Sypressin ja muiden ruukkuhavujen hoito
Piha ja puutarha
Sypressin ja muiden ruukkuhavujen hoito
Pieniä ruukkuhavuja myydään yleisimmin marras-joulukuussa talven ja joulun juhla-asetelmiin. Useimmiten myynnissä on erilaisia sypressejä ja valesypressejä, joista huonekataja on yleisin.
Julkaistu 15.11.2017
Viherpiha

Syksyllä ja talvella kauppojen kukkavalikoimiin tulee ainavihantia, sisäistutuksiin tarkoitettuja pikkuhavukasveja. Usein ne myydään jonkinlaisina ”havumix”-kokoelmina, joille ei ole sen kummempaa lajinimeä.

Useimmat jouluhavut ovat lajiltaan sypressejä (Cupressus) tai valesypressejä (Chamaecyparis). Huonekatajan nimellä kulkeva pikkuhavu on lawsonisypressi (Chamaecyparis lawsoniana), jonka pylväsmäinen muoto on kaunis ja ryhdikäs.

Saman lajin ’Ellwoodii’-lajiketta kutsutaan yleisesti joulukatajaksi. Kasvin virallinen nimi on kuitenkin joulusypressi. Myös leylandinsypressiä (Cupressocyparis leylandii) kutsutaan joulukatajaksi. Kultasypressillä (Cupressus macrocarpa ’Goldcrest’ ja muut lajikkeet) on limenvihreät neulaset, jotka tuoksuvat sitruunalta, kun niitä hieroo sormien välissä. Kultasypressiä myydään myös keväällä kesäkukkaistutuksiin.

Näin hoidat ruukkuhavuja

Sisätiloissa pienissä ruukuissa kasvavia havukasveja hoidetaan kaikkia suurin piirtein samalla tavoin. Ne kärsivät kuivasta huoneilmasta, joten ilman kostutus suihkepullolla parantaa viihtymistä.

Paikka

Huonekasveina sypressit, valesypressit ja muut pikkuhavut viihtyvät parhaiten valoisassa paikassa. Huoneenlämpöä viileämpi paikka lisää kestävyyttä.

Osa havuista kestää vaiheittaisen totuttelun jälkeen myös pientä pakkasta, mutta varminta talvehtiminen on viileässä paikassa. Esimerkiksi veranta, jossa lämpötila pysyy +0–15-asteessa, on ihanteellinen paikka pikkuhavuille.

Sisätiloissa pikkuhavut tulee sijoittaa pois lämpöpatterin tai takan läheisyydestä. 

Joulusypressi ’Ellwoodii’ (joulukataja) ja lawsoninsypressi (huonekataja) voivat olla normaalissa huoneenlämmössä vuoden ympäri, kunhan niitä kastelee ja sumuttelee ahkerasti.

Kesällä joulusypressin ja lawsoninsypressin voi nostaa ulos puolivarjoon, missä se ei altistu porottavalle auringonpaisteelle. Myös kesällä kastelusta on huolehdittava.

Lawsoninsypressi voi suojaisalla ja lämpimällä paikalla menestyä myös ulos istutettuna. Esimerkiksi Mustilan arboretumissa ne ovat menestyneet vaihtelevasti. Lajikekohtaisia eroja on paljon eli osa lajikkeista menestyy, osa on arkoja.

Kastelu ja sumutus

Sypressit, valesypressit ja pikkuhavut myydään yleensä melko pienissä ruukuissa. Laita kasvi ruukkuineen isompaan suojaruukkuun, jolloin kastelu on helpompaa. Myös syvä aluslautanen helpottaa kasvin hoitoa.

Jos istutat pikkuhavuja asetelmaan muiden kasvien kanssa, valitse kumppaneiksi sellaisia kasveja, jotka pitävät kosteahkosta mullasta.

Pikkuhavut eivät saa koskaan päästä rutikuiviksi, sillä muuten ne alkavat ruskettua ja tiputtaa neulasiaan. Suihkepullolla sumuttelu nostaa ilmankosteutta ja parantaa havukasvien menestymistä sisätiloissa.

Keväällä ja kesällä kasveja voidaan lannoittaa miedolla lannoiteliuoksella parin viikon välein.

Lue lisää:

Kommentoi »