Huonekasvien ravinnehäiriöt
Johtoluku
- Johtoluku kertoo maanesteen ravinteiden määrästä. Hyvä kukkamullan johtoluku on 4–6 mS/cm. Jos luku on yli 10, mullassa on liikaa ravinteita.
- Juurien kasvinesteessä on tietty määrä ravinteita. Jos maanesteen väkevyys on tätä suurempi, maaneste imee juurista vettä laimentuakseen. Liika lannoitus estää siis kasvia saamasta vettä. Se voi jopa imeä veden kasvista.
- Kasvualustan johtoluvun määritystä on vaikea tehdä luotettavasti kotioloissa. Halutessaan sen voi teettää maa-analyysilaboratoriossa.
Pääravinteiden puutosoireet
- Typen puute näkyy etenkin vanhojen lehtien vaaleana värinä. Liiallinen typpi häiritsee kukintaa ja näkyy normaalia voimakkaampana kasvuna. Myös lehdet voivat olla poikkeuksellisen tummanvihreät.
- Fosforin saanti on tärkeää etenkin kasvun alussa. Jos fosforia on vähän, juuristo jää heikoksi, kasvi versoo huonosti ja lehdet ovat punertavat.
- Kaliumia tarvitaan kasvin vesitalouden säätelyyn ja yhteyttämistuotteiden kuljetukseen. Sen puute näkyy ensimmäisenä vanhimmissa lehdissä, oiden reunat vaalenevat aluksi ja lopulta ruskettuvat.
Näitäkin tarvitaan
- Kalsiumin puutos näkyy ensin vanhojen lehtien reunojen ja lehtisuonien välien vaalenemisena.
- Magnesium on lehtivihreän ainesosa ja tärkeä ravinne. Myös sen puute näkyy ensin vanhoissa lehdissä, jotka vaalenevat reunoiltaan ja lehtisuonien välistä. Tasainen keltainen laikkuisuus (kloroosi) voi myös viitata magnesiumin puutteeseen.
- Rikin puute muistuttaa typen puutetta, mutta kasvualustassa on useimmiten riittävästi rikkiä kasvin tarpeisiin.
- Booria tarvitaan sokerien varastoitumiseen. Sen puutteesta kertoo kasvupisteiden hidas kasvu.
- Mangaania tarvitaan kasvin yleiseen aineenvaihduntaan. Sen puu-toksen oireet muistuttavat magnesiumin puutteen oireita, mutta ilmenevät nuorissa lehdissä.
Muita syitä
- Edellä esitetyt oireet ovat yleisiä, kasvilajista riippumattomia kuvauksia. Lisäksi kasvilajeilla on omia, tyypillisiä ravinnehäiriövioituksia.
- Talvella monet oireet saattavat johtua myös valon vähäisyydestä, väärästä kastelusta tai huoneilman sopimattomasta kosteudesta ja lämpötilasta.
Hoito
- Muista aina lannoittaa maltillisesti ja noudata annosteluohjeita.
- Talvella lannoitus tulisi vähentää ainakin puoleen tai jopa kolmannekseen kesällä annetusta.
- Lannoituksen voi talvella korvata esimerkiksi merileväuutteella.