Ruukkuatsalea on kodin kukkiva kaunotar – katso vinkit ruukkuatsalean kasvatukseen ja hoitoon
Piha ja puutarha
Ruukkuatsalea on kodin kukkiva kaunotar – katso vinkit ruukkuatsalean kasvatukseen ja hoitoon
Ruukkuatsalea on upea syksyn ja joulunajan kasvi, josta on jalostettu monenvärisiä muotoja. Oikealla hoidolla ruukkuatsalea kukkii jopa pari kuukautta.
29.11.2017
 |
Viherpiha

Ruukkuatsalea on kotoisin Etelä-Kiinasta. Sillä on ainavihannat pienet lehdet ja pensasmainen kasvutapa.

Nykyisin ruukkuatsaleasta on saatavilla erikokoisia muotoja aina minikasvuisista rungollisiin pikkupuihin. Myös värivalikoima on laaja. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrannaisia.

Osta ruukkuatsalea, jossa on muutamia avautuneita kukkia ja runsaasti nuppuja, joiden väri erottuu. Näin saat nauttia kukinnasta pitkään. Atsalea saattaa kukkia useita viikkoja, jopa kaksi kuukautta.

Ruukkuatsalea: kasvatus ja hoito

Paikka

Pane ruukkuatsalea valoisaan paikkaan, mutta suojaan voimakkaalta auringolta. Vältä patterin läheisyyttä. Jos mahdollista, siirrä kasvi yöksi huoneenlämpöä viileämpään.

Parhaiten ruukkuatsalea viihtyy, jos se saa olla talvet viileähkössä talvipuutarhassa ja kesät ulkona ruukku maahan upotettuna.

Ruukkuatsalean kastelu

Mullan pitää olla tasaisen kostea. Helpoimmin kastelu onnistuu upottamalla ruukku veteen 3–4 päivän välein. Multa ei saa päästä kuivumaan.

Voit esimerkiksi asettaa atsalearuukun sitä suurempaan suojaruukkuun ja kaataa suojaruukun täyteen haaleaa vettä. Anna atsalean imeä vettä parin tunnin ajan, ja tyhjennä sitten suojaruukku. Toinen vaihtoehto on laskea vettä tiskialtaaseen.

Voit myös laittaa atsalean suojaruukkun mullan päälle kevytsorakerroksen. Sekin tasaa kosteutta ja helpottaa kastelua.

Jos kastelu sattuu unohtumaan ja ruukkuatsalean kukat nuokkuvat, voit kokeilla pelastaa kasvin antamalla sen olla vedessä yön yli.

Ruukkuatsalean sumuttelu

Ruukkuatsalea kärsii kuivasta huoneilmasta, joten sitä on hyvä sumutella usein esimerkiksi suihkepullon avulla.

Ruukkuatsalean lannoitus

Jos ruukkuatsalea on joulun jälkeen pirteän näköinen ja hyvässä kasvussa, voit pitää sitä kukkaikkunalla. Siirrä kasvi kesäksi ulos ja lannoita kalkittomalla, miedolla lannoitteella, esimerkiksi rodolannoitteella.

Ruukkuatsalean muu hoito

Poista ruukkuatsaean kuihtuneet kukat sitä mukaa kuin niitä tulee.

Kommentoi »