Viherpiha

Perhosorkidean lannoitus?

Kasvitieteilijä

Julkaistu: 17.11.2015

Kysymys:

Perhosorkideani on kukkinut vuoden ja pudottaa nyt kukkiaan. Olen lannoittanut orkidearavinneliuoksella joka kolmas viikko. Jatkanko lannoitusta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Perhoskämmekät (suku Phalaenopsis) voivat kukkia käsittämättömän pitkään. Orkideoille on kehitetty monia lannoitteita, joissa on hieman erilainen koostumus. Osan lannoitteista on tarkoitus saada kasvi kukkimaan ja lisätä kukkien lukumäärää, kun taas osan tavoitteena on lisätä kasvin kasvua. Kasvua lisäävien lannoitteiden tehtävänä on kasvattaa mahdollisimman kookas kasvi, joka lannoituksen lopettamisen jälkeen tavallisesti kukkii itsestään hyvän kasvun ansiosta.

Näiden lisäksi on olemassa yleislannoitteita, joiden on tarkoitus saada kasvi kasvamaan rehevästi sekä muodostamaan kukkia. Kaikkia näitä erilaisia lannoitteita saa myös Suomesta.

Katsopa aivan ensiksi orkidealannoitepurkkisi kyljestä, mihin tarkoitukseen se on kehitetty. Jos lannoitteen on tarkoitus parantaa ja pidentää kukintaa, niin älä siinä tapauksessa enää lannoita sillä. Perhoskämmekkäkin tarvitsee aina välillä tauon kukinnassaan. Koska kukat ovat nyt lakastuneet, on tauon aika. Jos sen sijaan olet lannoittanut sitä yleislannoitteella, jonka on tarkoitus myös lisätä kasvua, niin voit jatkaa lannoitteen käyttämistä purkin kyljen ohjeiden mukaan.

Perhoskämmeköiden kasvualusta vaihdetaan vain siinä tapauksessa, että se on lahonnut liikaa ja menettänyt ilmavuutensa sekä alkaa pidättää liikaa vettä. Niin kauan kuin kasvualusta on selvästi enemmän kokkareinen kuin sahanpurua muistuttava – eli siinä on selvästi kunnollisia kaarnan palasia – ei yleensä ole mitään hätää. Lahotessaan kaarna muuttuu sahanpurua muistuttavaksi ja alkaa pidättää liikaa vettä. Kun purua on ruukussa enemmän kuin pieninä määrinä siellä täällä, on uudelleenistutuksen aika.

Kun istutat, korvaa kaikki vanha kasvualusta uudella. Istuta kasvi myös jokseenkin entisenkokoiseen ruukkuun äläkä yritä väkisin tunkea ruukun ulkopuolella olevia juuria uuteen kasvualustaan. Perhoskämmeköille on ihan normaalia, että osa juurista kasvaa ruukun ulkopuolelle.