Huonekasvien mullanvaihto
Piha ja puutarha
Huonekasvien mullanvaihto
Kun valo lisääntyy ja kasvukausi lähenee, viherkasveille kannattaa vaihtaa mullat. Katso viisi vinkkiä!
Julkaistu 1.3.2016
Kotivinkki
  • Multien vaihdon aika on helmi-maaliskuussa, kun valo alkaa lisääntyä. Vaihto on tarpeen, jos ruukku on täynnä juuria. Vaihda multa vuosittain myös, jos haluat, että kasvi kasvaa nopeasti isoksi. Jos kasvutilaa vielä riittää, mullanvaihtoa voi siirtää. Esimerkiksi hitaasti kasvaville kaktuksille ja palmuille riittää mullanvaihto usein 2–3 vuoden välein. 
  • Valitse puhdas ruukku, kasvin koosta riippuen läpimitaltaan 2–10 senttiä nykyistä isompi. Käytä kukkiville ja kosteutta kaipaaville kasveille kukkamultaa, altakasteluruukkuihin ja isoille viherkasveille kestomultaa ja kaktuksille, mehikasveille sekä muille kuivassa viihtyville kaktusmultaa. 
  • Kastele kukka hyvin edellisenä päivänä. Kopauta se varovasti irti vanhasta ruukusta, availe juuria ja aseta uuteen ruukkuun, jonka pohjalla on multaa. Valuta multa juuripaakun ympärille ja tiivistä kunnolla. Kastele.
  • Aloita parin viikon päästä mullanvaihdosta viikoittainen lannoitus. Virkistä kasveja suihkussa tai sumutepullolla, poista huonot lehdet ja leikkaa rohkeasti.
  • Jos lähdet hiihtolomareissuun, vaihda mullat sitä ennen tai ainakin kastele kukat perinpohjaisesti. Nosta ne varjoisampaan paikkaan. Voit tehdä itse muovipullosta kastelulaitteen näin: täytä pullo vedellä, tee korkkiin ja pohjaan nuppineulalla reiät ja upota pullo korkki edellä multaan. Muista, että myös pohjassa tulee olla reikä: muuten mullan imu aiheuttaa tyhjiön, eikä vesi pääse ulos pullosta.

Neuvoja antoi Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.

Kommentoi »