Amaryllis on joulun suosikkikukka – näin hoidat kasvia oikein ja nautit sen kukoistuksesta pidempään
Piha ja puutarha
Amaryllis on joulun suosikkikukka – näin hoidat kasvia oikein ja nautit sen kukoistuksesta pidempään
Amaryllis on näyttävä joulukukka, joka koristaa useita suomalaiskoteja joulun alla. Amarylliksen eli ritarinkukan sipulikoko vaikuttaa kukkavarsien määrään ja kellojen kokoon. Kohtuullinen kastelu ja varren tukeminen saavat amarylliksen säilyttämään kukoistuksensa.
1.12.2016
 | Päivitetty 17.11.2023
 |
Viherpiha

Valitse oikeanlainen amaryllis

Kookkaan amarylliksen sipulin sanotaan lupaavan komeaa kukintaa. Sipulien kokoa kannattaa kuitenkin vertailla vain saman lajikkeen kesken. Pienikukkaisilla amaryllislajikkeilla on pienet sipulit, jotka voivat kasvattaa 3–4 kukkavartta. Näillä lajikkeilla kauneus piilee kukan siroudessa ja herkkyydessä.

Amarylliksen hoito ja kastelu

Kukka kehittyy aluksi sipulin varastoiman veden ja energian avulla. Myöhemmin amaryllis vaatii pari kastelukertaa viikossa. Kuivuus heikentää amarylliksen nuppujen avautumista ja kukintojen kestoikää. Lisäksi amaryllis jää matalaksi. Amarylliksen heikko kasvu voi johtua myös juuristo-ongelmista, jolloin kasvi kärsii vedenpuutteesta.

Ole kuitenkin kohtuullinen amarylliksen kastelun suhteen. Vedellä lotraaminen ja lämmin kasvupaikka saavat amarylliksen venähtämään hujopiksi. Tue hontelo varsi kukkakepillä tai leikkaa kukka maljakkoon.

Amaryllis sopii myös leikkokukaksi

Voit leikata amarylliksen kukan jo nuppuisina, kun terälehdet alkavat hieman avautua. Jos amarylliksen varren solukko tuntuu heikolta, työnnä onton varren sisään tukikeppi ja kieputa kumilenkki alaosan ympärille.

Kommentoi »