Huonekuusi on suosittu ikivihreä joulupuu – näin onnistut ruukkukasvin hoidossa
Piha ja puutarha
Huonekuusi on suosittu ikivihreä joulupuu – näin onnistut ruukkukasvin hoidossa
Huonekuusi eli norfolkinaraukaria on kivan näköinen ja trendikäs ruukkukasvi, joka on yleistynyt myös joulukuusen korvaajana. Lue, miten huonekuusen hoito onnistuu.
28.11.2017
 | Päivitetty 17.11.2023
 |
Viherpiha

Norfolkinaraukariaa (Araucaria heterophylla) kutsutaan myös huonekuuseksi. Huonekuusi on melko haasteellinen kasvatettava, sillä viihtyäkseen se vaatii talvella viileän ja valoisan paikan. Tämäkään ei takaa sitä, etteikö huonekuusi osittain ruskettuisi talven aikana.

Huonekuusen hoito: oikea lämpötila ja ilmankosteus

Keskuslämmitysasunnoissa yli 20 asteen lämmössä ilmankosteus laskee talvella liian matalaksi, jotta huonekuusi viihtyisi. Sopiva kosteus olisi 50 prosenttia tai enemmän. Paremmin siihen ylletään viileässä, sillä mitä viileämpi ilma on, sitä vähemmän se kykenee sitomaan kosteutta itseensä – ja sitä paremmin luovuttamaan kosteutta ympäristöönsä.

Ihanteellinen talvilämpötila huonekuuselle olisi 10–15 astetta, mutta kasvi saattaa pärjätä pahemmin kärsimättä, jos lämpötila ei nouse yli 20 asteen.

Jos huonekuusi on talvella normaalissa huoneenlämmössä, se vaatii sumutuksen mielellään päivittäin ja sijoituksen kauas lämpöpatterista.

Huonekuusen kasvupaikka

Talvella huonekuusen hoidossa suurin ongelma on se, että valoa on liian vähän. Talvisin huonekuusi kaipaakin ehdottomasti lisävaloa, mikäli se on huoneenlämmössä.

Muutoin norfolkinaraukaria viihtyy mainiosti valoisalla, mutta suurimman osan päivästä suoralta auringolta suojatulla ikkunalaudalla tai lattialla.

Huonekuusen kastelu

Anna pintamullan kuivahtaa keväästä syksyyn kastelujen välillä. Talvella viileässä koko multa saa lievästi kuivahtaa kastelujen välillä.

Jos annat huonekuuselle talvella lisävaloa ja pidät sitä huoneenlämmössä, niin kastele sitä silloin samalla tavalla kuin muinakin vuodenaikoina.

Huonekuusen hoito kesällä

Kesäksi huonekuusen voi myös viedä ulos, kunhan sitä ei laita suoraan aurinkoon.

1 kommentti