Viherpiha

Joulutähti on joulunajan suosikkikukka – näin hoidat sitä oikein!

Joulutähti on joulunajan suosikkikukka – näin hoidat sitä oikein!
Joulutähti on yksi Suomen suosituimmista joulukukista. Kasvi tuo kotiin iloa myös pyhien jälkeen pitkään kestävän kukintansa ansiosta.
Teksti
|
Julkaistu 1.12.2017

Joulutähti on kotoisin Meksikosta, mutta kasvin teki tunnetuksi yhdysvaltalainen kasvitieteilijä Joe Robert Poinsett, joka alkoi viljellä niitä. Kasvista on sittemmin jalostettu eri kokoisia versioita aivan minikokoisista kookkaisiin rungollisiin muotoihin.

Joulutähden varsinaiset kukat ovat pienet ja keltaiset. Ne sijaitsevat kasvin latvassa. Joulutähden näyttävyys perustuu voimakkaasti värittyneisiin ylälehtiin, jotka ovat aivan varsinaisen kukinnon alapuolella.

Aiemmin oli saatavilla ainoastaan kirkkaanpunaisia ja valkoisia joulutähtiä, mutta nykyisin värivalikoimaa on runsaasti. Ylälehdet voivat olla punaiset, vaaleanpunaiset, valkoiset tai kirjavat. Niissä voi olla myös juovia, viiruja, laikkuja tai marmorikuvioita. Ennen joulusesongin alkamista myynnissä on syystähti Princettiaa.

Joulutähti ei ole myrkyllinen, vaikkakin sen syöminen voi aiheuttaa ärsytysoireita suussa, mahassa ja iholla.

Kun ostat joulutähteä, valitse terve ja vahva kasvi. Joulutähti ei kestä vetoa ja kylmää, joten valitse kaupasta sellainen kasvi, jota ei ole sijoitettu aivan ulko-oven viereen.

Älä kuljeta pakkaamatonta joulutähteä ulkona lainkaan, jos lämpötila on alle +10 astetta. Joulutähti tarvitsee ympärilleen monta kerrosta sanomalehteä sekä käärepaperin tai lämpöpussin.

Kunnolla suojattua joulutähteä voi kuljettaa pakkasella ulkona vain kymmenen minuuttia. Kun joulutähti pääsee sisälle, pidä sitä pakkauksessaan kymmenisen minuuttia, jotta kasvi ehtii hieman sopeutua ympäristön lämpötilan vaihteluun.

Joulutähti – näin onnistut hoidossa:

Sijoita joulutähti oikeaan kasvupaikkaan

Sijoita joulutähti kotona valoisaan, vedottomaan ja lämpimään paikkaan.

Kastele joulutähteä oikein

Kastele joulutähti haalealla, kädenlämpöisellä vedellä vähän kerrallaan, mutta usein. Kastelujen välillä mullan pinta saa hieman kuivahtaa. Jos multa on jatkuvasti litimärkää, joulutähden juuret alkavat tuhoutua, jonka jälkeen myös lehdet kellastuvat ja putoavat.

Jos joulutähti kuivuu liikaa ja lehdet veltostuvat, upota ruukku hetkeksi haaleaan veteen.

Näin hoidat joulutähteä joulun jälkeen

Voit kasvattaa joulutähteä viherkasvina. Kesän ajaksi kasvin voi myös nostaa ulos. Lannoita kesällä parin viikon välein.

Joulutähden uudelleenkukittaminen

Joulutähden uudelleenkukittaminen on kotioloissa haastavaa. Voit kuitenkin halutessasi kokeilla sitä. Tärkeää on, että kasvi peitetään valolta syys–lokakuussa 6–8 viikon ajan, sillä kukat kehittyvät niin sanotun lyhyen päivän aikana. Peitä kasvi laatikolla tai mustalla säkillä esimerkiksi klo 17.00–8.00 väliseksi ajaksi.

Lisätietoja joulutähdestä:

Kommentoi »