Viherpiha

11 x kaunis joulukukka-asetelma – katso ideat!

11 x kaunis joulukukka-asetelma – katso ideat!
Modernit joulukukka-asetelmat tuovat perinteisiä joulun tuoksuja. Asetelmissa annetaan tilaa kukkien muodolle ja rakenteelle.
Julkaistu: 30.11.2017

1. Jouluruusut ja käpykate

Jos haluat istuttaa jouluruusun keväällä ulos, siirrä joulukukaksi ostamasi kaunotar ostoruukusta isompaan astiaan ja lisää joukkoon muhevaa kukkamultaa. Kata mullos erilaisilla kävyillä tai vaikkapa koristeellisilla kivillä. Säilytä kasvia kukinnan jälkeen viileässä paikassa. Huolehdi kastelusta ja aloita varovainen lannoitus maaliskuussa. Istuta ulos puolivarjoisaan paikkaan, kun maa on sula. Meillä jouluruusu kukkii puutarhassa keväällä.

3. Jouluruusu lasipurkissa

Jouluruusun herkkyys pääsee hyvin esille, kun kasvi saa olla omana itsenään – vaikkapa lasipurkissa. Lisää sammalta estämään juurten kuivumista ja tuomaan maanläheistä pehmeyttä asetelmaan. Sijoita jouluruusu valoisaan, mielellään viileään paikkaan, missä sen kukinta kestää jopa kuutisen viikkoa. Kastele tai sumuttele juuria säännöllisesti. Kuivuessaan kasvi herkästi nuutuu, mutta terhakoituu yleensä taas, kun juuret saavat vettä. Kaikkien leinikkikasvien tapaan myös jouluruusu on myrkyllinen.

4. Jouluruusu ja mustikanvarvut

Jouluruusu ilahduttaa ulkona suojasäällä. Mustikan varvut ja hyödetyt pajunoksat viimeistelevät asetelman. Sytytä tuikku tuomaan kukat esiin myös iltahämärässä.

5. Hyasinttikulho

Moderni, värikäs ja täyteläinen asetelma on tehty teräsastiaan. Hyasinteista saadaan runsaskukkaisia leikkokukkia leikkaamalla sipulit irti. Hyasintti kestää yhtä kauan leikkona kuin sipulin kera.

Teräsastian pohjalla on vettä ja galvanoidusta hopeanvärisestä metalliverkosta tehty mytty. Verkon silmiin on aseteltu leikkokukat siten, että tasapaino säilyy. Metalliverkkoa saa rautakaupasta, ja tarjolla on eri silmäkokoja. Se on huomattavasti ympäristöystävällisempi kuin asetelmissa usein käytetty kukkasieni.

5. Sydänkranssi marjoista

Yllätä tänä jouluna rakkaasi itse tehdyllä sydänkranssilla. Helpompaa se ei voisi olla. Tarvitset vain kuivuneita pihlajanmarjoja sekä rautalankaa ja pihdit sen taivutukseen. Pujota marjat lankaan, jätä kärkeen häntä jos haluat.

6. Hyasintit maljoissa

Hyasintin tuoksu on monelle erottamaton osa joulun viettoa. Tuoksu voimistuu aina sitä mukaa kuin nuput avautuvat. Voimakkain parfyymi leviää sini- ja keltakukkaisista lajikkeista, hennoin valkoisista. Punaiset hyasintit ovat tuoksultaan keskikastia.

Poista hyasintit ruukusta ja puhdista mullasta. Nosta juhlaviin pikareihin yksittäin tai kokoa ryhmäksi isompaan astiaan. Viimeistele asetelma kävyillä, jäkälillä, varvuilla ja vaikkapa marjaomenapensaan värikkäillä marjoilla. Jos sinulla on herkkä iho, käytä hanskoja käsitellessäsi sipuleita. Niiden sisältämä oksaalihappo saattaa ärsyttää ihoa. Nosta hyasintit viileään yöksi, niin kukinta kestää mahdollisimman pitkään. Sumuttele juuria päivittäin.

