Viherpiha

Esikot viihtyvät viileässä

Esikot viihtyvät viileässä
Esikot ilahduttavat ruukkukukkina heti tammikuun alusta lähtien. Kukinta kestää parhaiten hieman viileässä.
Julkaistu 27.1.2017

Esikot tulevat myyntiin jo keskellä pimeintä talvea. Ruukkukukkana kasvatetaan kahta lajia: kääpiö- ja huone-esikkoa. Hehkuvan värisistä lajikkeistaan tunnettu kääpiöesikko on niistä suositumpi. Sen keltaisilla lajikkeilla on lyömätön etu puolellaan – suloisesti tuoksuvat kukat. Kun kääpiöesikon istuttaa ulos keväällä hallojen mentyä, kasvi ilahduttaa kukinnallaan seuraavinakin vuosina.

Huone-esikon suosiota on rajoittanut sen maine herkästi allergisoivana kasvina. Oireet johtuvat lehtien alapinnalla olevista karvoista, jotka erittävät primiini-alkaloidia. Allergiariski on pienentynyt, sillä uudet lajikkeet sisältävät vähän primiiniä.

Kuumassa paikassa esikon kukinta tyssää nopeasti. Esikot viihtyvät parhaiten viileällä ikkunalaudalla, kuistilla tai lasitetulla parvekkeella, jossa lämpötila pysyy plussan puolella. Huone-esikko voi kukkia otollisissa oloissa jopa suurimman osan vuotta. Uudelleen kukkiakseen se vaatii talvilevon viileässä paikassa.

Vinkit esikkojen hoitoon

  • Pidä esikkojen multa tasaisen kosteana, jotta uudet nuput jaksavat puhjeta. Anna mullan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välissä.
  • Lehdistön kellastuminen ja nuukahtaminen voivat johtua sekä liiasta märkyydestä että kuivuudesta.
  • Lämpimässä paikassa esikot pärjäävät mullan sisältämillä ravinteilla, mutta viileällä ja valoisalla ikkunalla oleva kasvi hyötyy miedosta lannoituksesta.
  • Poista kuihtuneet kukat. Se innostaa esikon kasvattamaan aina vain uusia kukkia.

Lue lisää:

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kasteluvahdit kaikille kasveillesi! Tilaa omasi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »