Paavalinkukan hoito
Piha ja puutarha
Paavalinkukan hoito
Paavalinkukka eli saintpaulia kukkii varmasti, kunhan se saa riittävästi valoa. Valoisassa paikassa ja oikealla hoidolla paavalinkukka voi kukkia vuoden ympäri. 
2.1.2017
 |
Viherpiha

Kasvuolot

Itä-, länsi- tai eteläikkunalla paavalinkukat voivat kukkia vuoden ympäri. Eteläikkunalla paavalinkukat pitää kuitenkin kesällä suojata paahtavimmalta auringolta. Etenkin pohjoisikkunan kasvit saattavat pitää talvella kukinnassaan tauon. Yleensä huonosti kukkiva kasvi on liian pimeässä, joten siirto valoisampaan paikkaan auttaa.

Kukittaminen

Toisinaan vanhat yksilöt ovat kukkimatta hyvissäkin oloissa. Paavalinkukat ovat tunnettuja siitä, että juuriston häiritseminen aiheuttaa sokkireaktion, joka monesti laukaisee kukinnan.

Sokkireaktion saa aikaiseksi puristamalla muoviruukkua hieman kasaan tai kastelemalla kasveja aluslautaselle kuumalla vedellä. Reaktion saa aikaan myös kopauttamalla ruukun varovasti pöydän kulmaan, nostamalla kasvin ruukusta ylös ja laittamalla sen sitten sinne takaisin.

Hoito

Etenkin talvella paavalinkukan mullan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Jos kasvi uusitaan jakamalla tai pistokkaista parin kolmen vuoden välein, sitä ei välttämättä tarvitse lannoittaa. Muussa tapauksessa lannoitetta annetaan koko kukinta-ajan parin viikon välein.

Lisäys

Paavalinkukkaa on helppo lisätä lehtipistokkaista. Paras pistokas on nuori, mutta jo täyteen kokoonsa kasvanut lehti, joka leikataan ruoteineen irti. Sen jälkeen ruoti lyhennetään 3–5-senttiseksi ja pistetään viistosti kosteaan multaan niin, että muu osa lehdestä jää mullan pinnalle.

Kirjavalehtisyys tai kirjavakukkaisuus ei useimmiten siirry lehtipistokkaasta lisätyille taimille. Jos tällaisen ominaisuuden haluaa säilyttää lisäyksessä, se onnistuu vain jakamalla tai ottamalla pistokkaaksi joko kokonainen sivuhaara tai kasvin latva.

Lue lisää:

Kommentoi »