Peikonlehti tuo kotiin villiä viidakkotunnelmaa! Poimi vinkit peikonlehden hoitoon ja kasvatukseen
Piha ja puutarha
Peikonlehti tuo kotiin villiä viidakkotunnelmaa! Poimi vinkit peikonlehden hoitoon ja kasvatukseen
Peikonlehti on suurilehtinen viherkasvi, joka tuo sisustukseen trooppista rehevyyttä. Saat siitä monivuotisen ilon, kun hoidat sitä oikein. Poimi jutustamme kattavat vinkit peikonlehden kasvatukseen ja hoitoon.
Julkaistu 1.3.2017
Viherpiha

Jättipeikonlehti (Monstera deliciosa) on yleinen viherkasvi, jota on kasvatettu Suomessa jo pitkään. Jättipeikonlehden lisäksi sukuun kuuluu pikkupeikonlehti (Monstera deliciosa ’Borsigiana’) ja menninkäisenlehti (Monstera obliqua). Pikkupeikonlehti pysyy nimensä mukaisesti pienempikokoisena kuin jättipeikonlehti. Myös menninkäisenlehti on jättipeikonlehteä sirompi.

Kotimaassaan Meksikossa jättipeikonlehti kiipeilee puiden runkoja pitkin ylöspäin. Viihtyessään se kasvaakin todella suureksi ja tarvitsee kunnon tuen.

Nuorella jättipeikonlehdellä lehdet ovat noin aikuisen kämmenen kokoisia, soikeita tai lähes pyöreitä ja usein myös täysin ehjiä. Vanhemmiten lehdet suurenevat ja muuttuvat liuskaisiksi.

Peikonlehti on koristeellinen ja rehevä viherkasvi, joka kukkii kotioloissa harvoin. Kukinto on puikelomainen ja siitä kehittyy syötävä, käpymäinen hedelmä.

Näin hoidat peikonlehteä

Peikonlehdelle sopiva kasvupaikka

Normaali huonelämpö tai vähän viileämpi, ei kuitenkaan alle 16 astetta. Monien huonekasvien tapaan jättipeikonlehtikään ei siedä vetoa.

Jättipeikonlehti viihtyy parhaiten hajavalossa ja puolivarjossa. Suora auringonpaiste voi vioittaa lehtiä.

Peikonlehden kastelu

Kastele peikonlehteä säännöllisesti ympäri vuoden. Multa ei saa koskaan päästä täysin rutikuivaksi. Talvikaudella voit kastella harvemmin, mutta silloinkin kastelun on oltava säännöllistä. 

Peikonlehden lannoitus

Peikonlehteä on hyvä lannoittaa parin viikon välein kasvukaudella eli keväästä syksyyn.

Peikonlehden ilmajuuret

Jättipeikonlehti kasvattaa ilmajuuria, joilla se luonnossa kasvaessaan kiinnittyy puiden oksiin. Ilmajuuria ei saa poistaa kotioloissakaan, vaan ne kannattaa ohjata multaan. Ne alkavat silloin toimia tavallisten juurten tavoin ja helpottavat osaltaan peikonlehden vedensaantia.

Lehtien hoito

Suihkuttele peikonlehteä haalealla vedellä ja pyyhi lehdistä pölyt pois pehmeällä, kostealla liinalla.

Himmeän, luonnollisen kiillon lehtiin saat pyyhkimällä lehtiä banaaninkuorella.

Peikonlehden kellastuvat lehdet

Leikkaa kellastuneet lehdet pois läheltä kasvin runkoa ja anna jäljelle jääneen tyviosan varista pois omia aikojaan. Lehtiä ei kannata repäistä irti, ette kasvi vahingoitu.

Peikonlehden mullan vaihto

Mullan vaihtaminen on ajankohtaista vasta, kun kasvutila ruukussa on selvästi käynyt ahtaaksi ja juuret täyttävät ruukun. Suureen kokoonsa nähden peikonlehti viihtyy suhteellisen pienessä ruukussa, joten uusi kannattaa mitoittaa vain hieman entistä suuremmaksi. Käytä tavallista kukkamultaa, mutta lisää siihen hieman hiekkaa. Myös altakasteluruukku sopii peikonlehdelle.

Suurelle kasville voit lisätä uutta multaa vanhan mullan pinnalle.

3 kommenttia