
Jättipeikonlehti (Monstera deliciosa) on yleinen viherkasvi, jota on kasvatettu Suomessa jo pitkään. Jättipeikonlehden lisäksi sukuun kuuluu pikkupeikonlehti (Monstera deliciosa ’Borsigiana’) ja menninkäisenlehti (Monstera obliqua). Pikkupeikonlehti pysyy nimensä mukaisesti pienempikokoisena kuin jättipeikonlehti. Myös menninkäisenlehti on jättipeikonlehteä sirompi.
Kotimaassaan Meksikossa jättipeikonlehti kiipeilee puiden runkoja pitkin ylöspäin. Viihtyessään se kasvaakin todella suureksi ja tarvitsee kunnon tuen.
Nuorella jättipeikonlehdellä lehdet ovat noin aikuisen kämmenen kokoisia, soikeita tai lähes pyöreitä ja usein myös täysin ehjiä. Vanhemmiten lehdet suurenevat ja muuttuvat liuskaisiksi.
Peikonlehti on koristeellinen ja rehevä viherkasvi, joka kukkii kotioloissa harvoin. Kukinto on puikelomainen ja siitä kehittyy syötävä, käpymäinen hedelmä.
Näin hoidat peikonlehteä
Peikonlehdelle sopiva kasvupaikka
Normaali huonelämpö tai vähän viileämpi, ei kuitenkaan alle 16 astetta. Monien huonekasvien tapaan jättipeikonlehtikään ei siedä vetoa.
Jättipeikonlehti viihtyy parhaiten hajavalossa ja puolivarjossa. Suora auringonpaiste voi vioittaa lehtiä.
Peikonlehden kastelu
Kastele peikonlehteä säännöllisesti ympäri vuoden. Multa ei saa koskaan päästä täysin rutikuivaksi. Talvikaudella voit kastella harvemmin, mutta silloinkin kastelun on oltava säännöllistä.
Peikonlehden lannoitus
Peikonlehteä on hyvä lannoittaa parin viikon välein kasvukaudella eli keväästä syksyyn.
Peikonlehden ilmajuuret
Jättipeikonlehti kasvattaa ilmajuuria, joilla se luonnossa kasvaessaan kiinnittyy puiden oksiin. Ilmajuuria ei saa poistaa kotioloissakaan, vaan ne kannattaa ohjata multaan. Ne alkavat silloin toimia tavallisten juurten tavoin ja helpottavat osaltaan peikonlehden vedensaantia.
Lehtien hoito
Suihkuttele peikonlehteä haalealla vedellä ja pyyhi lehdistä pölyt pois pehmeällä, kostealla liinalla.
Himmeän, luonnollisen kiillon lehtiin saat pyyhkimällä lehtiä banaaninkuorella.
Peikonlehden kellastuvat lehdet
Leikkaa kellastuneet lehdet pois läheltä kasvin runkoa ja anna jäljelle jääneen tyviosan varista pois omia aikojaan. Lehtiä ei kannata repäistä irti, ette kasvi vahingoitu.
Peikonlehden mullan vaihto
Mullan vaihtaminen on ajankohtaista vasta, kun kasvutila ruukussa on selvästi käynyt ahtaaksi ja juuret täyttävät ruukun. Suureen kokoonsa nähden peikonlehti viihtyy suhteellisen pienessä ruukussa, joten uusi kannattaa mitoittaa vain hieman entistä suuremmaksi. Käytä tavallista kukkamultaa, mutta lisää siihen hieman hiekkaa. Myös altakasteluruukku sopii peikonlehdelle.
Suurelle kasville voit lisätä uutta multaa vanhan mullan pinnalle.