Jouluruusu on kaunis ja mainettaan helppohoitoisempi joulukukka – kurkkaa vinkit, joilla jouluruusu pysyy kukoistavana pitkään
Piha ja puutarha
Jouluruusu on kaunis ja mainettaan helppohoitoisempi joulukukka – kurkkaa vinkit, joilla jouluruusu pysyy kukoistavana pitkään
Jouluruusu on yksi arvokkaimmista ja kauneimmista joulukukista. Se ei kuitenkaan ole lainkaan niin hankala hoitaa kuin yleisesti luullaan, ja jouluruusu sopii hyvin myös erilaisiin asetelmiin ja joulunajan kukkalahjaksi.
8.10.2018
 | Päivitetty 17.11.2023
 |
Viherpiha

Jouluruusun (Helleborus) suosion kasvu on koitunut kasvattajan iloksi: uudet lajikkeet kestävät sisällä paremmin kuin vanhat. Samalla kukan koko on suurentunut ja lehdistö tuuheutunut.

Jouluruusu on mainio vaihtoehto perinteisemmille joulukukille, ja siitä onkin tullut suosittu kasvi muun muassa intohimoisten sisustajien keskuudessa. Herkät vaaleat kukat sopivat monenlaisiin tyyleihin.

Jouluruusun hoito ja kasvatus

Jouluruusun kastelu ja lannoitus

Jouluruusu pitää tasaisen kosteasta mullasta. Liika märkyys mädättää juuret ja varsien tyvet. Mullan kosteuden arviointi on hankalaa, sillä kasvatusruukun täytteenä on yleensä tiivistä multaa. Varminta onkin kastella tainta pari kertaa viikossa ja kaataa ylimääräinen vesi lautaselta.

Lannoitusta ei tarvita, mutta pidä multa tasakosteana myös kukinnan jälkeen.

Jouluruusun istutus ulos

Istuta kasvi ulos, kun pakkaset ovat menneet. Kasvi voi odottaa kevättä myös esimerkiksi kellarissa. 

Kurjaltakin vaikuttava taimi kannattaa istuttaa puutarhaan, sillä silmujen ja juuriston elinvoima ratkaisee kasvuunlähdön. Jouluruusut viihtyvät varjossa pensaiden ja puiden alla. 

Jos huoneilma on kovin kuivaa, voit istuttaa jouluruusun sammalpatjalle ja laittaa taimen lasikuvun sisälle. Kun taimi on kukkinut, siirrä se viileään paikkaan odottamaan kevättä ja ulos istutusta.
Jouluruusu kukkii pitkään ja viihtyy viileässä. Laji sopii hyvin lasitetulle verannalle tai lasiterassille, jossa lämpötila ei laske pakkasen puolelle.

Tiesitkö?

Jouluruusu on myrkyllinen. Huolehdi, etteivät lemmikkieläimet tai lapset laita kasvia suuhunsa.

2 kommenttia