
Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) on kotoisin Meksikosta, mutta kasvin teki tunnetuksi yhdysvaltalainen kasvitieteilijä Joe Robert Poinsett, joka alkoi viljellä niitä. Kasvista on sittemmin jalostettu eri kokoisia versioita aivan minikokoisista kookkaisiin rungollisiin muotoihin.
Joulutähden varsinaiset kukat ovat pienet ja keltaiset. Ne sijaitsevat kasvin latvassa. Joulutähden näyttävyys perustuu voimakkaasti värittyneisiin ylälehtiin, jotka ovat aivan varsinaisen kukinnon alapuolella.
Aiemmin oli saatavilla ainoastaan kirkkaanpunaisia ja valkoisia joulutähtiä, mutta nykyisin värivalikoimaa on runsaasti. Ylälehdet voivat olla punaiset, vaaleanpunaiset, valkoiset tai kirjavat. Niissä voi olla myös juovia, viiruja, laikkuja tai marmorikuvioita. Ennen joulusesongin alkamista myynnissä on syystähti Princettiaa.
Vinkit joulutähden valintaan
Valitse terve, vahva kasvi, jonka lehdet eivät ole lerpallaan. Ylälehtien keltaiset kukkapompulat kertovat kukan tuoreudesta.
Joulutähti ei kestä vetoa ja kylmää, joten valitse kaupasta sellainen kasvi, jota ei ole sijoitettu aivan ulko-oven viereen.
Älä kuljeta pakkaamatonta joulutähteä ulkona lainkaan, jos lämpötila on alle +10 astetta. Joulutähti tarvitsee ympärilleen monta kerrosta sanomalehteä sekä käärepaperin tai lämpöpussin. Kasvi on arka kylmälle, ja tiputtaa vilustuneena lehtensä parissa päivässä.
Kunnolla suojattua joulutähteä voi kuljettaa pakkasella ulkona vain kymmenen minuuttia. Kun joulutähti pääsee sisälle, pidä sitä pakkauksessaan kymmenisen minuuttia, jotta kasvi ehtii hieman sopeutua ympäristön lämpötilan vaihteluun.
Joulutähti – näin onnistut hoidossa:
Sijoita joulutähti oikeaan kasvupaikkaan
Sijoita joulutähti kotona valoisaan, vedottomaan ja lämpimään paikkaan.
Joulutähden kastelu
Kastele joulutähti haalealla, kädenlämpöisellä vedellä vähän kerrallaan, mutta usein. Kastelujen välillä mullan pinta saa hieman kuivahtaa. Jos multa on jatkuvasti litimärkää, joulutähden juuret alkavat tuhoutua, jonka jälkeen myös lehdet kellastuvat ja putoavat.
Jos joulutähti kuivuu liikaa ja lehdet veltostuvat, upota ruukku hetkeksi haaleaan veteen.
Joulutähden lannoitus
Kukinnan aikana joulutähti ei tarvitse lannoitusta. Säännöllisesti lannoittamalla siitä saa kestävän monivuotisen viherkasvin.
Joulutähden hoito joulun jälkeen
Voit kasvattaa joulutähteä viherkasvina. Kesän ajaksi kasvin voi myös nostaa ulos. Lannoita kesällä parin viikon välein.
Joulutähden uudelleenkukittaminen
Joulutähden uudelleenkukittaminen on kotioloissa haastavaa. Voit kuitenkin halutessasi kokeilla sitä. Tärkeää on, että kasvi peitetään valolta syys–lokakuussa 6–8 viikon ajan, sillä kukat kehittyvät niin sanotun lyhyen päivän aikana. Peitä kasvi laatikolla tai mustalla säkillä esimerkiksi klo 17.00–8.00 väliseksi ajaksi.