Esikot viihtyvät viileässä
Piha ja puutarha
Esikot viihtyvät viileässä
Esikot ilahduttavat ruukkukukkina heti tammikuun alusta lähtien. Kukinta kestää parhaiten hieman viileässä.
27.1.2017
 |
Viherpiha

Esikot tulevat myyntiin jo keskellä pimeintä talvea. Ruukkukukkana kasvatetaan kahta lajia: kääpiö- ja huone-esikkoa. Hehkuvan värisistä lajikkeistaan tunnettu kääpiöesikko on niistä suositumpi. Sen keltaisilla lajikkeilla on lyömätön etu puolellaan – suloisesti tuoksuvat kukat. Kun kääpiöesikon istuttaa ulos keväällä hallojen mentyä, kasvi ilahduttaa kukinnallaan seuraavinakin vuosina.

Huone-esikon suosiota on rajoittanut sen maine herkästi allergisoivana kasvina. Oireet johtuvat lehtien alapinnalla olevista karvoista, jotka erittävät primiini-alkaloidia. Allergiariski on pienentynyt, sillä uudet lajikkeet sisältävät vähän primiiniä.

Kuumassa paikassa esikon kukinta tyssää nopeasti. Esikot viihtyvät parhaiten viileällä ikkunalaudalla, kuistilla tai lasitetulla parvekkeella, jossa lämpötila pysyy plussan puolella. Huone-esikko voi kukkia otollisissa oloissa jopa suurimman osan vuotta. Uudelleen kukkiakseen se vaatii talvilevon viileässä paikassa.

Vinkit esikkojen hoitoon

  • Pidä esikkojen multa tasaisen kosteana, jotta uudet nuput jaksavat puhjeta. Anna mullan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välissä.
  • Lehdistön kellastuminen ja nuukahtaminen voivat johtua sekä liiasta märkyydestä että kuivuudesta.
  • Lämpimässä paikassa esikot pärjäävät mullan sisältämillä ravinteilla, mutta viileällä ja valoisalla ikkunalla oleva kasvi hyötyy miedosta lannoituksesta.
  • Poista kuihtuneet kukat. Se innostaa esikon kasvattamaan aina vain uusia kukkia.

Lue lisää:

Kommentoi »