Paras aika huonekasvien mullanvaihdolle on maaliskuussa! Osalle riittää pelkkä pintamullan vaihto
Piha ja puutarha
Paras aika huonekasvien mullanvaihdolle on maaliskuussa! Osalle riittää pelkkä pintamullan vaihto
Tiesitkö, että kaikki kasvit eivät edes kaipaa joka vuosi mullanvaihtoa? Lue Viherpihan puutarha-agronomin Liisa Häklin vinkit huonekasvien mullanvaihtoon!
15.2.2018
 |
Meillä kotona

Huonekasvien harrastajat jakavat jo helmikuussa Facebook-ryhmässä kuvia, joissa ovat keväisissä mullavaihtopuuhissa. Iik, olenko jo myöhässä?

“Kannattaa odottaa maaliskuulle. Helmikuussa on vielä käynnissä huonekasvien lepokausi”, rauhoittelee puutarha-agronomi Liisa Häkli Viherpiha-lehdestä.

Maaliskuu on hyvää aikaa mullanvaihtoon, sillä valo alkaa kunnolla lisääntyä ja kasvien kasvukausi alkaa. Häklillä itsellään on tapana vaihtaa mullat vasta huhtikuussa.

“Huhtikuu on kätevä sen takia, että mullat voi vaihtaa ulkona ja välttää ison sotkun”, Häkli vinkkaa.

Entä jos olen juuri ehtinyt vaihtanut mullat – kärsivätkö kasvit nyt?

“Kasvit ovat yllättävän sitkeitä, ja kevät häämöttää jo. Ei ajoissa olemisesta ole varsinaisesti mitään haittaa huonekasveille.”

Kaikki kasvit eivät kaipaa uutta multaa

Ajankohtaa oleellisempaa on Liisa Häklin mukaan katsoa, kaipaako huonekasvi välttämättä uusia multia, ainakaan kokonaan.

Huonekasvin mullat vaihdetaan, jotta kasvin juuret saisivat lisää elintilaa ja ravinteita. Uuden ruukun pitäisi olla vain hieman aiempaa suurempi, jotta juuret sopeutuvat ja pystyvät ottamaan kosteuden mullasta tehokkaasti.

Osa kasveista viihtyy mieluummin pienessä, ahtaassa ruukussa – tällaisia kasveja ovat esimerkiksi peikonlehti, anopinkieli, rönsylilja ja paavalinkukka.

Kaktuksille ja muille mehikasveille riittää yleensä mullanvaihto kolmen tai neljän vuoden välein (katso tästä jutusta ohjeet, miten piikikkäälle kaktukselle saa vaihdettua mullat).

Pintamullan vaihto saattaa riittää

Kasvi ei välttämättä tarvitse kokonaan uutta multaa, joten pelkällä pintamullan vaihtamisellakin selviää usein, sanoo Liisa Häkli.

“Nosta kasvi ulos ruukusta ja katso, ovatko juuret täyttäneet ruukun kokonaan. Jos näin on, kasvi kaipaa lisätilaa ja uutta multaa. Myös kasvun pysähtyminen on merkki siitä, että mullanvaihdon aika on käsillä.”

Kommentoi »