Viherpiha

Huonekuusen hoito

Huonekuusi eli norfolkinaraukaria on kivan näköinen ruukkukasvi, mutta nykyisin sitä näkee harvoin. Joillakin se toimii pienenä joulukuusena. Lue hoito-ohjeet, niin saat huonekuusen menestymään.
Teksti Visa Lipponen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Norfolkinaraukariaa (Araucaria heterophylla) kutsutaan myös huonekuuseksi. Se on melko haasteellinen kasvatettava, sillä viihtyäkseen se vaatii talvella viileän ja valoisan paikan. Ihanteellinen lämpötila olisi silloin 10–15 astetta, mutta kasvi saattaa pärjätä pahemmin kärsimättä, jos lämpötila ei nouse yli 20 asteen.

Talvella suurin ongelma on se, että valoa on liian vähän. Lisäksi keskuslämmitysasunnoissa yli 20 asteen lämmössä ilman kosteus laskee talvella liian matalaksi, jotta kasvi viihtyisi. Sopiva kosteus olisi 50 prosenttia tai enemmän. Paremmin siihen ylletään viileässä, sillä mitä viileämpi ilma on, sitä vähemmän se kykenee sitomaan kosteutta itseensä – ja sitä paremmin luovuttamaan kosteutta ympäristöönsä.

Jos kasvi on talvella normaalissa huoneenlämmössä, se vaatii ehdottomasti lisävaloa, sumutuksen mielellään päivittäin ja sijoituksen kauas lämpöpatterista. Tämäkään ei takaa sitä, etteikö kasvi osittain ruskettuisi talven aikana.

Talvi on kasvatuksessa ainoa hankaluus. Muutoin norfolkin-araukaria viihtyy mainiosti valoisalla, mutta suurimman osan päivästä suoralta auringolta suojatulla ikkunalaudalla tai lattialla.

Kesäksi kasvin voi myös viedä ulos, kunhan sitä ei laita suoraan aurinkoon. Anna pintamullan kuivahtaa keväästä syksyyn kastelujen välillä, talvella viileässä koko multa saa lievästi kuivahtaa kastelujen välillä.

Jos annat kasville talvella lisävaloa ja pidät sitä huoneenlämmössä, niin kastele sitä silloin samalla tavalla kuin muinakin vuodenaikoina.

Lue lisää:

4 ideaa jouluisen sisäänkäynnin toteutukseen

Tee jouluksi varisematon pöytäkuusi

Näin somistat parvekkeen jouluiseksi

Julkaistu: 30.10.2016
Katso myös nämä