Yrttien kasvatus – valitse suosikkisi ja kasvata siemenestä tai taimesta
Piha ja puutarha
Yrttien kasvatus – valitse suosikkisi ja kasvata siemenestä tai taimesta
Yrttien kasvatus onnistuu myös kotona. Kun viljelet itse omat yrttisi, suosikkimaut löytyvät lautaselle kädenojennuksen päästä.

Yrttien kasvatuksesta on tullut suosittua niin suomalaisissa kotikeittiöissä kuin kasvimaillakin. Valitse omat suosikkisi näistä helposti kasvatettavista yrteistä ja nauti sadosta!

Yrttien kasvatus – kokeile näitä lajeja:

Basilika

Lajikkeita on kymmeniä erilaisia, myös tummalehtisiä, ja niissä on kaikissa oma arominsa.

Käyttö: Parhaimmillaan tuoreena. Lisää lehtiä salaattiin, pitsan ja piirakoiden pinnalle, keittoihin, pastaruokiin, yrttiöljyyn. Pakasta silppuna tai kokonaisina lehtinä.

Timjami

Timjami on kuivassa viihtyvä yrtti, joka maustaa monenlaiset ruuat sävykkäästi.

Käyttö: Lehtiä voi käyttää tuoreena salaateissa, grillatuissa ruuissa ja padoissa. Lisää oksia keittoihin ja patoihin ja poimi pois valmiista ruuasta. Säilö yrtit kuivaamalla.

Minttu

Erilaisia minttuja on valtavasti ja niiden aromit vaihtelevat. Viher- ja piparminttu ovat maailman käytetyimpiä maustekasveja.

Käyttö: Tuore lehtisilppu maustaa erilaiset kylmät ja lämpimät juomat. Käytä lehtiä myös salaateissa, kasvisruuissa, jälkiruokakastikkeissa ja hyytelöissä. Säilö kuivaamalla tai pakastamalla.

Korianteri

Yksi vanhimmista tunnetuista yrteistä. Koko kasvi on käyttökelpoinen.

Käyttö: Parhaimmillaan tuoreena. Lehtisilppu sopii thairuokiin, etenkin keittoihin ja riisi- tai nuudeliruokien pinnalle. Korianterin siemenillä voit maustaa liharuokia, keittoja, säilykkeitä.

Salvia

Ryytisalviaa on viljelty jo tuhansia vuosia. Sitä on käytetty sekä lääkkeenä että mausteena.

Käyttö: Nuoret lehdet tuoreena ja maltillisesti käytettynä. Lisää yrtit liha- ja pataruokiin jo kypsentämisen alkuvaiheessa tai paista lehtiä voissa sellaisenaan. Säilö pakastamalla tai esimerkiksi öljyyn.

Rosmariini

Neulasmaisissa lehdissä on voimakas, hieman havumainen maku.

Käyttö: Sopii hyvin grillatun lihan tai kalan mausteeksi. Myös pataruokiin. Rosmariiniöljy tuo makua leipiin siveltynä ja salaatinkastikkeessa. Säilö kuivaamalla, pakastamalla tai öljyyn.

Persilja

Kähärä- ja silopersilja sopivat melkeinpä kaikkien ruokien mausteeksi.

Käyttö: Käytä yrtit kokonaisia oksia patojen ja keittojen haudutusvaiheessa. Tuore lehtisilppu sopii salaatteihin, keittojen ja patojen päälle. Säilö yrtit pakastamalla.

2 kommenttia