7. Hyasintit muoteissa

Koska hyasintilla on kaikki ravinteet mukana sipulissa, se pärjää mainiosti ilman multaa – ainakin joulun yli. Astiaksi riittää siis pieninkin muotti, johon saat sipulin sujautettua. Jos kukintovarsi ajan myötä alkaa taipua, työnnä sipuliin tukikeppi ja kiinnitä varsi siihen kauniilla nyörillä tai nauhalla.

Muista, että tarvitset maanomistajan luvan sammalen ja jäkälän keräämiseen luonnosta.

8. Joulukukat laatikossa

Kuistin tai kasvihuoneen hyvän mielen jouluasetelma syntyy yhdistämällä nostalgisia joulukukkia karhean rosoiseen alustaan, kuten tässä vanhaan metalliseen työkalusalkkuun. Vuoraa pohja sammalmatolla ja istuta siihen mullasta puhdistettuja hyasintteja sekä ruukkutasetteja ja amarylliksiä. Lisää joukkoon mehiruusukkeita, murattia tai muita asetelmasi tyyliin sopivia koristekasveja. Peittele kasvien välit sammalella ja jäkälällä. Mahtuisiko joukkoon myös poro, tonttu tai kenties seimi?

9. Jouluruusut maljakossa

Euroopan vuoristoseuduilta peräisin oleva jouluruusu kukkii kotimaisemissaan joulukuulta huhtikuulle. Tee sen olo kotoisaksi sujauttamalla kukkaversojen seuraan maljakkoon havunoksa tai pari. Poista jouluruusun versoista lehdet vesirajan alapuolelta. Upota versojen alaosat parin sentin syvyydeltä kiehuvaan veteen 30 sekunniksi, niin kukat säilyvät hyvän näköisinä mahdollisimman pitkään.

10. Hyasinttiasetelma pajukorissa

Matalaan pajukoriin tehdyssä asetelmassa hyasintin koko olemus pääsee esiin. Pöytäkoristeena on nyt kokonainen hyasinttipuutarha! Jo pelkkä punainen sipuli on tavattoman kaunis, katsomisen arvoinen siinä missä kukat ja lehdetkin. Siksi sipuli on jätetty näkyviin.

Multa on pesty pois juurista ja hyasintit istutettu mataliin muovitettuihin pajukoreihin rahkasammalpedille. Rahkasammal on desinfioiva ja turvallinen kasvualusta juhlapöydässä, sillä se sitoo hyvin vettä. Se on myös metsäinen ja luonnollinen.

11. Minijoulutähti ruukussa

Minijoulutähti ’Princettia’ on kehitetty Japanissa. Sen kasvutapa on kompakti. Vahvat oksat haaroittuvat hyvin, ja kukat peittävät koko kasvin. Lehdet ovat elinvoimaisen tummanvihreät. Kukat ovat yleensä pinkit – kaikkia pinkin sävyjä on tarjolla.

Tähti sopii koristeeksi vaikka kuusen latvaan. Katse hakeutuu siihen, se rauhoittaa. Latvatähden lisäksi tähtiä sopii olla myös sen juurella – jotta koristelussa olisi jokin juoni. Tähti johdatti itämaan tietäjät seimen luo, ja siksi juuri joulutähdellä on erityinen sisältö joulukukkana. Kuusen juurelle asetettu, muovilla vuorattu pajukori on täytetty minijoulutähdillä.

’Princettia’ viihtyy viileämmässä paikassa kuin tavallinen joulutähti, mutta sekään ei kestä vetoa. Liian lämpimässä sen alalehdet kellastuvat. Joulutähti ei myöskään siedä seisovaa vettä. Ruukun nopea upotuskastelu haalealla vedellä on sille paras kastelutapa.

Asiantuntija: floristihortonomi Jouni Seppänen, Runebergin Kukka Dan Ward

1 kommentti