Valoa huonekasveille! Tunnista hyvä kasvivalo ja käytä sitä näin
Piha ja puutarha
Valoa huonekasveille! Tunnista hyvä kasvivalo ja käytä sitä näin
Syksyn hämärtyessä useimmat huonekasvit alkavat kaivata lisävaloa säilyäkseen kauniina ja elinvoimaisina. Näin tunnistat hyvän kasvivalon!
Julkaistu 2.11.2017
Meillä kotona

1. Miksi huonekasvit tarvitsevat lisävaloa talvella?

Suurin osa huonekasveistamme on kotoisin läheltä päiväntasaajaa tai Välimeren alueelta. Ne tarvitsevat yhteyttääkseen voimakasenergistä säteilyä, jota ei ole Suomessa riittävästi talviaikaan.

Valonvoimakkuus saattaa talvella sisätiloissa olla vain 400–500 luksia, kun aurinkoisena päivänä kesällä se voi olla 50 000 luksia. Kasvit tarvitsevat vähintään 1 000–1 500 luksia, mielellään enemmän.

2. Pitääkö kaikkia kasveja valaista?

Luontaisesti niukassa valossa kasvavat lajit selviävät ikkunalla ilman lisävalaistusta. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset vehkakasvit, sanikkaiset, tuonenkielo ja piileat. Talvella kasvit kannattaa kuitenkin sijoittaa lähelle etelä- tai länsi-ikkunoita, jos vain mahdollista.

Varjossa viihtyvä tuonenkielo selviää talven ilman lisävaloa, mutta hyötyy valoisan ikkunan läheisyydestä.

3. Minkälaisia kasvivaloja ja -lamppuja on tarjolla?

Kasvivalon voi hankkia täydellisenä pakettina tai ostaa erikseen pelkän lampun. Monissa lampuissa on E27-kanta, joka sopii useimpiin valaisimiin. Led-kasvilamppu on turvallisin valintoja, sillä ne eivät kuumene.

Led-kasvilamppu ei kuumene hehkulamppujen tapaan, ja siksi sen voi sijoittaa lähelle kasvia.

4. Mistä tunnistan hyvän kasvilampun?

Kasvilampuissa kannattaa kiinnittää huomiota niiden värilämpötilaan, se vaihtelee eri lamppujen välillä. Värilämpötila kertoo, miltä valonlähteen väri näyttää – muistuttaako se päivänvaloa vai onko useimpien kasvivalojen tapaan punaisen tai liilan sävyistä.

Myös valon aallonpituus on tärkeää. Kasveille hyödyllisintä lisävaloa ovat punaisen–keltaisen ja sinisen sävyiset aallonpituudet, sillä ne edistävät kasvin yhteyttämistä ja pituuskasvua sekä tukevoittavat vartta. Aallonpituudet on yleensä merkitty valaisimen tai lampun myyntipakkaukseen spektrikuvana.

Joissakin led-lampuissa on mahdollista säätää valon väriasteita sen mukaan, tarvitaanko sitä myös esimerkiksi taimikasvatukseen (sinertävää valoa) tai kukinnan edistämiseen (punaista valoa).

Kasvivalaisin voi myös olla osa sisustusta. Älä pidä kasvivaloja päällä koko ajan, sillä kasvit kaipaavat pimeää lepoaikaa. Kuva Fotolia.

5. Mikä on ihanteellisin paikka kasvivalolle?

Mahdollisimman lähellä valaistavaa kasvia, koska lampun valaistusteho vähenee nopeasti etäisyyden kasvaessa. Siksikin led-kasvilamput ovat suositeltavia – ne eivät aiheuta kasveille polttovioituksia.

6. Milloin ja kuinka kauan kasveille pitää antaa lisävaloa?

Kasvit kaipaavat ylimääräistä valoa lokakuun lopulta helmikuun loppuun. 12 tuntia päivässä on ihanteellinen pituus. Kannattaa hankkia ajastin ja säätä se kytkemään valot päälle esimerkiksi klo 6–18 väliseksi ajaksi. Näin kasvit saavat tarvitsemansa noin 12 tunnin pimeän lepoajan ja lampun valo ei häiritse sisällä koko iltaa.

Asiantuntija: vt. toiminnanjohtaja Katja Uski, Hyötykasviyhdistys

4 kommenttia