Rahapuu on huonekasvien ikisuosikki – näin onnistut sen hoidossa
Piha ja puutarha
Rahapuu on huonekasvien ikisuosikki – näin onnistut sen hoidossa
Rahapuu on paksulehtinen, veistoksellinen mehikasvi, joka pärjää vähällä kastelulla. Kokosimme yksityiskohtaiset ohjeet, joiden avulla rahapuun hoito onnistuu myös aloittelevalta kasviharrastajalta.
25.9.2017
 |
Viherpiha

Pitkäikäinen ja kestävä rahapuu on Suomessa hyvin yleinen huonekasvi. Rahapuun suosio johtuu helppohoitoisuudesta ja paksuista, kiiltävistä lehdistä ja kaikin puolin kauniista kasvutavasta. Rahapuu kasvaa hitaasti, mutta vanha yksilö voi tulla metrin korkeaksi ja leveäksi.

Kotiseuduillaan Etelä-Afrikassa rahapuu kasvaa kuivilla savanneilla, hiekkaperäisessä maassa. Talviaikaan se kukkii ruusunpunaisin tähtikukin. Huonekasvina rahapuu kukkii harvoin, sillä kukkiakseen rahapuu vaatii viileän ja kuivan lepoajan.

Rahapuun hoito ja kasvupaikka

Rahapuun kasvualusta ja ruukku

Istuta rahapuu hiekkapitoiseen kaktusmultaan tai lisää tavalliseen kukkamultaan kolmannes hiekkaa.

Rahapuu viihtyy pienessä ruukussa. Istuta se painavaan saviruukkuun. Jos kasvi ei pysy pystyssä, pane varsinainen kasvuruukku isompaan suojaruukkuun, jonka pohjalle voit laittaa vielä painoksi kiviä.

Rahapuun kasvupaikka

Pane rahapuu mahdollisimman valoisalle ikkunalle. Talvella, kun valoa on vähän, rahapuu voi karistaa lehtiään. Kesällä rahapuuta voi pitää ulkona puolivarjossa esimerkiksi katoksen alla sateelta suojassa.

Lämpötila

Normaali huoneenlämpö. Lepoaikana talvella lämpötila voi olla 10–15 astetta.

Rahapuun kastelu

Rahapuun mehevät lehdet varastoivat vettä, joten sitä kastellaan hyvin niukasti. Liika kastelu mädännyttää kasvin. Keväästä syksyyn kastele rahapuuta kerralla reilusti ja anna sitten mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Talvella vähennä kastelua reilusti. Jos rahapuu on kovin lämpimässä paikassa, esimerkiksi lähellä lämpöpatteria, kastele muutaman kerran talvikuukausina.

Rahapuun lannoitus

Maalis–elokuussa rahapuulle voi antaa kasteluveden mukana vähän lannoitetta kerran kuukaudessa. Talvikuukausina rahapuuta ei lannoiteta.

Rahapuun ruukun vaihto

Hidaskasvuinen rahapuu ei tarvitse ruukunvaihtoa vuosittain. Vaihda ruukku hieman isompaan vasta sitten, kun vanha käy liian ahtaaksi.

Rahapuun lisäys

Rahapuun lisäys onnistuu lehti- tai latvapistokkaista. Leikkauspinnan annetaan kuivahtaa, sitten katkaistu oksa tai lehti istutetaan suoraan kosteaan multaan.

3 kommenttia