
Yrttien kasvatuksesta on tullut suosittua niin suomalaisissa kotikeittiöissä kuin kasvimaillakin. Valitse omat suosikkisi näistä helposti kasvatettavista yrteistä ja nauti sadosta!
Yrttien kasvatus – kokeile näitä lajeja:
Basilika
Lajikkeita on kymmeniä erilaisia, myös tummalehtisiä, ja niissä on kaikissa oma arominsa.
Käyttö: Parhaimmillaan tuoreena. Lisää lehtiä salaattiin, pitsan ja piirakoiden pinnalle, keittoihin, pastaruokiin, yrttiöljyyn. Pakasta silppuna tai kokonaisina lehtinä.
Timjami
Timjami on kuivassa viihtyvä yrtti, joka maustaa monenlaiset ruuat sävykkäästi.
Käyttö: Lehtiä voi käyttää tuoreena salaateissa, grillatuissa ruuissa ja padoissa. Lisää oksia keittoihin ja patoihin ja poimi pois valmiista ruuasta. Säilö yrtit kuivaamalla.
Minttu
Erilaisia minttuja on valtavasti ja niiden aromit vaihtelevat. Viher- ja piparminttu ovat maailman käytetyimpiä maustekasveja.
Käyttö: Tuore lehtisilppu maustaa erilaiset kylmät ja lämpimät juomat. Käytä lehtiä myös salaateissa, kasvisruuissa, jälkiruokakastikkeissa ja hyytelöissä. Säilö kuivaamalla tai pakastamalla.
Korianteri
Yksi vanhimmista tunnetuista yrteistä. Koko kasvi on käyttökelpoinen.
Käyttö: Parhaimmillaan tuoreena. Lehtisilppu sopii thairuokiin, etenkin keittoihin ja riisi- tai nuudeliruokien pinnalle. Korianterin siemenillä voit maustaa liharuokia, keittoja, säilykkeitä.
Salvia
Ryytisalviaa on viljelty jo tuhansia vuosia. Sitä on käytetty sekä lääkkeenä että mausteena.
Käyttö: Nuoret lehdet tuoreena ja maltillisesti käytettynä. Lisää yrtit liha- ja pataruokiin jo kypsentämisen alkuvaiheessa tai paista lehtiä voissa sellaisenaan. Säilö pakastamalla tai esimerkiksi öljyyn.
Rosmariini
Neulasmaisissa lehdissä on voimakas, hieman havumainen maku.
Käyttö: Sopii hyvin grillatun lihan tai kalan mausteeksi. Myös pataruokiin. Rosmariiniöljy tuo makua leipiin siveltynä ja salaatinkastikkeessa. Säilö kuivaamalla, pakastamalla tai öljyyn.
Persilja
Kähärä- ja silopersilja sopivat melkeinpä kaikkien ruokien mausteeksi.
Käyttö: Käytä yrtit kokonaisia oksia patojen ja keittojen haudutusvaiheessa. Tuore lehtisilppu sopii salaatteihin, keittojen ja patojen päälle. Säilö yrtit pakastamalla.