Joulukukat
Joulukukat ovat osa jouluisen kodin koristelua ja tunnelmaa. Joulukukat-sivultamme löydät vinkit joulukukkien valintaan ja hoitoon sekä ohjeet jouluasetelmiin.
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Joulukukat koristavat joulunaikaan lähes jokaista suomalaista kotia. Joulukukka-asetelmia ostetaan ja tehdään sekä itselle että lahjaksi läheisille. Ja mikäs sen mukavampaa – suositut joulukukat, kuten tuoksuva hyasintti, jalopiirteinen amaryllis ja loistava joulutähti, ovat mitä parhaimpia tunnelmanluojia. Lajista riippuen lisänä tulee myös huumava tuoksu!

Joulukukkien hoito

Joulukukille sopiva lämpötila

Suojaa kaikki joulukukat huolellisesti kylmyydeltä kuljetuksen ajaksi ja huolehdi kotonakin, etteivät ne kärsi vedosta. Etenkin joulutähti voi nuupahtaa vähäisestäkin kylmän kosketuksesta.

Vie sipulikukat, kuten hyasintit ja amaryllikset, yöksi viileään mutta pakkaselta suojattuun tilaan, jotta niiden kukinta säilyy kauemmin kauniina eivätkä varret venähdä. Sipulikukkien lisäksi myös sypressit, huonekuuset, jouluruusut ja atsaleat viihtyvät parhaiten viileässä, esimerkiksi puolilämpimällä kuistilla.

Joulukukkien kastelu

Kastele joulukukkia maltillisesti, sillä pimeään vuodenaikaan kasvit eivät ylipäänsätarvitse paljon vettä ja liika kastelukin voi saada sipulikukkien varret venähtämään ylipitkiksi. Atsaleaa kannattaa kuitenkin juottaa ahkerasti, sillä muuten se saattaa varistaa nuppunsa.

Vinkki!

Säilytä joulukukat mieluiten etäällä hedelmistä, joiden erittämä etyleeni jouduttaa kukinnan kuihtumista.

Joulukukkien historia

Suomessa tiettyjen kasvien ja kukkien liittäminen jouluun on melko nuori perinne. Kukilla oli alusta lähtien sama tarkoitus kuin joulukuusella eli vihreyden ja tulevan kevään kukoistuksen ennakoiminen vuoden pimeimpänä ajankohtana. Nykyisin joulukukkien suosio on niin suuri, että ne korvaavat monia vanhastaan suosittuja joulukoristeita.

Ensimmäisiä varsinaisia joulun kukkia Suomessa olivat hyasintit, sillä ne saatiin kukkimaan kylmänä vuodenaikana. Hyasintti tuli Turkista Eurooppaan 1500-luvun puolivälissä, mutta meille sipulikasvit ilmestyivät vasta 1700-luvun lopulla.

Ensimmäinen tunnettu jouluhyasintti nähtiin helsinkiläisen kaupan joulupöydässä vuonna 1852. Puutarhuri Christian Bohnhof perusti Suomen ensimmäiset kukkakaupat Helsinkiin vuonna 1871, ja hän piti luonnollisesti myynnissä hyasinttejakin. Tämä uutta elämää symboloiva kasvi on ollut pitkään Suomen suosituin joulukukka.

1900-luvun alussa suosittuja olivat kamelia ja helleborus eli jouluruusu. Tulppaanit ja joulukaktuksetkin saapuivat vuosisadan alussa, mutta sen sijaan nykyisin niin yleiset tulppaanit yleistyivät joulukukkina vasta sotien jälkeen.

Meksikon vuorilta peräisin oleva joulutähti saapui Eurooppaan 1830-luvulla ja Suomeen 1930-luvulla. Suurempaa huomiota se saavutti vasta 1960-luvulla jalostuksen johdosta ja on tällä hetkellä Suomen toiseksi suosituin joulukukka.

1970-luvulla suosioon nousi oikukas atsalea, joka on hyvin tarkka oikeaan osuvasta kastelustaan. Amaryllikset yleistyivät vasta vuosisadan vaihteessa ja nousivat suosiossaan myyntilistojen kolmannelle sijalle 2000-luvulla.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.