Viherpiha

Peikonlehden hoito

2


Peikonlehden hoito

Peikonlehti on suurilehtinen viherkasvi, joka tuo sisustukseen trooppista rehevyyttä. Saat siitä monivuotisen ilon, kun hoidat sitä oikein.
Teksti Anna Aho
Kuvat Floradania

Jättipeikonlehti (Monstera deliciosa) on yleinen viherkasvi, jota on kasvatettu Suomessa jo pitkään. Jättipeikonlehden lisäksi sukuun kuuluu pikkupeikonlehti (Monstera deliciosa ’Borsigiana’) ja menninkäisenlehti (Monstera obliqua). Pikkupeikonlehti pysyy nimensä mukaisesti pienempikokoisena kuin jättipeikonlehti. Myös menninkäisenlehti on jättipeikonlehteä sirompi.

Kotimaassaan Meksikossa jättipeikonlehti kiipeilee puiden runkoja pitkin ylöspäin. Viihtyessään se kasvaakin todella suureksi ja tarvitsee kunnon tuen.

Nuorella jättipeikonlehdellä lehdet ovat noin aikuisen kämmenen kokoisia, soikeita tai lähes pyöreitä ja usein myös täysin ehjiä. Vanhemmiten lehdet suurenevat ja muuttuvat liuskaisiksi.

Jättipeikonlehti on koristeellinen ja rehevä viherkasvi, joka kukkii kotioloissa harvoin. Kukinto on puikelomainen ja siitä kehittyy syötävä, käpymäinen hedelmä.

Näin hoidat jättipeikonlehteä

Lämpötila

Normaali huonelämpö tai vähän viileämpi, ei kuitenkaan alle 16 astetta.

Monien huonekasvien tapaan jättipeikonlehtikään ei siedä vetoa.

Valo-olot

Jättipeikonlehti viihtyy parhaiten hajavalossa ja puolivarjossa. Suora auringonpaiste voi vioittaa lehtiä.

Kastelu

Kastele peikonlehteä säännöllisesti ympäri vuoden. Multa ei saa koskaan päästä täysin rutikuivaksi. Talvikaudella voit kastella harvemmin, mutta silloinkin kastelun on oltava säännöllistä. 

Lannoitus

Peikonlehteä on hyvä lannoittaa parin viikon välein kasvukaudella eli keväästä syksyyn.

Ilmajuuret

Jättipeikonlehti kasvattaa ilmajuuria, joilla se luonnossa kasvaessaan kiinnittyy puiden oksiin. Ilmajuuria ei saa poistaa kotioloissakaan, vaan ne kannattaa ohjata multaan. Ne alkavat silloin toimia tavallisten juurten tavoin ja helpottavat osaltaan peikonlehden vedensaantia.

Lehtien hoito

Suihkuttele peikonlehteä haalealla vedellä ja pyyhi lehdistä pölyt pois pehmeällä, kostealla liinalla.

Himmeän, luonnollisen kiillon lehtiin saat pyyhkimällä lehtiä banaaninkuorella.

Kellastuvat lehdet

Leikkaa kellastuneet lehdet pois läheltä kasvin runkoa ja anna jäljelle jääneen tyviosan varista pois omia aikojaan. Lehtiä ei kannata repäistä irti, ette kasvi vahingoitu.

Mullan vaihto

Mullan vaihtaminen on ajankohtaista vasta, kun kasvutila ruukussa on selvästi käynyt ahtaaksi ja juuret täyttävät ruukun. Suureen kokoonsa nähden peikonlehti viihtyy suhteellisen pienessä ruukussa, joten uusi kannattaa mitoittaa vain hieman entistä suuremmaksi. Käytä tavallista kukkamultaa, mutta lisää siihen hieman hiekkaa. Myös altakasteluruukku sopii peikonlehdelle.

Suurella kasvilla voit lisätä uutta multaa vanhan mullan pinnalle.

Lue lisää

Peikonlehden leikkaaminen

Aloita huonekasvien lannoitus keväällä

Kuusi vehreää vehkaa

Julkaistu: 1.3.2017