Joulukaktus ja marraskuunkaktus palkitsevat viherpeukalon kukinnallaan – katso ohjeet kasvien kasvatukseen, hoitoon ja lisäykseen

Joulukaktus ja marraskuunkaktus palkitsevat viherpeukalon kukinnallaan – katso ohjeet kasvien kasvatukseen, hoitoon ja lisäykseen
Joulukaktus on useimmille tuttu jo isoäidin ikkunalta. Nykyään marraskuunkaktus on yleisempi kaktuslaji, mutta sekin on yhtälailla vaalimisen arvoinen. Kurkkaa ohjeet joulukaktuksen ja marraskuunkaktuksen hoitoon ja kukittamiseen!
Julkaistu: 30.10.2018

Joulukaktus (Schlumbergera x buckleyi) ja marraskuunkaktus (Schlumbergera truncata) muistuttavat niin läheisesti toisiaan, ettei aina ole ihan selvää, kummasta kasvista on kyse.

Joulukaktuksen versot ovat marraskuunkaktukseen verrattuna rennot ja kasvi on muutenkin kookkaampi kuin marraskuunkaktus. Jos vertailukohtana ei ole toista kaktuslajia, joulukaktuksen tunnistaa myös kukinta-ajankohdasta. Se kukkii joulun tienoilla, kun taas marraskuunkaktus kukkii syksyllä ja parhaassa tapauksessa uudemman kerran vielä keväällä.

Sekä joulukaktusta että marraskuunkaktusta hoidetaan samalla tavalla. Myös lisäys ja kukittaminen onnistuvat samoilla ohjeilla.

Joulukaktus ja marraskuunkaktus: kasvien kasvatus

Lämpötila

Joulukaktus ja marraskuunkaktus pitävät kumpikin huoneenlämmöstä läpi vuoden. Kukintaan virittymiseksi on syytä tarjota kasville syksyllä 10–15 asteiset kasvuolot. Se onnistuu viemällä kasvi parvekkeelle tai pihalle suojaisaan paikkaan. Muista ottaa kasvi sisätiloihin hallanvaaran uhatessa.

Joulukaktusta ja marraskuunkaktusta voi myös pitää läpi kesän ulkona suojaisessa, puolivarjoisassa paikassa. Kasvit eivät viihdy paahteessa. Kesän viiletessä syksyksi kasvi saa samalla luonnollisen kylmäkäsittelyn.

Valo-olot

Valoisa huone ja puoliaurinkoinen paikka sopivat joulu- ja marraskuunkaktukselle parhaiten. Keväällä aurinko voi porottaa liian voimakkaasti, joten suojaa kasvi pahimmalta paahteelta. Valoisa itä- tai länsi-ikkuna sopii joulu- ja marraskuunkaktukselle parhaiten.

Joulukaktus ja marraskuunkaktus: kasvien hoito ja kukittaminen

Joulukaktuksen ja marraskuunkaktuksen kastelu ja lannoitus

Kastele joulukaktusta ja marraskuunkaktusta keväästä syksyyn varsin reippaasti. Pidä multa sen verran kosteana, että vain pintamulta ehtii kuivahtaa kastelukertojen välillä. Lisää kasteluveteen lannoitetta muutaman viikon välein.

Kun kukinta on ohi, kastele niukemmin. Älä kuitenkaan unohda kasvia liian pitkäksi aikaa ilman vettä. Joulukaktuksen tai marraskuunkaktuksen lehdet eivät saisi nahistua.

Näin onnistut joulukaktuksen ja marraskuunkaktuksen kukittamisessa

Sen lisäksi, että kaktukset tarvitsevat viileän jakson kukkiakseen, ne tarvitsevat myös hellää huolenpitoa. Älä siirtele kasvia paikasta toiseen, kun nuput ovat kehittyneet. Ne saattavat varista liikuttelusta. Myös vetoinen kasvupaikka saattaa varisuttaa nuppuja.

Joulukaktus ja marraskuunkaktus: lisäys ja uudelleenistutus

  1. Lisää hyvin viihtyvää marraskuun- ja joulukaktusta lehden palasista. Irrota kasvista 2–4 lehdykän pituisia pistokkaita ja anna niiden kuivahtaa pari päivää.
  2. Työnnä pistokas kaktusmultaan tai laita vesilasiin juurtumaan.
  3. Jotta pistokkaista kasvaisi tuuhea kasvi, istuta yhteen ruukkuun vähintään kolme pistokasta.
  4. Kun pistokastaimet ovat kasvaneet muutaman vuoden kokoa, istuta kasvi paria senttiä suurempaan ruukkuun. Käytä aina multana kaktusmultaa, joka on riittävän ilmavaa.
Marraskuunkaktuksen värivalikoima on ihastuttava: valkoista, hempeää vaaleanpunaista ja kirkasta pinkkiä.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kasteluvahdit kaikille kasveillesi! Tilaa omasi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
4 kommenttia