Viherpiha

Amarylliksen hoito

Amarylliksen hoito

Amarylliksen eli ritarinkukan sipulikoko vaikuttaa kukkavarsien määrään ja kellojen kokoon. Hoidoksi riittää kohtuullinen kastelu ja varren tukeminen tarvittaessa.
Teksti Outi Tynys
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Kookkaan amarylliksen sipulin sanotaan lupaavan komeaa kukintaa. Sipulien kokoa kannattaa kuitenkin vertailla vain saman lajikkeen kesken. Pienikukkaisilla lajikkeilla on pienet sipulit, jotka voivat kasvattaa 3–4 kukkavartta. Näillä lajikkeilla kauneus piilee kukan siroudessa ja herkkyydessä.

Kukka kehittyy aluksi sipulin varastoiman veden ja energian avulla. Myöhemmin ritarinkukka vaatii pari kastelukertaa viikossa. Kuivuus heikentää nuppujen avautumista ja kukintojen kestoikää. Lisäksi kasvi jää matalaksi. Heikko kasvu voi johtua myös juuristo-ongelmista, jolloin kasvi kärsii vedenpuutteesta.

Ole kuitenkin kohtuullinen kastelun suhteen. Vedellä lotraaminen ja lämmin kasvupaikka saavat ritarinkukan venähtämään hujopiksi. Tue hontelo varsi kukkakepillä tai leikkaa kukka maljakkoon.

Voit leikata kukan jo nuppuisina, kun terälehdet alkavat hieman avautua. Jos ritarinkukan varren solukko tuntuu heikolta, työnnä onton varren sisään tukikeppi ja kieputa kumilenkki alaosan ympärille.

Lue lisää:

Jouluruusun hoito

Sypressin ja muiden ruukkuhavujen hoito

Video: Tee varvuista ruukulle kori

Julkaistu: 1.12.2016
Katso myös nämä