Posliinikukan hoito
Piha ja puutarha
Posliinikukan hoito
Posliinikukat ovat upeita huonekasveja, joiden lehdissä ja kukinnoissa riittää monimuotoisuutta. Poimi vinkit posliinikukan hoitoon. 
4.11.2016
 |
Viherpiha

Posliinikukat ovat suosittuja huonekasveja etenkin Ruotsissa, jossa niiden harrastajilla on oma yhdistys.

Jokaisella posliinikukkalajilla on erilaiset lehdet. Myös kukinnoissa riittää monimuotoisuutta. Usein kukinnot myös tuoksuvat. Posliinikukan kasvutapa voi olla köynnöstävä, pensasmainen tai rento.

Aloittelijan kannattaa aloittaa harrastus helpoilla lajeilla. Sellaisia ovat esimeriksi sädeposliinikukka, isoposliinikukka ja tähtiposliinikukka.

Posliinikukka kannattaa istuttaa kokoonsa nähden melko pieneen saviruukkuun. Osa posliinikukkalajeista kasvaa luonnossa epifyytteinä eli päällysvieraina puiden oksilla. Siksi ne viihtyvät niukassa kasvualustassa.

Kiipeävien lajien varret tuetaan köynnöstuella tai narulla. Rentovartiset lajit puolestaan viihtyvät parhaiten amppelissa.

Posliinikukkia on runsaasti erinäköisiä. Kuvan Hoya pauciflora kuuluu posliinikukkia harrastavan Gitta Forsblomin kokoelmiin.

Paikka

Lajien välillä on eroja, mutta yleensä posliinikukat menestyvät mahdollisimman valoisalla ikkunalla. Vältä kuitenkin suoraa auringonpaahdetta. Liian pimeässä posliinikukka ei kuki. Talvella lisävalo voi olla tarpeen. Varmista, ettei kasvupaikka ole vetoinen. Joulun aikaan nosta posliinikukka pois joulukuusen lähettyviltä, sillä joulukuusi erittää etyleeniä, jota posliinikukka ja monet muutkaan kukkivat huonekasvit eivät siedä.

Kastelu

Kastele posliinikukka kerralla läpikotaisin ja anna sitten mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Jos kasvilla on nuput, älä päästä kasvia kuivumaan läpikotaisin.

Lannoitus

Lannoita hyvässä kasvussa olevia ja kukintaan valmistautuvia posliinikukkia kahden tai kolmen viikon välein kukkiville huonekasveille tarkoitetulla lannoiteliuoksella. Lannoita talvella vain muutaman kerran miedolla liuoksella. Liikalannoitus heikentää kukintaa.

Leikkaus

Vältä liiallista leikkaamista. Ota samasta yksilöstä vain muutama pistokas vuodessa.

Lisäys

Voit lisätä posliinikukkaa keväällä pistokkaista. Hyvä pistokas on noin kymmenen sentin mittainen versopätkä, jossa on yksi lehtipari. Juurruta vesilasissa.

Nyppiminen

Kuihtuneita kukintoja ei tarvitse poistaa.

Lisätietoja:

My Hoyas (harrastajasivut englanniksi ja ruotsiksi)

Kommentoi »