Meidän Mökki

Helpot vinkit: kukkien ja kasvien kastelu lomalla

Helpot vinkit: kukkien ja kasvien kastelu lomalla

Kukkien ja muiden kasvien kastelu hoituu myös lomalla! Muutamalla näppärällä kikalla pidät puutarhasi vehreänä – vieläpä ilman stressiä.
Teksti Meidän Mökki
Kuvat Sari Tammikari
Mainos

Mökkipihan kukkien ja kasvien kastelusta lomalla ei kannata ottaa stressiä. Perennat, puut ja pensaat selviävät kasvukaudesta yleensä sadeveden ja maan vesivarantojen turvin.

Hopea- ja harmaalehtiset kasvit tarvitsevat vähemmän vettä ja kastelua kuin vihreälehtiset. Kovapintaiset ja kapealehtiset kasvit kestävät kuumuutta ja kuivuutta hyvin.

Yksivuotiset kasvit, ruukkukasvit ja keittiötarha ovat kuitenkin säännöllisen kastelun tarpeessa, myös lomalla.

Kastelu kannattaa hoitaa aamulla tai illalla, jolloin maasta haihtuu kosteutta vähiten. Vältä kasvien ja kukkien kastelua tuulisena päivänä, sillä tuuli kuivattaa. Käytä mullan peittona katetta, joka pidättää kosteutta. Anna kasveille ja kukille kerralla kunnolla vettä, jotta kosteus imeytyy syvälle maahan. Kaada vesi kasvin tyvelle, josta se siirtyy juuriston käyttöön. Vältä kylmää kaivo- tai vesijohtovettä, joka on kasveille shokkihoitoa. Kerää kukkien ja kasvien kasteluvettä lämpenemään ja hapettumaan tynnyreihin.

Jos maa on rutikuiva ja luvassa on sadekuuro, suuntaa kastelukannun tai letkun kera pihamaalle. Kuiva maa muodostaa kovan pintakerroksen, jota pitkin vesi valuu pois imeytymättä maahan. Kosteaan pintamultaan sadevesi imeytyy paremmin.

Kukkien ja kasvien kastelu lomalla

  • Käytä istutuksissa katetta, joka vähentää kosteuden haihtumista. Tiiviis ja rehevä istutus suojaa multapintaa auringolta.
  • Kasveille ja kukille on saatavilla tippukastelulaitteita ja ajastimella varustettuja kasteluautomaatteja.
  • Yksinkertaisimmat kastelujärjestelmät toimivat ilman verkkovirtaa.
  • Keraamiset anturit työnnetään multaan, ja ne reagoivat maan kosteuteen ja lämpötilaan. Vedenotto sujuu vesisäiliöstä tai suoraan painevesiliitännästä.
  • Kastelujärjestelmiä on esimerkiksi Gardenalla ja Blumatilla.
Omatekoinen kastelujärjestelmä syntyy puuvillakankaasta, esimerkiksi vanhasta t-paidasta. Leikkaa kangassuikaleita, letitä ne ja työnnä letin toinen pää ruukun multaan. Laita toinen pää vedellä täytettyyn ämpäriin. Vesi imeytyy letin avulla ruukun multaan, ja kasvi pysyy hengissä myös lomalla. Ruukkupuutarhan kukkien ja kasvien kastelu hoituu lomalla pullojen avulla. Täytä pullo vedellä ja käännä se nopeasti ylösalaisin ruukkuun. Silloin vesi imeytyy pullosta multaan pikkuhiljaa. Voit myös laittaa ruukun vedellä täytettyyn pesuvatiin, jos sääennuste lupaa hellettä. Hyväkuntoiset taimet kestävät kuivuutta paremmin kuin huonokuntoiset. Kun kastelet kasveja ja kukkia, on se parempi tehdä pihistelemättä. Kastele ensin varovasti niin, että pintamulta kostuu. Kastele alue sitten reilusti, jotta vesi imeytyy syvemmälle maahan. Istutusvuonna kasvit ja kukat kaipaavat erityishuomiota juurtuakseen. Kastelukiteet vähentävät kastelun tarvetta. Sujauta kiteitä multaan kasveja istuttaessasi. Myös kasteluveden mukana annettava lannoite auttaa kasvit kasvuun ja tekee niistä vastustuskykyisiä.

Lue lisää:

Helppohoitoisen puutarhan istutussuunnitelma

Kesäkukkien lannoitus: näillä ohjeilla onnistut

Iloa pihaan ja puutarhaan! 12 helppoa ja monivuotista kasvia 

Julkaistu: 2.6.2016