Tervetuloa tuoksutaivaaseen! Pestoa rakastava Annabelle perusti parvekkeelleen yrttitarhan
Piha ja puutarha
Tervetuloa tuoksutaivaaseen! Pestoa rakastava Annabelle perusti parvekkeelleen yrttitarhan
Herkulliset ja huumaavasti tuoksuvat yrtit ovat vallanneet valokuvaaja Annabelle Antasin perheen parvekkeen Kauniaisissa. Oman yrttitarhan aineksista syntyy niin pestoa kuin teetäkin. Kaikkein rakkain yrtti on laventeli, jonka tuoksu tuo muistoja kotimaasta Englannista.
Julkaistu 6.3.2019
Viherpiha

Basilikaa ei ole suotta kehuttu yrttien yrtiksi. Jo pelkästään lehtien koskettaminen saa makean hienostuneen tuoksun lehahtamaan ilmoille ja makuhermot kihelmöimään. Basilika on myös yksi Kauniaisissa asuvan englantilaisen valokuvaajan Annabelle Antasin suosikkiyrteistä.

– Koko perheemme on ihastunut itse tehtyyn pestoon, sen makua ei voi edes verrata kaupan valmisteisiin. Siksi olen istuttanut parvekkeellemme niin paljon basilikan taimia, kertoo Annabelle.

Basilikat päätyvät pestoksi, siksi niitä on paljon ja erilaisia. Tummalehtisen ’Magic Blue’ -lajikkeen kukat ovat myös herkullisen makuisia. Pienilehtinen ’Balkon Star’ kasvaa tiiviiksi ja pallomaiseksi.

Annabelle ja hänen miehensä, valokuvaaja-taiteilija Axel Antas muuttivat poikiensa Albinin, 10, ja Oliverin, 7, kanssa pari vuotta sitten uuteen kotiinsa, 1960-luvun omakotitaloon. He kaipasivat heti ensimmäiseksi kesäksi pientä keidasta, jossa voisi remontin lomassa rentoutua, kasvattaa yrttejä ja nauttia kasvien vehreydestä.

– Olen esteetikko ja haluan, että kotona on kaunis ja levollinen ympäristö. Yrtit tuovat hyvää oloa ja tuoksua, ja on ihanaa voida hakea niitä ruoanlaiton lomassa kätevästi parvekkeelta.

Parvekkeelta saa nopeasti haettua yrttejä keittiöön. Annabelle poimi omaan Provencen yrttisekoitukseensa myös muutaman laventelin verson koristeeksi.
Parvekkeen katosta riippuva lautahylly tarjoaa kätevän paikan pienille ruukuille ja tarvikkeille. Oliverin maalaamassa ruukussa kasvaa pehmeän makuinen silopersilja, Albinin ruukussa chilin taimi.

Yrtit kasvavat ruukuissa ja laatikoissa ympäri parveketta: lattialla, pöydällä, kukkatelineen päällä ja Axelin rakentamalla hyllyllä. Annabelle suosii kookkaita ruukkuja, joihin mahtuu paljon multaa ja joissa taimille riittää kunnolla tilaa kasvattaa juuriaan syvälle.

– Kun yrtit kasvavat pienessä ruukussa, niille täytyy antaa vettä usein, etenkin lämpimänä kesänä. Isossa astiassa kasvit voi jättää vaikkapa viikonlopuksi ilman kastelua. Parvekkeemme ei ole paahteinen, vaan valo siivilöityy pehmeästi puiden latvusten välistä.

Laventelin tuoksu ja kukat tuovat mieleeni kotimaani Englannin.
Annabelle on yhdistellyt parvekkeellaan erilaisia ruukkuja ja kasveja rennon tyylikkääksi kokonaisuudeksi. Yrttisiä tuoksujaan levittelevät muun muassa laventeli, ranskanrakuuna, basilika, sitruunaverbena, salvia, rosmariini sekä erilaiset timjamit ja mintut.

Axelin nikkaroimalla hyllyllä kasvaa timjamia ja sitruunaverbenaa sekä erilaisia versoja. Chilien ja tomaattien yläpuolella, kukkatelineen laakeassa ruukussa viihtyvät salvia, rosmariini, timjami ja harmaalehtinen kurry-yrtti.

Annabelle on valinnut yrtit pitkälti omien makumuistojensa pohjalta. Parvekkeella kasvaa muun muassa useita erilaisia minttuja, joista suklaaminttu on hänen uusin kokeilunsa.

– Häämatkallamme ihastuimme marokkolaiseen makeaan teehen, johon laitetaan mintun lisäksi runsaasti sokeria.

Laventeli on Annabellelle on kuitenkin se kaikista rakkain yrtti. Hän haluaa sitä aina parvekkeelleen, vaikka ei hyödynnäkään kasvia ruoanlaitossa.

– Laventelin tuoksu ja kukat tuovat mieleeni kotimaani Englannin. Se on siellä yleinen laji cottage garden -tyylin puutarhoissa sekä istutusalueiden reunuskasvina.

Antasin perheen parvekkeella kasvaa yrttien lomassa myös viherkasveja sekä tomaattia, chiliä, mansikkaa ja nopeasti satoa antavia versoja. Versoja on Annabellen mielestä mukava kasvattaa lasten kanssa, sillä heillä riittää intoa seurata niiden kasvua. Viikuna on hänen uusin kasvikokeilunsa.

– Pidän kyllä kukistakin, mutta kaikki vihreä vain on enemmän mieleeni.

Yrttien täyttämälle parvekkeelle mahtuu myös sisällä viherkasveina kasvavat kilpipiilea ja aaloe sekä Annabellen uusin kasvatuskokeilu viikuna. Talven viikuna viettää kodin ikkunalla.
Tomaatin kypsymistä pitää vielä hetki odotella. Reheväkasvuiset ja satoisat amppelitomaatit sopivat hyvin parvekkeelle kookkaaseen ruukkuun.
Suureen ruukkuun mahtuu useita amppelimansikan taimia. Ne kasvattavat herkullisen makeita marjoja läpi kesän, mikä on erityisesti perheen lapsille mieleen.
Kommentoi »