliivia on komea huonekasvi, jonka kukitus onnistuu, kun huolehdit oikeanlaisista olosuhteista lepo- ja kasvukausien aikana. Hanki ihana mummonkukka ikkunallesi ja nauti palkitsevasta kukinnasta!
Julkaistu 15.10.2018
Viherpiha

Kliivia eli punasarja (Clivia minata) on vanha huonekasvi. Kasvi palkitsee etevän viherpeukalon, sillä oikea ja pitkäjänteinen hoito saa kliivia muodostamaan upeat kukkatertut.

Kliivian kukittaminen onnistuu, kun kasville antaa vuodenaikojen mukaan hoitoa ja lepoa. Muuten on vaarana, että kliivia jää ainoastaan viherkasviksi.

Kliivian vanhat kannat poikkeavat uusista, myynnissä olevista kasveista muun muassa kukkien värin ja koon perusteella. Monen harrastajan mielestä vanhaa perua oleva kasvi kukkii ahkerimmin.

Kliivia: kukittaminen ja hoito

Sopiva ruukku ja mullanvaihto

Kliivia arvostaa ahdasta ruukkua. Kookkaassa ruukussa kliivia kasvattaa rehevän lehdistön kukinnan kustannuksella.

Mullan vaihtaminen on tarpeen vain noin neljän vuoden välein. Samalla voit irrottaa sivuversoja uusiksi kasveiksi. Jos haluat erityisen komean yksilön, anna poikasten jatkaa kasvuaan kasvin tyvellä.

Kliivian hoito kasvukauden aikana

Kastele kliiviaa kasvukauden alusta eli keväästä lähtien siten, että multa kastuu hyvin ja mullan pinta kuivahtaa kastelujen välillä. Lisää kasteluveteen tällöin ravinnetta kerran kuussa.

Kliivia pitää siitä, että se siirretään kesäksi ulos varjoisaan paikkaan.

Kliivian hoito lepokaudella

Kun syksy saapuu, illat pimenevät ja säät viilenevät. Tehosta lepokauteen siirtymistä vähentämällä kastelua niin, että annat mullan kuivua kastelukertojen välillä. Kukkimattomuus on usein seurausta liiasta kastelemisesta. Lopeta myös lannoitus. Talvikuukausina kliivia kannattaa sijoittaa mahdollisimman valoisalle paikalle.

Jos kliivia on viettänyt kesän ulkona, siirrä kasvi ennen pakkasten tuloa sisätiloihin, lasitetulle terassille tai verannalle. Paras lepokauden talvehtimislämpötila olisi vähän yli kymmenen astetta. Keskuslämmitteisessä talossa sopivien olosuhteiden järjestäminen voi olla vaikeaa, mutta esimerkiksi yhden huoneen lämpötilan alentaminen 15–18 asteeseen voi auttaa.

Kliiviaa ei kannata sijoittaa erityisen lähelle lämpöpatteria, sillä se voi haitata kasvin kukintaan virittymistä.

Tiesitkö?

Jos kliivian kukkavarsi jää lehtien lomaan, syynä on korkea lämpötila. Kastele tällöin kliiviaa viileällä vedellä.

7 kommenttia