Makramee-amppeli – näin opit solmimaan trendikkään naruamppelin itse
Tee itse
Makramee-amppeli – näin opit solmimaan trendikkään naruamppelin itse
Amppeli on taas trendikäs. Näin teet naruamppelin itse makramee-solmuilla. Varoitus: tähän puuhaan jää koukkuun!
Julkaistu 12.5.2016
Kotivinkki

Makramee-amppeli on helppo tehdä itse solmeilemalla. Makramee tai makramee-solmeilu on tekniikka, jossa tehdään erilaisia nyörejä ja pintoja naruja tai nauhoja solmimalla. Yleisimpiä käytettyjä solmuja ovat tasosolmu, kaksoistasosolmu, vetosolmu ja munkinnyöri. Tässä ohjeessa opetellaan kaksoistasosolmun tekniikka ja sen jälkeen sovelletaan sitä amppelin tekoon!

Makramee-kaksoistasosolmu – tee näin

Tarvikkeet:

Tarvitset neljä narua. Kaksi keskimmäistä narua pysyy paikoillaan, mutta kahta reunimmaista solmitaan puolelta toiselle.

Ensimmäinen solmu on tasosolmu

 1. Vie oikeanpuoleinen naru keskimmäisten narujen ali ja vasemman narun yli, jätä narun oikealle muodostuva lenkki löyhäksi.
 2. Vie vasen naru keskimmäisten narujen yli ja oikeanpuoleisen narun lenkistä läpi. Solmun tulisi nyt näyttää samalta kuin alla kuvassa 1 (alla).
 3. Kiristä ensimmäinen solmu.

Kuva 1.

Toinen solmu on ensimmäisen peilikuva

 1. Vie oikeanpuoleinen naru keskimmäisten narujen yli ja vasemman narun ali, jätä narun oikealle muodostuva lenkki löyhäksi.
 2. Vie vasen naru keskimmäisten narujen ali ja oikeanpuoleisen puoleisen narun lenkistä läpi. Solmun tulisi nyt näyttää samalta kuin kuvassa 2.
 3. Kiristä toinenkin solmu. Solmun tulisi nyt näyttää samalta kuin kuvassa 3.

Kuva 2.

Kuva 3.

Makramee-amppeli

Tarvikkeet:

 • Venymätöntä narua, kuten Suomen Langan Moppari-narua. Voit kokeilla myös nahkaa, paperia tai juuttia, joka sopii kosteutta kestävänä hyvin ulkotiloihin.
 • Ruukku (korkeus noin 13 cm, yläosan halkaisija 13 cm ja  pohjan halkaisija 10 cm). Jos ruukkusi on erikokoinen, sovita sitä amppeliin työn edistyessä ja muunna ohjetta tarpeen mukaan. Amppelin korkeus on noin 105 cm.
 • Mittanauha ja sakset.
Makramee-amppelin lenkkisolmu

Makramee-amppeli – ohje:

 1. Leikkaa kahdeksan 4 metrin mittaista narua. Tee narujen keskikohtaan reilunkokoinen lenkki, kietaise se solmuksi ja kiristä. Lenkkisolmusta lähtee nyt kuusitoista 2 metrin mittaista narua, ja se toimii myös amppelin ripustuslenkkinä. Solmiminen aloitetaan siis ripustuslenkistä kohti amppelin pohjaa.
 2. Jaa narut neljään 4 narun ryhmään. Keri ne pienille kerille työtä helpottaaksesi. Jos solmit amppelia esimerkiksi keittiön pöydällä, kiinnitä ripustuslenkki erillisellä narulla pöydän toisella puolella olevan tuolin selkänojaan. Näin amppeli pysyy paikallaan ja narut järjestyksessä työtä tehdessä. Tee solmut alaspäin, itseäsi kohti.
 3. Aloita solmujen tekeminen 3 cm lenkkisolmusta. Tee jokaisella 4 narun ryhmällä 10 kaksoistasosolmua aivan kiinni toisiinsa, yhtenäiseksi nauhaksi.
 4. Ryhmittele narut uudestaan: yhdistä aina kaksi vasemmanpuoleista narua seuraavan ryhmän kahden oikeanpuoleisen narun kanssa uudeksi ryhmäksi. Työtä helpottaaksesi voit solmia ryhmät löyhiksi lenkkisolmuiksi.
 5. Tee jokaisella 4 narun ryhmällä 2 kaksoistasosolmua 20 cm:n päähän edellisistä solmuista.
 6. Ryhmittele narut uudestaan kuten edellä.
 7. Tee jokaisella 4 narun ryhmällä 2 kaksoistasosolmua jälleen 20 cm:n päähän edellisistä solmuista.
 8. Ryhmittele narut uudestaan kuten edellä.
 9. Tee jokaisella 4 narun ryhmällä 2 kaksoistasosolmua 10 cm:n päähän edellisistä solmuista.
 10. Ryhmittele narut uudestaan kuten edellä.
 11. Aloita solmujen tekeminen 5 cm edellisistä solmuista. Tee 10 kaksoistasosolmua.
 12. Sovita ruukkua amppeliin. Käännä ruukku ylösalaisin ja tee naruista solmu ruukun pohjan keskikohtaan. Leikkaa narunpätkät samanmittaisiksi. Makramee-amppeli on valmis!
Narujen ryhmittely.
3 kommenttia